Schab nadziewany 

Wielka Sobota – czas malowania jajek i chwila dla koszyczków Wielkanocnych. Najgorętszy okres przygotowań.

Przekazuję Ci dzisiaj kolejny przepis z WIELKANOCNEGO MENU 

Przy okazji życzę Ci również Wesołych Świąt Wielkanocnych pełnych dystansu i spokoju ducha. Spójrz na Swoje życie z nowej perspektywy…

Składniki

  • 1,5 kg schabu wieprzowego

  • nadzienie owocowe –konfitura śliwkowa, śliwki suszone lub własne wyroby – cebula karmelizowana, boczek…

  • olej rzepakowy do natarcia mięsa przed pieczeniem 

  • smalec lub masło klarowane do obsmażenia

    Przyprawy:

  • sól, pieprz

  • papryka słodka

  • majeranek

  • łyżeczka musztardy

 

Przygotowanie:

Krok 1. Oczyszczony z błon schab zanurz w całości we wrzącej wodzie na maksymalnie 2 minuty. Uczyni go soczystym i delikatnym po upieczeniu.

Krok 2. Dopraw schab przygotowanymi przyprawami. Wytnij w środku mięsa podłużną kieszonkę (wystarczą 2 nacięcia 1-2cm – kształt krzyża).

Krok 3. Zawiń mięso w papier do pieczenia i piecz w temperaturze 200 stopni przez 20 minut następnie zmniejsz do 150 stopni i piecz około 1,5 godziny.

Krok 4. Po wyjęciu mięsa z piekarnika daj mu odpocząć przez 5 minut (odłóż na deskę) następnie opanieruj i obsmaż całą sztukę mięsa. Jeśli nie masz czasu panierować obtocz tylko w mące (idealna będzie kukurydziana). Jednak zwykła pszenna też się sprawdzi.

Zapisz się na newsletter!

Odbieraj artykuły i przepisy jako pierwszy.

Więcej przepisów

Jak znaleźć lub zrobić dobrą restaurację?

Jak znaleźć lub zrobić dobrą restaurację?

Jak znaleźć lub zrobić dobrą restaurację? Rozpoczynam cykl wpisów, które zaprezentują jakie cechy ma dobra restauracja, jak wybierać wartościowe lokale lub udoskonalić istniejące. Możesz też zorganizować "restaurację" w domowych warunkach. Chwilowo, dla rodziny, dla...

czytaj dalej
Artykuł o przyprawach *do czasopisma*

Artykuł o przyprawach *do czasopisma*

Artykuł o przyprawach *do czasopisma*Przyprawy ziołowe, warzywne i korzenne w zdrowej diecieZakończyłem wczoraj kilkunastogodzinną pracę nad stworzeniem pierwszej wersji artykułu do czasopisma. Mimo, że tekst może być nieco zbyt naukowo napisany i w trakcie...

czytaj dalej
5 kroków do zakupu bluzy kucharskiej

5 kroków do zakupu bluzy kucharskiej

5 kroków do zakupu bluzy kucharskiej Bluza kucharska to podstawowa część garderoby profesjonalnego kucharza i szefa kuchni. Pozwala na większy komfort pracy, dają poczucie bezpieczeństwa w wyjątkowym gastronomicznym środowisku. Czym jednak kierować się, aby wybrać...

czytaj dalej