Przepisy

Nowoczesna odsłona i intensywny ziołowy aromat pozwolą Ci na nowo odkryć kuchnię naszych przodków. Obfitość polskich łąk i lasów zapewni bogactwo smaków i pełnię zdrowia. Potrawy sprawdzą się zarówno na eleganckich przyjęciach jak i zacisznych biesiadach.

sklep lifesherbs

Rzemieślnicze deski kuchenne

Zamów drewnianą, ręcznie rzeźbioną deskę do krojenia lub serwowania potraw. Zamówienia realizujemy dla hoteli, restauracji lub indywidualnie. Wygrawerujemy logo Twojej firmy lub nazwisko. Skontaktuj się w celu ustalenia szczegółów.

Dania mięsne

Główni bohaterowie kulinarnej uczty. Ożywieni przez wysublimowane ziołowe posmaki. Doceniani za wysoką wartość energetyczną i nienaganne leśne pochodzenie.

Stek z rozmarynem

Stek z rozmarynem

Stek z rozmarynem Do czego wykorzystać rozmaryn? Nazwa rozmaryn (Rosmarinus officinalis L.) pochodzi z języka łacińskiego. Powstała z połączenia słów rosa – róża oraz marinus – morski. W moim wolnym tłumaczeniu możemy określić rozmaryn jako morską różę. Nazwa może...

czytaj dalej
Panierowany filet znad Bałtyku

Panierowany filet znad Bałtyku

Panierowany filet znad BałtykuSzybki sposób na panierowaną rybęNiezależnie czy gotowałem w drogiej restauracji czy nadmorskim barze - wszyscy mamy zwierzęcy apetyt na jasnobrązową, chrupiącą panierkę. Relaksujące widoki i kilka kropel alkoholu  podnosi do potęgi nasze...

czytaj dalej
Domowy burger

Domowy burger

Domowy burgerMam nadzieję, że czas kwarantanny wykorzystasz do poprawienia relacji z rodziną. Przygotowanie smacznego posiłku, wspólne jedzenie czy zaspokajanie apetytu na fast food w domowej wersji to przepis na dobre rodzinne relacje.Przychodzi dzień, kiedy mamy...

czytaj dalej
Schab nadziewany

Schab nadziewany

Schab nadziewany Wielka Sobota – czas malowania jajek i chwila dla koszyczków Wielkanocnych. Najgorętszy okres przygotowań. Przekazuję Ci dzisiaj kolejny przepis z WIELKANOCNEGO MENU  Przy okazji życzę Ci również Wesołych Świąt Wielkanocnych pełnych dystansu i spokoju...

czytaj dalej
Schabowy z kością

Schabowy z kością

Schab z kościąNie tylko na niedzielęNiedziela kojarzy nam się zazwyczaj z dźwiękiem tłuczonych kotletów i kościelnym dzwonem. Przynajmniej w polskiej tradycji tak się utarło. Zazwyczaj wybieramy schab bez kości; ale nie wiem czy wiesz - sporo na tym tracisz.  Smak...

czytaj dalej
Aromatyczny pieczony boczek

Aromatyczny pieczony boczek

Aromatyczny pieczony boczekBoczek wieprzowy idealny na kanapkiDzisiaj przekazuję na Twoje ręce funkcjonalny przepis.  Kupujesz kawałek mięsa - pieczesz  – i zyskujesz niezapomniany smak kanapek. Sporo przy tym oszczędzając na gotowych wędlinach. No i dodatkowy atut -...

czytaj dalej
Domowa pizza o włoskich korzeniach

Domowa pizza o włoskich korzeniach

Domowa pizza o włoskich korzeniachJak szybko przygotować ciasto do pizzy?Kiedy pracowałem w małym hoteliku pośród norweskich szczytów Kongsvold Fjeldstue, poznałem tajniki przygotowania włoskiej pizzy. Wydaje się absurdalne. Otóż współpracowałem z włoskim szefem...

czytaj dalej
Niedzielne gołąbki z liśćmi winogron w tle

Niedzielne gołąbki z liśćmi winogron w tle

Niedzielne gołąbki z liśćmi winogron w tleTradycyjne gołąbki z majerankiem i sosem pomidorowymNiedziela spędzana w rodzinnym gronie i nutką nostalgii skłania nas do większego poruszenia w kuchni. Przygotowujemy więcej posiłków własnoręcznie. Nawet zdarza Ci się pewnie...

