Półsłodka śliwowica
Wstęp
O przepisie
Wyczuwalne aromaty i nuty zapachowe: śliwkowy, whisky, miodowy, kwiatowy
Zastosowane techniki kulinarne: drylowanie, ekstrakcja

Składniki
- śliwki 2kg (np.: węgierki)
- spirytus 70% – 2 litry (lub bimber dobrej jakości)
- woda (200ml)
- miód wielokwiatowy (100g) lub ziołomiód
- cukier brązowy
Dodatkowe wyjaśnienia:
Śliwa domowa (Prunus domestica) ze względu na przeważającą zawartość witamin z grupy B kojąco wpływa na układ nerwowy – uspokaja. Poprawi także Twoje zdolności intelektualne. Obecność witaminy A oraz C podnosi właściwości przeciwutleniające.
Dzięki temu Twój organizm pozbywa się toksyn, wolnych rodników i zbędnych produktów przemiany materii. Reguluje funkcjonowanie przewodu pokarmowego.
Instrukcja krok po kroku
Krok 1
Wybierz śliwki jędrne, zdrowe, bez oznak pleśni. Pamiętaj, że będą one odzwierciedlały smak Twojej śliwowicy oraz pośrednio Twoje samopoczucie następnego dnia po wypiciu trunku. Pozbądź się pestek i pokrój owoce na mniejsze kawałki. Możesz lekko je rozgnieść. Spowoduje to łatwiejsze połączenie związków prozdrowotnych oraz aromatycznych z alkoholem (zniszczenie części ścian komórkowych).
Krok 3
Całość odstaw na 2 miesiące w ciemne i chłodne miejsce. W tym czasie owoce będą miały okazję oddać do alkoholu to co mają najcenniejsze – zdrowie i smak (proces ekstrakcji).
Krok 2
Tak przygotowane owoce przełóż do butli otoczonej wiklinowym koszem lub do słoika. Następnie zalej spirytusem. Do przegotowanej i przestudzonej wody (zachowanie właściwości miodu) dodaj miód i energicznie wymieszaj. Dolej do butli.
Krok 4
Po tym czasie odcedź śliwowicę. Natomiast śliwki zasyp cukrem brązowym. Dzięki temu zabiegowi owoce oddadzą pozostały w nich alkohol oraz dodatkową esencję aromatów.
Dodatki:
Więcej przepisów
Miody – przegląd, opis i właściwości
Miody - przegląd, opis i właściwości Artykuł został opublikowany również w czasopiśmie Food Forum. Jednak specjalnie dla Was udostępniam go na blogu. Pobierz pełną wersję artykułu w formacie pdf. Więcej przepisów
Jak zrobić naleśniki pancakes (tzw. pankejki)?
Jak zrobić naleśniki pancakes (tzw. pankejki)?Naleśniki z konfiturą jeżynową.Wstęp O przepisiePancakes (tzw. pankejki) czyli amerykańskie naleśniki charakteryzujące się większą grubością i puszystością. Nadają się zarówno na śniadanie, deser jak i obiad. Przygotowałem...
Szaszłyki z mielonej wołowiny z sosem tzatziki
Szaszłyki z mielonej wołowiny z sosem tzatzikiWstęp O przepisieDanie w stylu kuchni greckiej. Pozwoli przypomnieć sobie miłe wspomnienia z letniego grillowania. Nadaje się na niedzielny obiad. Może posłużyć jako zamiennik klasycznego kotleta schabowego . Wyraźny smak,...
