Przekąska śniadaniowa – tosty naleśnikowe

Wstęp

O przepisie

uDzisiaj mam dla Ciebie fajny przepis na śniadanie. Niektórzy kucharze używają do tego przepisu gotowych placków tortilli. Proponuję, abyśmy zrobili zdrowszą wersję tego przepisu z dobrej jakości mąki. Sposób przygotowania nie różni się wiele od naleśników. Myślę, że jest nawet nieco prostszy.

Przepis powinien udać się również jeśli użyjesz którejś z mąk bezglutenowych (spróbuj gryczaną).

Jeśli chcesz wzbogacić przekąskę możesz do środka dodać więcej ulubionych produktów (sałata, pomidor, ogórek).

Składniki

  • Ciasto:

    4 łyżki mąki pełnoziarnistej (pszenna, żytnia…)

    1/2 szklanki mleka i kieliszek wody (50ml)

    szczypta soli

     

  • Dodatki:

    kilka plastrów sera

    kilka plastrów szynki

    pomidorki koktajlowe lub zioła do dekoracji

Krok 1. Zmieszaj wszystkie składniki na ciasto i wymieszaj dokładnie trzepaczką.

Krok 2. Zadbaj, aby masło rozpuściło się na patelni i rozsmaruj go po całej powierzchni np.: ręcznikiem papierowym.

Krok 3. Wylej trochę płynnego ciasta na rozgrzaną patelnię. Rozprowadź, aby zyskało okrągły kształt. Smaż do momentu aż placek się przyrumieni. Odwróć na drugą stronę.

Krok 4. Połóż plasterek sera i szynki na zrumienianą stronę i przykryj na minutę przykrywką całość.

Krok 5. Jeśli chcesz dodać jakieś dodatkowe produkty np.: plasterki pomidora lub sałaty – dodaj je w tym momencie. Złóż całość na połowę i przyrumieniaj chwilę.

 

Więcej przepisów

Detoks wiosenny za pomocą ziół

Detoks wiosenny za pomocą ziół

Detoks wiosenny za pomocą ziółSpring detox with herbsArtykuł dostępny jest także w czasopiśmie specjalistycznym o zdrowym odżywianiu - Food Forum. Abstract  Food and environmental pollution pose a threat to our health. Spring is a period of high-value plant-derived...

czytaj dalej