Schab z kością
Nie tylko na niedzielę
Niedziela kojarzy nam się zazwyczaj z dźwiękiem tłuczonych kotletów i kościelnym dzwonem. Przynajmniej w polskiej tradycji tak się utarło. Zazwyczaj wybieramy schab bez kości; ale nie wiem czy wiesz – sporo na tym tracisz.
Smak schabowego z kością jest znacznie lepszy, ponieważ podczas smażenia powstaje więcej drobnych struktur m.in kwasu glutaminowego (aminokwas), który zwiastuje naszemu organizmowi, że nadchodzi dobre źródło białka. Zbędne jest dodawanie sztucznego glutaminianu sodu. Uzyskujemy naturalny smak umami, czyli po prostu … pyszną potrawę.
Składniki
schab wieprzowy z kością (kilka plastrów o grubości 1,5 – 2 cm) – około 0,5 kg
smalec/masło klarowane/olek rzepakowy – do smażenia
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek
Panierka
- mąka pszenna
jajko
- bułka tarta
- opcjonalnie – sezam
Przygotowanie:
Metoda szybka
1. Rozbijamy tłuczkiem mięso uważając przy tym, aby nie naruszyć kości (nie może oddzielić się od mięsa). Wycinamy zbędne błony, usuwamy resztki kości i inne zanieczyszczenia
2.Przyprawiamy a następnie panierujemy – mąka —> rozbite jajko —> bułka tarta z sezamem. Smażymy na gorącym tłuszczu.
Metoda dłuższa (nowoczesna) z wykorzystaniem metody sous vide.
Rozbijamy mięso, przyprawiamy… pakujemy do worka próżniowego i gotujemy metodą sous vide w temp. ok.70 – 75 przez 1,5 h do 3h. Po tym czasie wyciągamy, panierujemy i smażymy jak klasyczne schabowe.


Więcej przepisów
Stosowanie ziół przez kobiety ciężarne – bezpieczne ziołolecznictwo
Stosowanie ziół przez kobiety ciężarne – bezpieczne ziołolecznictwoZioła przyjmowane regularnie nasycają organizm prozdrowotnymi związkami, które mogą wykazywać silne działanie farmakologiczne.Leki ziołowe postrzegane są przez przyszłe mamy jako potencjalnie...
Detoks wiosenny za pomocą ziół
Detoks wiosenny za pomocą ziółSpring detox with herbsArtykuł dostępny jest także w czasopiśmie specjalistycznym o zdrowym odżywianiu - Food Forum. Abstract Food and environmental pollution pose a threat to our health. Spring is a period of high-value plant-derived...
Miody – przegląd, opis i właściwości
Miody - przegląd, opis i właściwości Artykuł został opublikowany również w czasopiśmie Food Forum. Jednak specjalnie dla Was udostępniam go na blogu. Pobierz pełną wersję artykułu w formacie pdf. Więcej przepisów