Recepta na kawę jak w kawiarni
Jak spienić mleko w domowych warunkach?
Kawa to czas na chwilę odpoczynku. Przystanek i doładowanie energii w trakcie wymagającego dnia pracy. Czy zawsze smakuje tak samo?
Czy w restauracji jest smaczniejsza?
Jeśli poznasz kilka sekretów zaczniesz cieszyć się równie dobrą kawą w domowych warunkach:

Czas
Jeśli chcesz cieszyć się wspaniałym aromatem kawy. Zgłębić się w jej smak i rozkoszować. Potrzebujesz czasu. Pozwól sobie na chwilę przerwy, skup się tylko na przygotowaniu. Nie myśl o pracy. Skorzystaj z korzennych przypraw – kory cynamonu, kardamonu.
Podobnie jak każde inne efektywne działanie wymaga wymaga precyzji i odpowiedniego ustawienia grafiku. Jesteś wtedy w stanie skoncentrować się – to przepis nie tylko na esencjonalną kawę, ale i szczęśliwsze życie.
Weź kakao i udekoruj sobie białą powierzchnię spienionego mleka. Daj sobie trochę radości i daj upust fantazji. Kiedyś w końcu trzeba złapać oddech.
Ciśnienie
Wysokie ciśnienie, które działa na zmielone ziarenka kawy w ekspresie profesjonalnym powodują, że kawa jest bardziej esencjonalna. W domowych warunkach skorzystaj z talerzyka (przykryj kawę), aby po zalaniu zmielonej ziaren wrzątkiem, miała czas na zaparzenie. To będzie naszym substytutem ekspresu ciśnieniowego. Pośrednim rozwiązaniem będzie mała kawiarka, którą stawia się bezpośrednio na palnik. Kosztuje około 30 – 40 złotych i wytwarza mniejsze ciśnienie niż ekspres w kawiarniach jednak więcej niż talerzyk 🙂
Dobra jakość rośliny – ziaren.
Im lepszy gatunek kawy tym bardziej dostrzegalna jest różnica w smaku. Zainwestuj w jakość. Dobrym krokiem, lecz bardziej czasochłonnym będzie też kupowanie całych ziaren i mielenie każdej porcji tuż przed parzeniem w młynku. Aromaty zachowasz w filiżance, nie ulecą w trakcie przechowywania.
Tłuszcz mleczny
Śmietana albo mleko potęgują efekty smakowe oraz częściowo chronią przewód pokarmowy. Tłuszcz (mleczny) jest przewodnikiem smaku. Dlatego kawa latte tak bardzo kradnie nasze serca.

Jak spienić mleko do kawy w domowych warunkach?
Krok 1. Podgrzej śmietankę do temperatury około 60 stopni Celsjusza, wtedy laktoza (cukier) wykazuje największą słodycz.
Krok 2. Użyj blendera albo ręcznego spieniacza na baterie. Napowietrzaj równomiernie śmietankę tak, aby bąbelki powietrza były jak najmniejsze.
Krok 3. Uderz delikatnie dzbankiem w stół i zamieszaj płynem tak, aby spieniona część i mleko, które opadło na dół – wymieszały się.
Szybkim i płynnym ruchem wlej śmietankę do kawy.


Więcej przepisów
Stosowanie ziół przez kobiety ciężarne – bezpieczne ziołolecznictwo
Stosowanie ziół przez kobiety ciężarne – bezpieczne ziołolecznictwoZioła przyjmowane regularnie nasycają organizm prozdrowotnymi związkami, które mogą wykazywać silne działanie farmakologiczne.Leki ziołowe postrzegane są przez przyszłe mamy jako potencjalnie...
Detoks wiosenny za pomocą ziół
Detoks wiosenny za pomocą ziółSpring detox with herbsArtykuł dostępny jest także w czasopiśmie specjalistycznym o zdrowym odżywianiu - Food Forum. Abstract Food and environmental pollution pose a threat to our health. Spring is a period of high-value plant-derived...
Miody – przegląd, opis i właściwości
Miody - przegląd, opis i właściwości Artykuł został opublikowany również w czasopiśmie Food Forum. Jednak specjalnie dla Was udostępniam go na blogu. Pobierz pełną wersję artykułu w formacie pdf. Więcej przepisów