Ser pleśniowy

Ser pleśniowy w prażonych leszczynowych orzeszkach.

Wstęp

O przepisie

Aromaty i nuty zapachowe: prażonych orzechów, serowy, maślany

Propozycja trunku: piwo dolnej fermentacji (Lager) lub piwo pokrzywowe

Techniki kulinarne: panierowanie, smażenie, prażenie

Składniki

  • 1 sztuka sera pleśniowego
  • łyżka masła klarowanego
  • jajko
  • bułka tarta
  • mąka
  • szczypta soli
  • 50g orzechów laskowych lub włoskich

Dodatkowe wyjaśnienia:

Usmażony złocisty ser pleśniowy połóż na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Skomponuj na talerzu z pozostałymi dodatkami.

Instrukcja krok po kroku

Krok 1

Sałatkę wiosenną oraz konfiturę żurawinowo – borówkową przygotuj sobie na samym początku. Okrągły ser pleśniowy panieruj za pomocą mąki, roztrzepanych jajek oraz bułki tartej z orzechami. Zanim użyjesz orzechów rozdrobnij je delikatnie nożem lub w moździerzu i upraż na suchej patelni do uzyskania jasnobrązowego koloru.

Krok 3

Jeśli nie masz gotowego masła klarowanego przygotuj je samodzielnie. Rozpuść w małym garnku na wolnym ogniu zwykle masło. Kiedy całkowicie się upłynni, zestaw z palnika. Teraz oddziel biały „szum” od przejrzystego tłuszczu.

Krok 2

Zapanierowany ser usmaż na rozgrzanym maśle klarowanym. Pamiętaj, żeby podczas smażenia utrzymywać możliwie wysoką temperaturę. Ser nie będzie nasiąkał tłuszczem a panierka pozostanie chrupiąca.

Dodatki:

  • sałatka wiosenna z sosem winegret
  • konfitura żurawinowo – borówkowa

Więcej przepisów

Jak znaleźć lub zrobić dobrą restaurację?

Jak znaleźć lub zrobić dobrą restaurację?

Jak znaleźć lub zrobić dobrą restaurację? Rozpoczynam cykl wpisów, które zaprezentują jakie cechy ma dobra restauracja, jak wybierać wartościowe lokale lub udoskonalić istniejące. Możesz też zorganizować "restaurację" w domowych warunkach. Chwilowo, dla rodziny, dla...

czytaj dalej
Artykuł o przyprawach *do czasopisma*

Artykuł o przyprawach *do czasopisma*

Artykuł o przyprawach *do czasopisma*Przyprawy ziołowe, warzywne i korzenne w zdrowej diecieZakończyłem wczoraj kilkunastogodzinną pracę nad stworzeniem pierwszej wersji artykułu do czasopisma. Mimo, że tekst może być nieco zbyt naukowo napisany i w trakcie...

czytaj dalej
5 kroków do zakupu bluzy kucharskiej

5 kroków do zakupu bluzy kucharskiej

5 kroków do zakupu bluzy kucharskiej Bluza kucharska to podstawowa część garderoby profesjonalnego kucharza i szefa kuchni. Pozwala na większy komfort pracy, dają poczucie bezpieczeństwa w wyjątkowym gastronomicznym środowisku. Czym jednak kierować się, aby wybrać...

czytaj dalej