Przekąska śniadaniowa – tosty naleśnikowe

Wstęp

O przepisie

uDzisiaj mam dla Ciebie fajny przepis na śniadanie. Niektórzy kucharze używają do tego przepisu gotowych placków tortilli. Proponuję, abyśmy zrobili zdrowszą wersję tego przepisu z dobrej jakości mąki. Sposób przygotowania nie różni się wiele od naleśników. Myślę, że jest nawet nieco prostszy.

Przepis powinien udać się również jeśli użyjesz którejś z mąk bezglutenowych (spróbuj gryczaną).

Jeśli chcesz wzbogacić przekąskę możesz do środka dodać więcej ulubionych produktów (sałata, pomidor, ogórek).

Składniki

  • Ciasto:

    4 łyżki mąki pełnoziarnistej (pszenna, żytnia…)

    1/2 szklanki mleka i kieliszek wody (50ml)

    szczypta soli

     

  • Dodatki:

    kilka plastrów sera

    kilka plastrów szynki

    pomidorki koktajlowe lub zioła do dekoracji

Krok 1. Zmieszaj wszystkie składniki na ciasto i wymieszaj dokładnie trzepaczką.

Krok 2. Zadbaj, aby masło rozpuściło się na patelni i rozsmaruj go po całej powierzchni np.: ręcznikiem papierowym.

Krok 3. Wylej trochę płynnego ciasta na rozgrzaną patelnię. Rozprowadź, aby zyskało okrągły kształt. Smaż do momentu aż placek się przyrumieni. Odwróć na drugą stronę.

Krok 4. Połóż plasterek sera i szynki na zrumienianą stronę i przykryj na minutę przykrywką całość.

Krok 5. Jeśli chcesz dodać jakieś dodatkowe produkty np.: plasterki pomidora lub sałaty – dodaj je w tym momencie. Złóż całość na połowę i przyrumieniaj chwilę.

 

Więcej przepisów

Jesienna sałatka z liści buraków

Jesienna sałatka z liści buraków

Jesienna sałatka z liści burakówLiście buraków, nasturcja, miód i cytrynaWstęp O przepisieLiście można jeść na surowo, jednak lepiej zblanszować w gorącej wodzie całą botwinę, aby łodygi były delikatniejsze a roślina łatwiej przyswajalna dla naszego układu...

czytaj dalej
Co zrobić z buraków?

Co zrobić z buraków?

Co zrobić z buraków?Korzyści kulinarne i zdrowotne jesiennych burakówWchodząc dzisiaj do ogrodu cieszyłem się, że wykorzystam solidne okazy buraków. Botwina (zdjęcie po prawej) miała imponujące rozmiary liści i łodyg. Na pierwszy rzut oka roślina wydawała się okazała....

czytaj dalej
Ziemniaki gratin

Ziemniaki gratin

Ziemniaki gratinWstęp O przepisieGratin czyli francuska nazwa jednego ze sposobów obróbki termicznej warzyw – zapiekania. Na tej samej zasadzie na jakiej przygotujemy dzisiaj ziemniaki możesz zrobić buraki czy np.: seler. A nawet zmieszać kilka rodzajów warzyw w...

czytaj dalej