Śledź w śmietanie

WIELKANOCNE MENU – kolejny przepis

Składniki

  • 5 filetów śledziowych

  • ½ opakowania śmietany kwaśnej 18%

  • 6 niewielkich ogórków kiszonych

  • 1 cebula lub szczypior

  • 1 jabłko

  • 3 łyżki majonezu

    Przyprawy:

  • sól, pieprz, cukier

  • sok cytryny lub limonki

 

Przygotowanie:

Krok 1. Wymoczonego śledzia pokrój na mniejsze kawałki. Posiekaj cebulę lub szczypiorek. Pokrój jabłko w małą kosteczkę lub zetrzyj na tarce. Podobnie postąp z ogórkiem kiszonym.

Krok 2. Wymieszaj wszystkie składniki i dopraw do smaku solą, majonezem i pieprzem.

Cukier dodaj, aby zrównoważyć kwaśny smak ogórków i śledzia.

Krok 3. Przed samym podaniem wmieszaj śmietanę. Jeśli zrobisz to zbyt wcześnie – „podejdzie” wodą.

Więcej przepisów

Detoks wiosenny za pomocą ziół

Detoks wiosenny za pomocą ziół

Detoks wiosenny za pomocą ziółSpring detox with herbsArtykuł dostępny jest także w czasopiśmie specjalistycznym o zdrowym odżywianiu - Food Forum. Abstract  Food and environmental pollution pose a threat to our health. Spring is a period of high-value plant-derived...

czytaj dalej

Zapisz się na newsletter!

Odbieraj artykuły i przepisy jako pierwszy.