Śledź w śmietanie

WIELKANOCNE MENU – kolejny przepis

Składniki

  • 5 filetów śledziowych

  • ½ opakowania śmietany kwaśnej 18%

  • 6 niewielkich ogórków kiszonych

  • 1 cebula lub szczypior

  • 1 jabłko

  • 3 łyżki majonezu

    Przyprawy:

  • sól, pieprz, cukier

  • sok cytryny lub limonki

 

Przygotowanie:

Krok 1. Wymoczonego śledzia pokrój na mniejsze kawałki. Posiekaj cebulę lub szczypiorek. Pokrój jabłko w małą kosteczkę lub zetrzyj na tarce. Podobnie postąp z ogórkiem kiszonym.

Krok 2. Wymieszaj wszystkie składniki i dopraw do smaku solą, majonezem i pieprzem.

Cukier dodaj, aby zrównoważyć kwaśny smak ogórków i śledzia.

Krok 3. Przed samym podaniem wmieszaj śmietanę. Jeśli zrobisz to zbyt wcześnie – „podejdzie” wodą.

Więcej przepisów

Jesienna sałatka z liści buraków

Jesienna sałatka z liści buraków

Jesienna sałatka z liści burakówLiście buraków, nasturcja, miód i cytrynaWstęp O przepisieLiście można jeść na surowo, jednak lepiej zblanszować w gorącej wodzie całą botwinę, aby łodygi były delikatniejsze a roślina łatwiej przyswajalna dla naszego układu...

czytaj dalej
Co zrobić z buraków?

Co zrobić z buraków?

Co zrobić z buraków?Korzyści kulinarne i zdrowotne jesiennych burakówWchodząc dzisiaj do ogrodu cieszyłem się, że wykorzystam solidne okazy buraków. Botwina (zdjęcie po prawej) miała imponujące rozmiary liści i łodyg. Na pierwszy rzut oka roślina wydawała się okazała....

czytaj dalej
Ziemniaki gratin

Ziemniaki gratin

Ziemniaki gratinWstęp O przepisieGratin czyli francuska nazwa jednego ze sposobów obróbki termicznej warzyw – zapiekania. Na tej samej zasadzie na jakiej przygotujemy dzisiaj ziemniaki możesz zrobić buraki czy np.: seler. A nawet zmieszać kilka rodzajów warzyw w...

czytaj dalej

Zapisz się na newsletter!

Odbieraj artykuły i przepisy jako pierwszy.