Ser pleśniowy

Ser pleśniowy w prażonych leszczynowych orzeszkach.

Wstęp

O przepisie

Aromaty i nuty zapachowe: prażonych orzechów, serowy, maślany

Propozycja trunku: piwo dolnej fermentacji (Lager) lub piwo pokrzywowe

Techniki kulinarne: panierowanie, smażenie, prażenie

Składniki

  • 1 sztuka sera pleśniowego
  • łyżka masła klarowanego
  • jajko
  • bułka tarta
  • mąka
  • szczypta soli
  • 50g orzechów laskowych lub włoskich

Dodatkowe wyjaśnienia:

Usmażony złocisty ser pleśniowy połóż na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Skomponuj na talerzu z pozostałymi dodatkami.

Instrukcja krok po kroku

Krok 1

Sałatkę wiosenną oraz konfiturę żurawinowo – borówkową przygotuj sobie na samym początku. Okrągły ser pleśniowy panieruj za pomocą mąki, roztrzepanych jajek oraz bułki tartej z orzechami. Zanim użyjesz orzechów rozdrobnij je delikatnie nożem lub w moździerzu i upraż na suchej patelni do uzyskania jasnobrązowego koloru.

Krok 3

Jeśli nie masz gotowego masła klarowanego przygotuj je samodzielnie. Rozpuść w małym garnku na wolnym ogniu zwykle masło. Kiedy całkowicie się upłynni, zestaw z palnika. Teraz oddziel biały „szum” od przejrzystego tłuszczu.

Krok 2

Zapanierowany ser usmaż na rozgrzanym maśle klarowanym. Pamiętaj, żeby podczas smażenia utrzymywać możliwie wysoką temperaturę. Ser nie będzie nasiąkał tłuszczem a panierka pozostanie chrupiąca.

Dodatki:

Więcej przepisów

Co zrobić z buraków?

Co zrobić z buraków?

Co zrobić z buraków?Korzyści kulinarne i zdrowotne burakówSchodząc dzisiaj do ogrodu cieszyłem się, że wykorzystam bujne okazy buraków. Botwina (zdjęcie po prawej) miała imponujące rozmiary liści i łodyg. Niestety to była jej największa zalety. Bulwy buraków były...

czytaj dalej
Ziemniaki gratin

Ziemniaki gratin

Ziemniaki gratinWstęp O przepisieGratin czyli francuska nazwa jednego ze sposobów obróbki termicznej warzyw – zapiekania. Na tej samej zasadzie na jakiej przygotujemy dzisiaj ziemniaki możesz zrobić buraki czy np.: seler. A nawet zmieszać kilka rodzajów warzyw w...

czytaj dalej
Kawałki cukinii w tempurze

Kawałki cukinii w tempurze

Kawałki cukinii w tempurze Jak zrobić tempurę i dlaczego to jest smaczne?Wstęp O przepisieTempura kojarzy się najczęściej z kuchnią azjatycką. Warto jednak wykorzystać ten sposób obróbki, aby uatrakcyjnić sobie smak sezonowych warzyw czy mięsa. Reakcja Maillarda a...

czytaj dalej