Śledź w śmietanie
WIELKANOCNE MENU – kolejny przepis

Składniki
5 filetów śledziowych
½ opakowania śmietany kwaśnej 18%
6 niewielkich ogórków kiszonych
1 cebula lub szczypior
1 jabłko
3 łyżki majonezu
Przyprawy:
sól, pieprz, cukier
sok cytryny lub limonki
Przygotowanie:
Krok 1. Wymoczonego śledzia pokrój na mniejsze kawałki. Posiekaj cebulę lub szczypiorek. Pokrój jabłko w małą kosteczkę lub zetrzyj na tarce. Podobnie postąp z ogórkiem kiszonym.
Krok 2. Wymieszaj wszystkie składniki i dopraw do smaku solą, majonezem i pieprzem.
Cukier dodaj, aby zrównoważyć kwaśny smak ogórków i śledzia.
Krok 3. Przed samym podaniem wmieszaj śmietanę. Jeśli zrobisz to zbyt wcześnie – „podejdzie” wodą.



Więcej przepisów
Miody – przegląd, opis i właściwości
Miody - przegląd, opis i właściwości Artykuł został opublikowany również w czasopiśmie Food Forum. Jednak specjalnie dla Was udostępniam go na blogu. Pobierz pełną wersję artykułu w formacie pdf. Więcej przepisów
Jak zrobić naleśniki pancakes (tzw. pankejki)?
Jak zrobić naleśniki pancakes (tzw. pankejki)?Naleśniki z konfiturą jeżynową.Wstęp O przepisiePancakes (tzw. pankejki) czyli amerykańskie naleśniki charakteryzujące się większą grubością i puszystością. Nadają się zarówno na śniadanie, deser jak i obiad. Przygotowałem...
Szaszłyki z mielonej wołowiny z sosem tzatziki
Szaszłyki z mielonej wołowiny z sosem tzatzikiWstęp O przepisieDanie w stylu kuchni greckiej. Pozwoli przypomnieć sobie miłe wspomnienia z letniego grillowania. Nadaje się na niedzielny obiad. Może posłużyć jako zamiennik klasycznego kotleta schabowego . Wyraźny smak,...