Półsłodka śliwowica

Wstęp

O przepisie

Wyczuwalne aromaty i nuty zapachowe: śliwkowy, whisky, miodowy, kwiatowy

Zastosowane techniki kulinarne: drylowanie, ekstrakcja

Składniki

  • śliwki 2kg (np.: węgierki)
  • spirytus 70% – 2 litry (lub bimber dobrej jakości)
  • woda (200ml)
  • miód wielokwiatowy (100g) lub ziołomiód
  • cukier brązowy

Dodatkowe wyjaśnienia:

Śliwa domowa (Prunus domestica) ze względu na przeważającą zawartość witamin z grupy B kojąco wpływa na układ nerwowy – uspokaja. Poprawi także Twoje zdolności intelektualne. Obecność witaminy A oraz C podnosi właściwości przeciwutleniające.
Dzięki temu Twój organizm pozbywa się toksyn, wolnych rodników i zbędnych produktów przemiany materii. Reguluje funkcjonowanie przewodu pokarmowego.

Instrukcja krok po kroku

Krok 1

Wybierz śliwki jędrne, zdrowe, bez oznak pleśni. Pamiętaj, że będą one odzwierciedlały smak Twojej śliwowicy oraz pośrednio Twoje samopoczucie następnego dnia po wypiciu trunku. Pozbądź się pestek i pokrój owoce na mniejsze kawałki. Możesz lekko je rozgnieść. Spowoduje to łatwiejsze połączenie związków prozdrowotnych oraz aromatycznych z alkoholem (zniszczenie części ścian komórkowych).

Krok 3

Całość odstaw na 2 miesiące w ciemne i chłodne miejsce. W tym czasie owoce będą miały okazję oddać do alkoholu to co mają najcenniejsze – zdrowie i smak (proces ekstrakcji).

Krok 2

Tak przygotowane owoce przełóż do butli otoczonej wiklinowym koszem  lub do słoika. Następnie zalej spirytusem. Do przegotowanej i przestudzonej wody (zachowanie właściwości miodu) dodaj miód i energicznie wymieszaj. Dolej do butli.

Krok 4

Po tym czasie odcedź śliwowicę. Natomiast śliwki zasyp cukrem brązowym. Dzięki temu zabiegowi owoce oddadzą pozostały w nich alkohol oraz dodatkową esencję aromatów.

Dodatki:

  • Deska wędlin i serów

Więcej przepisów

Jak znaleźć lub zrobić dobrą restaurację?

Jak znaleźć lub zrobić dobrą restaurację?

Jak znaleźć lub zrobić dobrą restaurację? Rozpoczynam cykl wpisów, które zaprezentują jakie cechy ma dobra restauracja, jak wybierać wartościowe lokale lub udoskonalić istniejące. Możesz też zorganizować "restaurację" w domowych warunkach. Chwilowo, dla rodziny, dla...

czytaj dalej
Artykuł o przyprawach *do czasopisma*

Artykuł o przyprawach *do czasopisma*

Artykuł o przyprawach *do czasopisma*Przyprawy ziołowe, warzywne i korzenne w zdrowej diecieZakończyłem wczoraj kilkunastogodzinną pracę nad stworzeniem pierwszej wersji artykułu do czasopisma. Mimo, że tekst może być nieco zbyt naukowo napisany i w trakcie...

czytaj dalej
5 kroków do zakupu bluzy kucharskiej

5 kroków do zakupu bluzy kucharskiej

5 kroków do zakupu bluzy kucharskiej Bluza kucharska to podstawowa część garderoby profesjonalnego kucharza i szefa kuchni. Pozwala na większy komfort pracy, dają poczucie bezpieczeństwa w wyjątkowym gastronomicznym środowisku. Czym jednak kierować się, aby wybrać...

czytaj dalej