czytaj dalej
Poranny omlet

Poranny omlet

Poranny omletOmlet ze szczypiorkiem, wędliną i serem pleśniowym. Jeśli po obfitym węglowodanowym śniadaniu (np.: owsianka z owocami) czujesz się zmęczona a po 2-3 godzinach znowu głodna, z wilczym apetytem na słodycze – warto  przetestować śniadania białkowo -...

czytaj dalej

Dodatki

Dbałość o poszczególne małoznaczące elementy tworzy doskonałą symfonię smaku. Zainspiruj się i skomponuj doskonałe tło aromatów.

Co zrobić z owocami porzeczki?

Co zrobić z owocami porzeczki?

Co zrobić z owocami porzeczki?Poradnik kulinarny - przygotowanie, kompozycje smakowe, konfituryKiedy owocuje porzeczka?  Dużą ilością porzeczek dysponujemy w okresie owocowania rośliny  czyli w pierwszej połowie lipca. Chociaż zdarza się czasami, że dojrzewające owoce...

czytaj dalej
Catering czy prywatny kucharz – kogo wybrać?

Catering czy prywatny kucharz – kogo wybrać?

Catering czy prywatny kucharz - kogo wybrać?Przeglądamy internet w poszukiwaniu odpowiedzi na pytanie: jak zorganizować wesele czy zwykłe przyjęcie w domu. Nastały specyficzne czasy. Restauracje i hotele budzą strach przed nieoczekiwanym kontaktem z osobą chorą....

czytaj dalej
Jak zrobić pieczone ziemniaki?

Jak zrobić pieczone ziemniaki?

Jak zrobić pieczone ziemniaki?Pieczone ziemniaki to wygodne dopełnienie poniedziałkowego obiadu. Bardzo smaczne i niewymagające wiele przygotowań. Najdłuższy okres ich  przyrządzania czyli pieczenie dzieje się bez naszego udziału. Możemy w tym czasie zająć się...

czytaj dalej
Śledź w śmietanie

Śledź w śmietanie

Śledź w śmietanieWIELKANOCNE MENU - kolejny przepisSkładniki 5 filetów śledziowych ½ opakowania śmietany kwaśnej 18% 6 niewielkich ogórków kiszony 1 cebula lub szczypior 1 jabłko 3 łyżki majonezu Przyprawy: sól, pieprz, cukier sok cytryny lub limonki...

czytaj dalej
Tatar ze śledzia

Tatar ze śledzia

Tatar ze śledziaZ limonką, jabłkiem i szczypiorkiem. Pewnie rozpoczęłaś już przygotowania do Wielkanocnych Świąt. Postanowiłem, że wspomogę Cię  dodatkowymi przepisami, abyś mogła szybko przygotować potrawy budzące podziw. W końcu nam też należy się trochę oddechu od...

czytaj dalej
Sos z dzikiej róży do mięs

Sos z dzikiej róży do mięs

Sos z dzikiej różyPrzegląd domowych zapasów - sosy owocowe do mięs, zapiekanek, burgerów... Zamknięci w domach więcej jemy, dlatego czas sięgnąć głębiej do zamrażarki. Ja znalazłem ostatnio dzika różę i rydze. Sosy owocowe jako dodatek do mięs to  nasza staropolska...

czytaj dalej
Jak zrobić ciasto drożdżowe?

Jak zrobić ciasto drożdżowe?

Jak zrobić ciasto drożdżowe?Schematy produkcji – chleba, słodkich ciast i innych wypieków.Poniższe informacje pomogą Ci zrozumieć kulinarne procesy, zachodzące poza naszym zmysłem wzroku. Widzimy tylko efekty tych procesów. Natomiast kiedy chociaż częściowo je...

czytaj dalej
Chleb gryczany  z  żurawiną

Chleb gryczany z żurawiną

Chleb gryczany  Pieczywo bezglutenowe z żurawiną i czarnuszkąWstęp O przepisieZapach pieczonego chleba w niedzielny poranek… Czyż to nie bajeczna wizja? Przetestuj prosty przepis na chleb gryczany, który dla Ciebie przygotowałem.   Jako dodatki funkcjonalne –...

