Schab nadziewany 

Wielka Sobota – czas malowania jajek i chwila dla koszyczków Wielkanocnych. Najgorętszy okres przygotowań.

Przekazuję Ci dzisiaj kolejny przepis z WIELKANOCNEGO MENU 

Przy okazji życzę Ci również Wesołych Świąt Wielkanocnych pełnych dystansu i spokoju ducha. Spójrz na Swoje życie z nowej perspektywy…

Składniki

  • 1,5 kg schabu wieprzowego

  • nadzienie owocowe –konfitura śliwkowa, śliwki suszone lub własne wyroby – cebula karmelizowana, boczek…

  • olej rzepakowy do natarcia mięsa przed pieczeniem 

  • smalec lub masło klarowane do obsmażenia

    Przyprawy:

  • sól, pieprz

  • papryka słodka

  • majeranek

  • łyżeczka musztardy

 

Przygotowanie:

Krok 1. Oczyszczony z błon schab zanurz w całości we wrzącej wodzie na maksymalnie 2 minuty. Uczyni go soczystym i delikatnym po upieczeniu.

Krok 2. Dopraw schab przygotowanymi przyprawami. Wytnij w środku mięsa podłużną kieszonkę (wystarczą 2 nacięcia 1-2 cm – kształt krzyża).

Krok 3. Zawiń mięso w papier do pieczenia i piecz w temperaturze 200 stopni przez 20 minut następnie zmniejsz do 150 stopni i piecz około 1,5 godziny.

Krok 4. Po wyjęciu mięsa z piekarnika daj mu odpocząć przez 5 minut (odłóż na deskę) następnie opanieruj i obsmaż całą sztukę mięsa. Jeśli nie masz czasu panierować obtocz tylko w mące (idealna będzie kukurydziana). Jednak zwykła pszenna też się sprawdzi.

Zapisz się na newsletter!

Odbieraj artykuły i przepisy jako pierwszy.

Więcej przepisów

Detoks wiosenny za pomocą ziół

Detoks wiosenny za pomocą ziół

Detoks wiosenny za pomocą ziółSpring detox with herbsArtykuł dostępny jest także w czasopiśmie specjalistycznym o zdrowym odżywianiu - Food Forum. Abstract  Food and environmental pollution pose a threat to our health. Spring is a period of high-value plant-derived...

czytaj dalej