Schab nadziewany
Wielka Sobota – czas malowania jajek i chwila dla koszyczków Wielkanocnych. Najgorętszy okres przygotowań.
Przekazuję Ci dzisiaj kolejny przepis z WIELKANOCNEGO MENU
Przy okazji życzę Ci również Wesołych Świąt Wielkanocnych pełnych dystansu i spokoju ducha. Spójrz na Swoje życie z nowej perspektywy…

Składniki
1,5 kg schabu wieprzowego
nadzienie owocowe –konfitura śliwkowa, śliwki suszone lub własne wyroby – cebula karmelizowana, boczek…
olej rzepakowy do natarcia mięsa przed pieczeniem
smalec lub masło klarowane do obsmażenia
Przyprawy:
sól, pieprz
papryka słodka
majeranek
łyżeczka musztardy
Przygotowanie:
Krok 1. Oczyszczony z błon schab zanurz w całości we wrzącej wodzie na maksymalnie 2 minuty. Uczyni go soczystym i delikatnym po upieczeniu.
Krok 2. Dopraw schab przygotowanymi przyprawami. Wytnij w środku mięsa podłużną kieszonkę (wystarczą 2 nacięcia 1-2 cm – kształt krzyża).
Krok 3. Zawiń mięso w papier do pieczenia i piecz w temperaturze 200 stopni przez 20 minut następnie zmniejsz do 150 stopni i piecz około 1,5 godziny.
Krok 4. Po wyjęciu mięsa z piekarnika daj mu odpocząć przez 5 minut (odłóż na deskę) następnie opanieruj i obsmaż całą sztukę mięsa. Jeśli nie masz czasu panierować obtocz tylko w mące (idealna będzie kukurydziana). Jednak zwykła pszenna też się sprawdzi.




Więcej przepisów
Stosowanie ziół przez kobiety ciężarne – bezpieczne ziołolecznictwo
Stosowanie ziół przez kobiety ciężarne – bezpieczne ziołolecznictwoZioła przyjmowane regularnie nasycają organizm prozdrowotnymi związkami, które mogą wykazywać silne działanie farmakologiczne.Leki ziołowe postrzegane są przez przyszłe mamy jako potencjalnie...
Detoks wiosenny za pomocą ziół
Detoks wiosenny za pomocą ziółSpring detox with herbsArtykuł dostępny jest także w czasopiśmie specjalistycznym o zdrowym odżywianiu - Food Forum. Abstract Food and environmental pollution pose a threat to our health. Spring is a period of high-value plant-derived...
Miody – przegląd, opis i właściwości
Miody - przegląd, opis i właściwości Artykuł został opublikowany również w czasopiśmie Food Forum. Jednak specjalnie dla Was udostępniam go na blogu. Pobierz pełną wersję artykułu w formacie pdf. Więcej przepisów