Sos wiśniowy
Co zrobić z wiśni?
Wiśnie
Powoli sady zapełniają się wiśniami. Mam kilka pomysłów jak dobrze je wykorzystać. Szybko i bez zbędnych ekscesów.
W najbliższych dniach postaram się jednak dokładniej omówić temat wiśniowych owoców.
W końcu byłaby szkoda, gdyby taka ilość dobrego produktu marnowała się na drzewach.
Pomyśl ile dobrych rzeczy można przygotować i cieszyć się nimi przez cały rok.


Z soków i przetworów szybko zrobisz sos, kompot albo deser.
Jeśli zmieszasz konfiturę z alkoholem powstanie nalewka. Ilość kompozycji i układów nieograniczona. Daj się ponieść fantazji.
Dzisiaj przepis na sos wiśniowy doskonale nadaje się do mięsa (szczególnie do kaczki, gęsi..)… Jeśli ograniczysz w nim wytrawne dodatki (bulion, rozmaryn) powstanie Ci sos do deserów.
Raczej proponuję podawać go na zimno. Szczególnie jeśli zamierzasz polać nim bitą śmietanę albo lody.
Sos wiśniowy na gorąco podawaj do ciepłych ciast np.: polewając szarlotkę…
Sos wiśniowy
Składniki
1 szklanka świeżych wiśni
rozmaryn (opcjonalnie)
bulion mięsno warzywny (rosół)
szczypta soli i pieprzu
2 łyżeczki cukru
50 ml czerwonego wina
(kieliszek śmietany 30 %
łyżeczka masła

Krok 1. Karmelizujemy ostrożnie cukier na patelni – z wykorzystaniem wina.
Karmelizacja to proces łączenia cukrów i wody (w tym wypadku wino) przy podwyższonej temperaturze oczywiście.
Krok 2. Dodajemy następnie umyte wiśnie w całości (razem z pestkami). Przez chwilę podsmażamy wszystko. Dolewamy bulion. Przyprawiamy wstępnie – solą, pieprzem oraz wrzucamy kawałek gałązki rozmarynu.
Krok 3. Kiedy delikatnie podgotujemy wszystkie składniki, przecieramy sos przez sito, do uzyskania gładkiej, jednorodnej konsystencji (bez pestek, rozmarynu…)
Krok 4. W ostatnim etapie dolewamy śmietanę i zagęszczamy sos zimnym masłem. Jeśli będzie nadal zbyt rzadki gotuj do momentu aż nadmiar wody odparuje. W ostateczności weź 2 łyżeczki mąki, rozpuść w zimnym płynie (np.: woda) i dolej do wrzącego sosu. Dokładniej wymieszaj. Dopraw ponownie do smaku, jeśli będzie to konieczne.




Więcej przepisów
Miody – przegląd, opis i właściwości
Miody - przegląd, opis i właściwości Artykuł został opublikowany również w czasopiśmie Food Forum. Jednak specjalnie dla Was udostępniam go na blogu. Pobierz pełną wersję artykułu w formacie pdf. Więcej przepisów
Jak zrobić naleśniki pancakes (tzw. pankejki)?
Jak zrobić naleśniki pancakes (tzw. pankejki)?Naleśniki z konfiturą jeżynową.Wstęp O przepisiePancakes (tzw. pankejki) czyli amerykańskie naleśniki charakteryzujące się większą grubością i puszystością. Nadają się zarówno na śniadanie, deser jak i obiad. Przygotowałem...
Szaszłyki z mielonej wołowiny z sosem tzatziki
Szaszłyki z mielonej wołowiny z sosem tzatzikiWstęp O przepisieDanie w stylu kuchni greckiej. Pozwoli przypomnieć sobie miłe wspomnienia z letniego grillowania. Nadaje się na niedzielny obiad. Może posłużyć jako zamiennik klasycznego kotleta schabowego . Wyraźny smak,...