czytaj dalej
Pobudzająca kawa na zimowy poranek

Pobudzająca kawa na zimowy poranek

Kawa na zimowy poranekPobudzająca kawa z cynamonem i masłemKawa kojarzy mi się z przyjazną atmosferą, nieco ożywioną dyskusją i cudowną dysharmonią poranka.   Kiedy bierzesz pierwszy łyk tego magicznego napoju czujesz przypływ koncentracji a zapach budzi Cię do...

czytaj dalej
Kwiaty czarnego bzu w cieście

Kwiaty czarnego bzu w cieście

Kwiaty czarnego bzu w cieściePorcje: 4Czas: 40 minTrudność średnieKalorie: 50Wstęp O przepisieTechniki kulinarne: smażenieSkładniki pół szklanki mąki zwykłej lub kukurydzianej łyżka mąki ziemniaczanej zimna woda tłuszcz do smażenia jajko 4 kwiatostany czarnego bzu sól...

czytaj dalej
Zielony majonez czosnaczkowy

Zielony majonez czosnaczkowy

Zielony majonez czosnaczkowyPorcje: 2 Czas: 10 min Trudność łatwe Kalorie: 190 Wstęp O przepisieTechniki kulinarne: emulgacja, krojenieSkładniki 4 żółtka jaj oliwa ziołowa sól pieprz liście czosnaczkowe Dodatkowe wyjaśnienia: Czosnaczek (Alilaria petiolata) wykazuje...

czytaj dalej
Karmelizowana dzika odmiana marchwi

Karmelizowana dzika odmiana marchwi

Karmelizowana dzika odmiana marchwiWstęp O przepisieTechniki kulinarne: karmelizacja, odparowywanieSkładniki 3 drobne sztuki dzikiej marchwi lub zwykła marchew pół łyżeczki cukru  lub miodu około 20 ml wody łyżeczka masła sól, pieprz, estragon lub curry Dodatkowe...

czytaj dalej

Desery

Wisienka na torcie czyli zwieńczenie wysiłków kucharza. Nadają ostateczny charakter całości kulinarnych doznań. Pozwól sobie na odrobinę słodkiego zapomnienia w leśnej scenerii.

Jak rozpuścić czekoladę?

Jak rozpuścić czekoladę?

Jak rozpuścić czekoladę?Czekoladowy poradnikCzekolada w swojej pozornej prostocie kryje skomplikowaną kompozycję składników i długi proces produkcyjny. To słodka przekąska powstająca z ziaren kakaowca, wywołuje uczucie euforii, dzięki wydzielaniu hormonów szczęścia...

czytaj dalej
Jak można zjeść i wykorzystać lawendę?

Jak można zjeść i wykorzystać lawendę?

Jak można zjeść i wykorzystać lawendę?Przepis na lody aromatyzowane lawendąZobacz jak w kuchni możemy wykorzystać lawendę. Chociaż dzisiejsza pogoda nie nastraja pozytywnie – myśląc o słodyczach i lawendowych polach basenu Morza Śródziemnego … zawsze poprawia nam się...

czytaj dalej
Panna Cotta aromatyzowana kwiatami jabłoni

Panna Cotta aromatyzowana kwiatami jabłoni

Panna Cotta aromatyzowana kwiatami jabłoniMaj już na dobre zagościł w naszych ogrodach. Delikatne podmuchy ciepłego powietrza wygnały z naszych głów część trosk. Przywykliśmy do zmian jakie zafundował nam świat. Coraz częściej myślimy o radosnym świętowaniu i...

czytaj dalej
Szarlotka – sposób sadowników

Szarlotka – sposób sadowników

Szarlotka - sposób sadownikówAromatyzowana cynamonem szarlotka na półkruchym cieście  Ten rodzaj szarlotki przygotowują często kucharze lub  żony sadowników, które mają dostęp do większych ilości jabłek. Ciasto jest tak skonstruowane, aby przyjąć ich jak najwięcej. To...

czytaj dalej
Kremowe lody z dzikich odmian jabłek i melisy

Kremowe lody z dzikich odmian jabłek i melisy

Kremowe lodyKremowe lody z dzikich odmian jabłek i melisyPorcje: 2 Czas: 40 min Trudność średnie Kalorie: 180 Wstęp O przepisieAromaty i nuty zapachowe: owocowy, melisowy, śmietankowy Propozycja trunku: orzeźwiająca woda miętowa Techniki kulinarne: zamrażanie,...

czytaj dalej

Trunki

Nieodłączni towarzysze dawnych i współczesnych uczt. Owoce, zioła i dary lasu zamknięte w butelce czyli wartości odżywcze na wyciągnięcie ręki.

