Sok z brzozy – jedzenie w czasach zarazy

 Nadchodzi kolejny weekend, który spędzasz w domowym zaciszu, spacerze po odludnionej okolicy czy w lesie. Myślę, że to najodpowiedniejszy czas na testy zdrowych produktów i kulinarne innowacje. Tym bardziej, że pokrywa się z okresem pozyskiwania drzewnych soków.

Powiem Ci jak pozyskać taki produkt i kilka słów o korzyściach zdrowotno-odżywczych.

Współcześnie mamy świeże warzywa, owoce i zioła do dyspozycji o każdej porze roku. Chociaż często pozostawiają wiele do życzenia pod kątem zdrowotności.

Dawniej na przedwiośniu brakowało świeżych produktów roślinnych. Pozyskiwano soki drzewne w wielu słowiańskich i azjatyckich krajach. Stanowiły pierwszy wartościowy pokarm a tradycja przetrwała do współczesności m. in na Ukrainie, w Rosji, na Białorusi. W Polsce praktycznie wyginęła w XX wieku, jednak wraz nowymi trendami w odżywianiu pojawiła się w sklepach ze zdrową żywnością

Teraz, ze względu na  wirusowe ryzyko możesz wspomóc swój organizm, dzięki udowodnionym naukowo właściwościom prozdrowotnym soku brzozowego. Dostarczysz składniki odżywcze, wzmocnisz się i podniesiesz odporność.

 

Kiedy można zacząć pozyskiwać sok z brzozy?

Soki drzewne pozyskuje się na przedwiośniu w pierwsze ciepłe dni (tzn. temp. 10 – 15°C przez 2 – 3 dni).  Możliwość pozyskiwania trwa zazwyczaj od tygodnia do trzech i zależy od warunków atmosferycznych w danym roku. Musisz zdążyć przed wykształceniem liści. Według Łukasza Łuczaja (znanego botanika) największe ilości soku brzozowego możesz uzyskać w trakcie pełni poprzedzającej Święta Wielkiej Nocy. Nawet do 20 litrów z jednego otworu.

 

Jak pozyskiwać?

Z jednego drzewa otrzymamy kilka litrów soku dziennie poprzez nacięcie kory pnia. Ważne, aby rana nie była szersza niż 20 cm, ponieważ może znacząco osłabić drzewo. Zazwyczaj nacięcie wykonuje się w kształcie litery V, aby w najwęższym miejscu nacięcia sok skapywał do naczynia z wykorzystaniem rurki lub słomki.

Można analogicznie pozyskiwać sok z drzewa poprzez nawiercenie i osadzenie rurki bezpośrednio w pniu. Po pobraniu soku, dobrze jest zatamować ewentualne wycieki np.: kawałkiem drewna.

Trzecia możliwość to oczywiście sklepy ze zdrowa żywnością i nieliczni producenci..

 

Konserwacja i przechowywanie

Powiem Ci jak można zakonserwować sok z brzozy, aby przetrwał dłuższy okres, pozostając wartościowym. Wytrzymuje niestety w warunkach chłodniczych tylko 2- 3 dni, natomiast pasteryzowany znacząco zmniejsza swoje leczniczo – odżywcze właściwości.

Jest jednak wspaniałe rozwiązanie przetestowane w warunkach laboratoryjnych.  Dodatek kwasu w postaci miodu lub alkoholu etylowego w formie …  sprawi, że możemy korzystać z jego dobrodziejstw nawet do miesiąca (w zależności od procentowego dodatku oczywiście). Najbardziej korzystny pod kątem smaku i trwałości jest 15% dodatek wyżej wymienionych składników.

Objawem świeżości soku jest jego krystalicznie czysty wygląd. Wraz z rozwojem drobnoustrojów mętnieje.

 

Co ma w sobie sok z brzozy?

Ponad 95% stanowi woda natomiast kolejnym głównym składnikiem jest cukier – glukoza i fruktoza. Najważniejszymi, lecz drobnymi elementami są: aminokwasy, kwasy organiczne, składniki mineralne (potas, wapń, magnez, sód, cynk, mangan, żelazo, miedź i chrom).

 

W leczeniu jakich chorób i dolegliwości wspomoże Cię sok z brzozy?

  • nowotwory
  • anemia
  • schorzenia nerek
  • w obniżonej odporności układu immunologicznego
  • w ogólnym osłabieniu 
  • chorobach zakaźnych i pasożytniczych
  • w pogorszonym stanie skóry, włosów i paznokci

 

Sok z brzozy jako kolejny dar natury wykazujący właściwości lecznicze może stanowić dla nas cenny surowiec do produkcji wysokojakościowej żywności. Producenci żywności coraz częściej wytwarzają tzw. produkty funkcjonalne. Mam jednak wrażenie, że to niewykorzystany potencjał o ogromnych możliwościach leczniczo-suplementacyjnych …

Zacznij małymi krokami z nim współpracować – przetestuj w warunkach domowych jego smak  i wykorzystaj do dowolnej potrawy, w której potrzebny jest płyn. Stosuj zamiast wody czy mleka. Pamiętaj jednak, że najbardziej wartościowy jest bez poddawania obróbce cieplnej.

Z czasem na pewno docenisz jego właściwości kulinarne i odżywcze. Testuj i  pisz w komentarzach, jakie masz doświadczenia i co pysznego z niego przygotowałaś. 

Więcej artykułów

Krem z dyni

Krem z dyni

Krem z dyniAromatyczna zupa krem z dyniWstęp O przepisieMamy teraz trudniejszy okres zmniejszonej odporność, czas wirusów … Powinniśmy zadbać o siebie jak nigdy dotąd. Dobrze zrobiony krem z dyni zawiera eksplozję smaków, ale też dzięki ostrym przyprawom dostarcza...

czytaj dalej
Jesienna sałatka z liści buraków

Jesienna sałatka z liści buraków

Jesienna sałatka z liści burakówLiście buraków, nasturcja, miód i cytrynaWstęp O przepisieLiście można jeść na surowo, jednak lepiej zblanszować w gorącej wodzie całą botwinę, aby łodygi były delikatniejsze a roślina łatwiej przyswajalna dla naszego układu...

czytaj dalej
Co zrobić z buraków?

Co zrobić z buraków?

Co zrobić z buraków?Korzyści kulinarne i zdrowotne jesiennych burakówWchodząc dzisiaj do ogrodu cieszyłem się, że wykorzystam solidne okazy buraków. Botwina (zdjęcie po prawej) miała imponujące rozmiary liści i łodyg. Na pierwszy rzut oka roślina wydawała się okazała....

czytaj dalej

Zapisz się na newsletter!

Odbieraj artykuły i przepisy jako pierwszy.