Ser pleśniowy

Ser pleśniowy w prażonych leszczynowych orzeszkach.

Wstęp

O przepisie

Aromaty i nuty zapachowe: prażonych orzechów, serowy, maślany

Propozycja trunku: piwo dolnej fermentacji (Lager) lub piwo pokrzywowe

Techniki kulinarne: panierowanie, smażenie, prażenie

Składniki

  • 1 sztuka sera pleśniowego
  • łyżka masła klarowanego
  • jajko
  • bułka tarta
  • mąka
  • szczypta soli
  • 50g orzechów laskowych lub włoskich

Dodatkowe wyjaśnienia:

Usmażony złocisty ser pleśniowy połóż na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Skomponuj na talerzu z pozostałymi dodatkami.

Instrukcja krok po kroku

Krok 1

Sałatkę wiosenną oraz konfiturę żurawinowo – borówkową przygotuj sobie na samym początku. Okrągły ser pleśniowy panieruj za pomocą mąki, roztrzepanych jajek oraz bułki tartej z orzechami. Zanim użyjesz orzechów rozdrobnij je delikatnie nożem lub w moździerzu i upraż na suchej patelni do uzyskania jasnobrązowego koloru.

Krok 3

Jeśli nie masz gotowego masła klarowanego przygotuj je samodzielnie. Rozpuść w małym garnku na wolnym ogniu zwykle masło. Kiedy całkowicie się upłynni, zestaw z palnika. Teraz oddziel biały „szum” od przejrzystego tłuszczu.

Krok 2

Zapanierowany ser usmaż na rozgrzanym maśle klarowanym. Pamiętaj, żeby podczas smażenia utrzymywać możliwie wysoką temperaturę. Ser nie będzie nasiąkał tłuszczem a panierka pozostanie chrupiąca.

Dodatki:

Więcej przepisów

Detoks wiosenny za pomocą ziół

Detoks wiosenny za pomocą ziół

Detoks wiosenny za pomocą ziółSpring detox with herbsArtykuł dostępny jest także w czasopiśmie specjalistycznym o zdrowym odżywianiu - Food Forum. Abstract  Food and environmental pollution pose a threat to our health. Spring is a period of high-value plant-derived...

czytaj dalej