Śledź w śmietanie

WIELKANOCNE MENU – kolejny przepis

Składniki

  • 5 filetów śledziowych

  • ½ opakowania śmietany kwaśnej 18%

  • 6 niewielkich ogórków kiszonych

  • 1 cebula lub szczypior

  • 1 jabłko

  • 3 łyżki majonezu

    Przyprawy:

  • sól, pieprz, cukier

  • sok cytryny lub limonki

 

Przygotowanie:

Krok 1. Wymoczonego śledzia pokrój na mniejsze kawałki. Posiekaj cebulę lub szczypiorek. Pokrój jabłko w małą kosteczkę lub zetrzyj na tarce. Podobnie postąp z ogórkiem kiszonym.

Krok 2. Wymieszaj wszystkie składniki i dopraw do smaku solą, majonezem i pieprzem.

Cukier dodaj, aby zrównoważyć kwaśny smak ogórków i śledzia.

Krok 3. Przed samym podaniem wmieszaj śmietanę. Jeśli zrobisz to zbyt wcześnie – „podejdzie” wodą.

Więcej przepisów

Jak zrobić naleśniki pancakes (tzw. pankejki)?

Jak zrobić naleśniki pancakes (tzw. pankejki)?

Jak zrobić naleśniki pancakes (tzw. pankejki)?Naleśniki z konfiturą jeżynową.Wstęp O przepisiePancakes (tzw. pankejki) czyli amerykańskie naleśniki charakteryzujące się większą grubością i puszystością. Nadają się zarówno na śniadanie, deser jak i obiad. Przygotowałem...

czytaj dalej

Zapisz się na newsletter!

Odbieraj artykuły i przepisy jako pierwszy.