Schab nadziewany 

Wielka Sobota – czas malowania jajek i chwila dla koszyczków Wielkanocnych. Najgorętszy okres przygotowań.

Przekazuję Ci dzisiaj kolejny przepis z WIELKANOCNEGO MENU 

Przy okazji życzę Ci również Wesołych Świąt Wielkanocnych pełnych dystansu i spokoju ducha. Spójrz na Swoje życie z nowej perspektywy…

Składniki

  • 1,5 kg schabu wieprzowego

  • nadzienie owocowe –konfitura śliwkowa, śliwki suszone lub własne wyroby – cebula karmelizowana, boczek…

  • olej rzepakowy do natarcia mięsa przed pieczeniem 

  • smalec lub masło klarowane do obsmażenia

    Przyprawy:

  • sól, pieprz

  • papryka słodka

  • majeranek

  • łyżeczka musztardy

 

Przygotowanie:

Krok 1. Oczyszczony z błon schab zanurz w całości we wrzącej wodzie na maksymalnie 2 minuty. Uczyni go soczystym i delikatnym po upieczeniu.

Krok 2. Dopraw schab przygotowanymi przyprawami. Wytnij w środku mięsa podłużną kieszonkę (wystarczą 2 nacięcia 1-2 cm – kształt krzyża).

Krok 3. Zawiń mięso w papier do pieczenia i piecz w temperaturze 200 stopni przez 20 minut następnie zmniejsz do 150 stopni i piecz około 1,5 godziny.

Krok 4. Po wyjęciu mięsa z piekarnika daj mu odpocząć przez 5 minut (odłóż na deskę) następnie opanieruj i obsmaż całą sztukę mięsa. Jeśli nie masz czasu panierować obtocz tylko w mące (idealna będzie kukurydziana). Jednak zwykła pszenna też się sprawdzi.

Zapisz się na newsletter!

Odbieraj artykuły i przepisy jako pierwszy.

Więcej przepisów

Co zrobić z buraków?

Co zrobić z buraków?

Co zrobić z buraków?Korzyści kulinarne i zdrowotne burakówSchodząc dzisiaj do ogrodu cieszyłem się, że wykorzystam bujne okazy buraków. Botwina (zdjęcie po prawej) miała imponujące rozmiary liści i łodyg. Niestety to była jej największa zalety. Bulwy buraków były...

czytaj dalej
Ziemniaki gratin

Ziemniaki gratin

Ziemniaki gratinWstęp O przepisieGratin czyli francuska nazwa jednego ze sposobów obróbki termicznej warzyw – zapiekania. Na tej samej zasadzie na jakiej przygotujemy dzisiaj ziemniaki możesz zrobić buraki czy np.: seler. A nawet zmieszać kilka rodzajów warzyw w...

czytaj dalej
Kawałki cukinii w tempurze

Kawałki cukinii w tempurze

Kawałki cukinii w tempurze Jak zrobić tempurę i dlaczego to jest smaczne?Wstęp O przepisieTempura kojarzy się najczęściej z kuchnią azjatycką. Warto jednak wykorzystać ten sposób obróbki, aby uatrakcyjnić sobie smak sezonowych warzyw czy mięsa. Reakcja Maillarda a...

czytaj dalej