Półsłodka śliwowica

Wstęp

O przepisie

Wyczuwalne aromaty i nuty zapachowe: śliwkowy, whisky, miodowy, kwiatowy

Zastosowane techniki kulinarne: drylowanie, ekstrakcja

Składniki

  • śliwki 2kg (np.: węgierki)
  • spirytus 70% – 2 litry (lub bimber dobrej jakości)
  • woda (200ml)
  • miód wielokwiatowy (100g) lub ziołomiód
  • cukier brązowy

Dodatkowe wyjaśnienia:

Śliwa domowa (Prunus domestica) ze względu na przeważającą zawartość witamin z grupy B kojąco wpływa na układ nerwowy – uspokaja. Poprawi także Twoje zdolności intelektualne. Obecność witaminy A oraz C podnosi właściwości przeciwutleniające.
Dzięki temu Twój organizm pozbywa się toksyn, wolnych rodników i zbędnych produktów przemiany materii. Reguluje funkcjonowanie przewodu pokarmowego.

Instrukcja krok po kroku

Krok 1

Wybierz śliwki jędrne, zdrowe, bez oznak pleśni. Pamiętaj, że będą one odzwierciedlały smak Twojej śliwowicy oraz pośrednio Twoje samopoczucie następnego dnia po wypiciu trunku. Pozbądź się pestek i pokrój owoce na mniejsze kawałki. Możesz lekko je rozgnieść. Spowoduje to łatwiejsze połączenie związków prozdrowotnych oraz aromatycznych z alkoholem (zniszczenie części ścian komórkowych).

Krok 3

Całość odstaw na 2 miesiące w ciemne i chłodne miejsce. W tym czasie owoce będą miały okazję oddać do alkoholu to co mają najcenniejsze – zdrowie i smak (proces ekstrakcji).

Krok 2

Tak przygotowane owoce przełóż do butli otoczonej wiklinowym koszem  lub do słoika. Następnie zalej spirytusem. Do przegotowanej i przestudzonej wody (zachowanie właściwości miodu) dodaj miód i energicznie wymieszaj. Dolej do butli.

Krok 4

Po tym czasie odcedź śliwowicę. Natomiast śliwki zasyp cukrem brązowym. Dzięki temu zabiegowi owoce oddadzą pozostały w nich alkohol oraz dodatkową esencję aromatów.

Więcej przepisów

Jesienna sałatka z liści buraków

Jesienna sałatka z liści buraków

Jesienna sałatka z liści burakówLiście buraków, nasturcja, miód i cytrynaWstęp O przepisieLiście można jeść na surowo, jednak lepiej zblanszować w gorącej wodzie całą botwinę, aby łodygi były delikatniejsze a roślina łatwiej przyswajalna dla naszego układu...

czytaj dalej
Co zrobić z buraków?

Co zrobić z buraków?

Co zrobić z buraków?Korzyści kulinarne i zdrowotne jesiennych burakówWchodząc dzisiaj do ogrodu cieszyłem się, że wykorzystam solidne okazy buraków. Botwina (zdjęcie po prawej) miała imponujące rozmiary liści i łodyg. Na pierwszy rzut oka roślina wydawała się okazała....

czytaj dalej
Ziemniaki gratin

Ziemniaki gratin

Ziemniaki gratinWstęp O przepisieGratin czyli francuska nazwa jednego ze sposobów obróbki termicznej warzyw – zapiekania. Na tej samej zasadzie na jakiej przygotujemy dzisiaj ziemniaki możesz zrobić buraki czy np.: seler. A nawet zmieszać kilka rodzajów warzyw w...

czytaj dalej