Grzane wino

Grzane wino

Grzane wino Sposób na relaksujący zimowy wieczórWstęp O przepisieKiedy przychodzą pierwsze chłodniejsze wieczory marzymy o ciepłym schronieniu w zaciszu restauracyjnego lub domowego kominka. Idealnym dopełnieniem przytulnej atmosfery jest grzane wino, które pozwala...

czytaj dalej
Jak zrobić staropolską nalewkę z porzeczki?

Jak zrobić staropolską nalewkę z porzeczki?

Jak zrobić staropolską nalewkę z porzeczki?Właściwości zdrowotne porzeczek i proces przygotowania (zbiór, obróbka wstępna). Za oknem pełnia lata, warto skorzystać z porzeczek i przygotować jesienny specjał -  staropolską nalewkę. Chociaż niektórzy muszą kupić...

czytaj dalej
Jak przygotować wino domowe?

Jak przygotować wino domowe?

Jak przygotować wino domowe?Wstęp O przepisieW cieplejszych okresach roku, kiedy masz dostęp do dużej ilości owoców w łatwy sposób możesz przygotować wino. Przedstawię Ci kilka podstawowych zasad dzięki którym przygotujesz smaczny i naturalny produkt. Będzie świetnym...

czytaj dalej
Wino z kwiatów czarnego bzu

Wino z kwiatów czarnego bzu

Wino czarny bezJak zrobić wino i syrop z kwiatów?Etykieta    Wino z kwiatów czarnego bzuWino słodkie o intensywnym, lekko duszącym kwiatowym aromacie.                                       Okres produkcji: Na granicy wiosny i lata, kiedy kwitną kwiaty bzu  Sambucus...

czytaj dalej
Wino z soku brzozowego i jabłek

Wino z soku brzozowego i jabłek

Wino z sokuWino z soku brzozowego i jabłekWstęp O przepisieWyczuwalne aromaty i nuty zapachowe: słodkawo – brzozowy, kwiatowy, lipowy, orzeźwiający Zastosowane techniki kulinarne: fermentacja, ekstrakcja, dojrzewanie, kupażowanie, klarowanie – filtracja,...

czytaj dalej
Czerwone wino z dzikiej róży

Czerwone wino z dzikiej róży

Czerwone winoCzerwone wino z dziekiej róży.Wstęp O przepisieWyczuwalne aromaty i nuty zapachowe: różany, winny, Zastosowane techniki kulinarne: ekstrakcja, mrożenie, blanszowanie, fermentacja, dojrzewanie, klarowanie - filtracja, kupażowanie (mieszanie gatunków wina w...

czytaj dalej
Półsłodka śliwowica

Półsłodka śliwowica

Półsłodka śliwowicaWstęp O przepisieWyczuwalne aromaty i nuty zapachowe: śliwkowy, whisky, miodowy, kwiatowy Zastosowane techniki kulinarne: drylowanie, ekstrakcjaSkładniki śliwki 2kg (np.: węgierki) spirytus 70% - 2 litry (lub bimber dobrej jakości) woda (200ml) miód...

czytaj dalej

Zdrowie

Pozwól sobie pomóc. Skorzystaj z powszechnych sposobów regeneracji, które oferuje świat natury. Poczuj się jak w ziołowym SPA osiągając spokój i jasność umysłu po trudach dnia codziennego. Dowiedz się jak zapobiegać chorobom. Uwolnij swój fizyczny i intelektualny potencjał.

Olej rzepakowy – jaki olej wybrać?

Olej rzepakowy – jaki olej wybrać?

Olej rzepakowy - jaki olej wybrać?Duszący słodki zapach – tak w trzech słowach można zapowiedzieć rzepak. Jest nieodłącznym towarzyszem podróży po Polsce przekazując w aromacie przedsmak lata. Roślina o ciemnych nasionach, z których produkowany jest popularny olej...

czytaj dalej
Pokrzywa – artykuł do czasopisma

Pokrzywa – artykuł do czasopisma

Pokrzywa - artykuł do czasopisma  Wysłałem dzisiaj do redakcji nowy, obszerny artykuł na temat kulinarnego wykorzystania pokrzywy oraz jej leczniczych właściwości. Przekazuję na Twoje ręce wybrane  fragmenty tego artykułu. W całości ukaże się w kwietniu na łamach...

czytaj dalej
Jak zwiększyć odporność?

