Przekąska śniadaniowa – tosty naleśnikowe
Wstęp
O przepisie
uDzisiaj mam dla Ciebie fajny przepis na śniadanie. Niektórzy kucharze używają do tego przepisu gotowych placków tortilli. Proponuję, abyśmy zrobili zdrowszą wersję tego przepisu z dobrej jakości mąki. Sposób przygotowania nie różni się wiele od naleśników. Myślę, że jest nawet nieco prostszy.
Przepis powinien udać się również jeśli użyjesz którejś z mąk bezglutenowych (spróbuj gryczaną).
Jeśli chcesz wzbogacić przekąskę możesz do środka dodać więcej ulubionych produktów (sałata, pomidor, ogórek).



Składniki
Ciasto:
4 łyżki mąki pełnoziarnistej (pszenna, żytnia…)
1/2 szklanki mleka i kieliszek wody (50ml)
szczypta soli
Dodatki:
kilka plastrów sera
kilka plastrów szynki
pomidorki koktajlowe lub zioła do dekoracji
Krok 1. Zmieszaj wszystkie składniki na ciasto i wymieszaj dokładnie trzepaczką.
Krok 2. Zadbaj, aby masło rozpuściło się na patelni i rozsmaruj go po całej powierzchni np.: ręcznikiem papierowym.
Krok 3. Wylej trochę płynnego ciasta na rozgrzaną patelnię. Rozprowadź, aby zyskało okrągły kształt. Smaż do momentu aż placek się przyrumieni. Odwróć na drugą stronę.
Krok 4. Połóż plasterek sera i szynki na zrumienianą stronę i przykryj na minutę przykrywką całość.
Krok 5. Jeśli chcesz dodać jakieś dodatkowe produkty np.: plasterki pomidora lub sałaty – dodaj je w tym momencie. Złóż całość na połowę i przyrumieniaj chwilę.





Więcej przepisów
Stosowanie ziół przez kobiety ciężarne – bezpieczne ziołolecznictwo
Stosowanie ziół przez kobiety ciężarne – bezpieczne ziołolecznictwoZioła przyjmowane regularnie nasycają organizm prozdrowotnymi związkami, które mogą wykazywać silne działanie farmakologiczne.Leki ziołowe postrzegane są przez przyszłe mamy jako potencjalnie...
Detoks wiosenny za pomocą ziół
Detoks wiosenny za pomocą ziółSpring detox with herbsArtykuł dostępny jest także w czasopiśmie specjalistycznym o zdrowym odżywianiu - Food Forum. Abstract Food and environmental pollution pose a threat to our health. Spring is a period of high-value plant-derived...
Miody – przegląd, opis i właściwości
Miody - przegląd, opis i właściwości Artykuł został opublikowany również w czasopiśmie Food Forum. Jednak specjalnie dla Was udostępniam go na blogu. Pobierz pełną wersję artykułu w formacie pdf. Więcej przepisów