Recepta na kawę jak w kawiarni 

Jak spienić mleko w domowych warunkach?

Kawa to czas na chwilę odpoczynku. Przystanek i doładowanie energii w trakcie wymagającego dnia pracy. Czy zawsze smakuje tak samo?

Czy w restauracji jest smaczniejsza?

Jeśli poznasz kilka sekretów zaczniesz cieszyć się równie dobrą kawą w domowych warunkach:

 Czas

Jeśli chcesz cieszyć się wspaniałym aromatem kawy. Zgłębić się w jej smak i rozkoszować. Potrzebujesz czasu. Pozwól sobie na chwilę przerwy, skup się tylko na przygotowaniu. Nie myśl o pracy. Skorzystaj z korzennych przypraw – kory cynamonu, kardamonu

Podobnie jak każde inne efektywne działanie wymaga wymaga precyzji i odpowiedniego ustawienia grafiku. Jesteś wtedy w stanie skoncentrować się – to przepis nie tylko na esencjonalną kawę, ale i szczęśliwsze życie.

Weź kakao i udekoruj sobie białą powierzchnię spienionego mleka. Daj sobie trochę radości i daj upust fantazji. Kiedyś w końcu trzeba złapać oddech. 

Ciśnienie

Wysokie ciśnienie, które działa na zmielone ziarenka kawy w ekspresie profesjonalnym powodują, że kawa jest bardziej esencjonalna. W domowych warunkach skorzystaj z talerzyka (przykryj kawę), aby po zalaniu zmielonej ziaren wrzątkiem, miała czas na zaparzenie. To będzie naszym substytutem ekspresu ciśnieniowego. Pośrednim rozwiązaniem będzie mała kawiarka, którą stawia się bezpośrednio na palnik. Kosztuje około 30 – 40 złotych i wytwarza mniejsze ciśnienie niż ekspres w kawiarniach jednak więcej niż talerzyk 🙂 

Dobra jakość rośliny – ziaren.

Im lepszy gatunek kawy tym bardziej dostrzegalna jest różnica w smaku. Zainwestuj w jakość. Dobrym krokiem, lecz bardziej czasochłonnym będzie też kupowanie całych ziaren i mielenie każdej porcji tuż przed parzeniem w młynku. Aromaty zachowasz w filiżance, nie ulecą w trakcie przechowywania. 

Tłuszcz mleczny

Śmietana albo mleko potęgują efekty smakowe oraz częściowo chronią przewód pokarmowy. Tłuszcz (mleczny) jest przewodnikiem smaku. Dlatego kawa latte tak bardzo kradnie nasze serca.

Jak spienić mleko do kawy w domowych warunkach?

Krok 1. Podgrzej śmietankę do temperatury około 60 stopni Celsjusza, wtedy laktoza (cukier) wykazuje największą słodycz.

Krok 2. Użyj blendera albo ręcznego spieniacza na baterie. Napowietrzaj równomiernie śmietankę tak, aby bąbelki powietrza były jak najmniejsze.

Krok 3. Uderz delikatnie dzbankiem w stół i zamieszaj płynem tak, aby spieniona część i mleko, które opadło na dół – wymieszały się.

Szybkim i płynnym ruchem wlej śmietankę do kawy.

Więcej przepisów

Jak wysuszyć zioła kuchenne?

Jak wysuszyć zioła kuchenne?

Jak wysuszyć zioła kuchenne?Jak suszyć zioła?Rośliny zgromadzone jesienią czy pod koniec lata przydają się w kuchni. Przez całą zimę korzystasz z zapasów i przywołujesz ulotne aromaty lata. Zapach ziół, rozpalony kominek to zdecydowanie moje klimaty. Wzbogacasz smak...

czytaj dalej
Staropolski sposób na kanie i rydze

Staropolski sposób na kanie i rydze

Staropolski sposób na kanie i rydze Jak usmażyć kanie?Jesień kojarzy nam się przede wszystkim ze spiżarnią, winem i kompletowaniem zapasów. Grzyby to podstawowy surowiec, który zbieramy o tej porze roku. Możemy go: wysuszyć odgotować zamrozić albo przygotowywać na...

czytaj dalej
Co zjeść – idealne śniadanie?

Co zjeść – idealne śniadanie?

Co zjeść - idealne śniadanie?Jak łączyć produkty?   Naszły mnie dzisiaj przemyślenia, które kołaczą mi się w głowie na co dzień. Dzisiaj uświadomiłem sobie jednak ich wartość. Zanim opowiem Ci o nich  - odpowiedz szczerze na kilka pytań:   Jak wygląda Twój...

czytaj dalej