Ser pleśniowy
Ser pleśniowy w prażonych leszczynowych orzeszkach.
Wstęp
O przepisie
Aromaty i nuty zapachowe: prażonych orzechów, serowy, maślany
Propozycja trunku: piwo dolnej fermentacji (Lager) lub piwo pokrzywowe
Techniki kulinarne: panierowanie, smażenie, prażenie

Składniki
- 1 sztuka sera pleśniowego
- łyżka masła klarowanego
- jajko
- bułka tarta
- mąka
- szczypta soli
- 50g orzechów laskowych lub włoskich
Dodatkowe wyjaśnienia:
Usmażony złocisty ser pleśniowy połóż na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Skomponuj na talerzu z pozostałymi dodatkami.
Instrukcja krok po kroku
Krok 1
Sałatkę wiosenną oraz konfiturę żurawinowo – borówkową przygotuj sobie na samym początku. Okrągły ser pleśniowy panieruj za pomocą mąki, roztrzepanych jajek oraz bułki tartej z orzechami. Zanim użyjesz orzechów rozdrobnij je delikatnie nożem lub w moździerzu i upraż na suchej patelni do uzyskania jasnobrązowego koloru.
Krok 3
Jeśli nie masz gotowego masła klarowanego przygotuj je samodzielnie. Rozpuść w małym garnku na wolnym ogniu zwykle masło. Kiedy całkowicie się upłynni, zestaw z palnika. Teraz oddziel biały „szum” od przejrzystego tłuszczu.
Krok 2
Zapanierowany ser usmaż na rozgrzanym maśle klarowanym. Pamiętaj, żeby podczas smażenia utrzymywać możliwie wysoką temperaturę. Ser nie będzie nasiąkał tłuszczem a panierka pozostanie chrupiąca.
Dodatki:
- sałatka wiosenna z sosem winegret
- konfitura żurawinowo – borówkowa
Więcej przepisów
Stosowanie ziół przez kobiety ciężarne – bezpieczne ziołolecznictwo
Stosowanie ziół przez kobiety ciężarne – bezpieczne ziołolecznictwoZioła przyjmowane regularnie nasycają organizm prozdrowotnymi związkami, które mogą wykazywać silne działanie farmakologiczne.Leki ziołowe postrzegane są przez przyszłe mamy jako potencjalnie...
Detoks wiosenny za pomocą ziół
Detoks wiosenny za pomocą ziółSpring detox with herbsArtykuł dostępny jest także w czasopiśmie specjalistycznym o zdrowym odżywianiu - Food Forum. Abstract Food and environmental pollution pose a threat to our health. Spring is a period of high-value plant-derived...
Miody – przegląd, opis i właściwości
Miody - przegląd, opis i właściwości Artykuł został opublikowany również w czasopiśmie Food Forum. Jednak specjalnie dla Was udostępniam go na blogu. Pobierz pełną wersję artykułu w formacie pdf. Więcej przepisów
