Schab z kością

Nie tylko na niedzielę

Niedziela kojarzy nam się zazwyczaj z dźwiękiem tłuczonych kotletów i kościelnym dzwonem. Przynajmniej w polskiej tradycji tak się utarło. Zazwyczaj wybieramy schab bez kości; ale nie wiem czy wiesz – sporo na tym tracisz. 

Smak schabowego z kością jest znacznie lepszy, ponieważ podczas smażenia powstaje więcej drobnych struktur m.in kwasu glutaminowego (aminokwas), który zwiastuje naszemu organizmowi, że nadchodzi dobre źródło białka. Zbędne jest dodawanie sztucznego glutaminianu sodu. Uzyskujemy naturalny smak umami, czyli po prostu … pyszną potrawę. 

Składniki

 

  •  schab wieprzowy z kością (kilka plastrów o grubości    1,5 – 2 cm)  – około 0,5 kg

  • smalec/masło klarowane/olek rzepakowy – do smażenia

    Przyprawy

  • sól, pieprz, majeranek 

        Panierka

  • mąka pszenna
  • jajko

  • bułka tarta
  • opcjonalnie – sezam

Przygotowanie:

Metoda szybka 

1. Rozbijamy tłuczkiem mięso uważając przy tym, aby nie naruszyć kości (nie może oddzielić się od mięsa). Wycinamy zbędne błony, usuwamy resztki kości i inne zanieczyszczenia

2.Przyprawiamy a następnie panierujemy – mąka —> rozbite jajko —> bułka tarta z sezamem. Smażymy na gorącym tłuszczu

Metoda dłuższa (nowoczesna) z wykorzystaniem metody sous vide.

Rozbijamy mięso, przyprawiamy… pakujemy do worka próżniowego i  gotujemy metodą sous vide w temp. ok.70 – 75 przez 1,5 h do 3h. Po tym czasie wyciągamy, panierujemy i smażymy jak klasyczne schabowe.

Więcej przepisów

Detoks wiosenny za pomocą ziół

Detoks wiosenny za pomocą ziół

Detoks wiosenny za pomocą ziółSpring detox with herbsArtykuł dostępny jest także w czasopiśmie specjalistycznym o zdrowym odżywianiu - Food Forum. Abstract  Food and environmental pollution pose a threat to our health. Spring is a period of high-value plant-derived...

czytaj dalej

Zapisz się na newsletter!

Odbieraj artykuły i przepisy jako pierwszy.