Jak zwiększyć odporność?

Jak zwiększyć odporność?Medialna nagonka czy realna epidemia. Podejrzliwi mówią farsa. Inni popadają w panikę. Przekraczamy granicę psychozy – sytuacja  jak w fantastycznych filmach o zagładzie społeczeństwa. Czy wystarczy tylko wyłączyć telewizję, skorzystać z...

czytaj dalej
Lekarstwa XXI wieku

Lekarstwa XXI wieku

Lekarstwa XXI wieku Jak zachować zdrowie w XXI wieku? Należałoby cofnąć się do naturalnych metod naszych przodków i korzystać z nisko-przetworzonych produktów, korzystając rozsądnie z badań i wynalazków współczesności. W zasadzie dobrze interpretując powyższe zdanie...

czytaj dalej
Bez czarny – właściwości zdrowotne

Bez czarny – właściwości zdrowotne

Bez czarny - właściwości prozdrowotne„Drzewo życia”; „apteka dla ubogich”, „wiejska apteka” – tak z przymrużeniem oka nazywany jest czarny bez. Dzisiaj zajmiemy się lekiem, który gości na jego „półkach” czyli … kwiatami. Do owoców wrócimy jesienią, kiedy pierwsze...

czytaj dalej
Ziołowe sposoby na stres i regenerację

Ziołowe sposoby na stres i regenerację

Ziołowe sposoby na stres i regeneracjęPoznaj naturalne sposoby na regenerację w domowym SPA. Stres to nieodłączny towarzysz naszego życia. Dawka i częstotliwość, którą sobie serwujesz powoduje destruktywne bądź pozytywnie mobilizujące działanie. Naucz się odpoczywać,...

czytaj dalej
Mięta w Twojej kuchni i apteczce

Mięta w Twojej kuchni i apteczce

Mięta w Twojej kuchni i apteczceDostęp do mięty masz na wyciągnięcie ręki. Ochroni Cię przed chorobami i pomoże wyleczyć niektóre schorzenia. Wystarczy niewielka ilość a podniesiesz wartość odżywczą potraw. Czy wiesz jak jeszcze wykorzystać miętę w swojej kuchni?...

czytaj dalej
Jakie rośliny dodadzą Ci energii?

Jakie rośliny dodadzą Ci energii?

Jakie rośliny dodadzą Ci energii?Poziom energii jest istotnym czynnikiem Twojego komfortowego funkcjonowania. Nawał obowiązków i informacji wymaga od Nas maksymalnego skupienia i kreatywności. Rozpocznij ziołową suplementację a poprawi się Twoje zdrowie oraz wzrosną...

czytaj dalej
7 zalet zimnych pryszniców

7 zalet zimnych pryszniców

7 zalet zimnych prysznicówLecznicze właściwości zimna znali już Egipcjanie około 2500 lat p.n.e. Współcześnie metody są coraz bardziej powszechne i udoskonalone. Korzystają z niej sportowcy, celebryci i krąg osób z rozwoju osobistego. Poznaj pozytywny wpływ zimna na...

czytaj dalej
Życie w stylu slow life

Życie w stylu slow life

Życie w stylu slow lifeNowoczesny trend i odmienny sposób na życie. Powstał w odpowiedzi na konsumpcjonizm. Masowe zalewanie Nas produktami wątpliwej jakości, nic nieznaczącymi informacjami i wymuszonym pośpiechem. Slow life proponuje zdrowe jedzenie i ukojenie w...

czytaj dalej

sklep lifesherbs

Rzemieślnicze deski kuchenne

Zamów drewnianą, ręcznie rzeźbioną deskę do krojenia lub serwowania potraw. Zamówienia realizujemy dla hoteli, restauracji lub indywidualnie. Wygrawerujemy logo Twojej firmy lub nazwisko. Skontaktuj się w celu ustalenia szczegółów.

Zapisz się na newsletter!

Odbieraj artykuły i przepisy jako pierwszy.