Półsłodka śliwowica

Wstęp

O przepisie

Wyczuwalne aromaty i nuty zapachowe: śliwkowy, whisky, miodowy, kwiatowy

Zastosowane techniki kulinarne: drylowanie, ekstrakcja

Składniki

  • śliwki 2kg (np.: węgierki)
  • spirytus 70% – 2 litry (lub bimber dobrej jakości)
  • woda (200ml)
  • miód wielokwiatowy (100g) lub ziołomiód
  • cukier brązowy

Dodatkowe wyjaśnienia:

Śliwa domowa (Prunus domestica) ze względu na przeważającą zawartość witamin z grupy B kojąco wpływa na układ nerwowy – uspokaja. Poprawi także Twoje zdolności intelektualne. Obecność witaminy A oraz C podnosi właściwości przeciwutleniające.
Dzięki temu Twój organizm pozbywa się toksyn, wolnych rodników i zbędnych produktów przemiany materii. Reguluje funkcjonowanie przewodu pokarmowego.

Instrukcja krok po kroku

Krok 1

Wybierz śliwki jędrne, zdrowe, bez oznak pleśni. Pamiętaj, że będą one odzwierciedlały smak Twojej śliwowicy oraz pośrednio Twoje samopoczucie następnego dnia po wypiciu trunku. Pozbądź się pestek i pokrój owoce na mniejsze kawałki. Możesz lekko je rozgnieść. Spowoduje to łatwiejsze połączenie związków prozdrowotnych oraz aromatycznych z alkoholem (zniszczenie części ścian komórkowych).

Krok 3

Całość odstaw na 2 miesiące w ciemne i chłodne miejsce. W tym czasie owoce będą miały okazję oddać do alkoholu to co mają najcenniejsze – zdrowie i smak (proces ekstrakcji).

Krok 2

Tak przygotowane owoce przełóż do butli otoczonej wiklinowym koszem  lub do słoika. Następnie zalej spirytusem. Do przegotowanej i przestudzonej wody (zachowanie właściwości miodu) dodaj miód i energicznie wymieszaj. Dolej do butli.

Krok 4

Po tym czasie odcedź śliwowicę. Natomiast śliwki zasyp cukrem brązowym. Dzięki temu zabiegowi owoce oddadzą pozostały w nich alkohol oraz dodatkową esencję aromatów.

Więcej przepisów

Detoks wiosenny za pomocą ziół

Detoks wiosenny za pomocą ziół

Detoks wiosenny za pomocą ziółSpring detox with herbsArtykuł dostępny jest także w czasopiśmie specjalistycznym o zdrowym odżywianiu - Food Forum. Abstract  Food and environmental pollution pose a threat to our health. Spring is a period of high-value plant-derived...

czytaj dalej