Sos wiśniowy

Co zrobić z wiśni?

Wiśnie 

Powoli sady zapełniają się wiśniowymi owocami. Mam kilka pomysłów jak dobrze je  wykorzystać. Szybko i bez zbędnych ekscesów.

Kilka inspiracji i informacji zamieściłem w poprzednim artykule. W najbliższych dniach postaram się jednak dokładniej omówić temat wiśni i przedstawić go przystępniej.

W końcu byłaby szkoda, gdyby tak ilość dobrego produktu marnowała się na drzewach. 

 

Pomyśl ile dobrych rzeczy można przygotować i cieszyć się nimi przez cały rok.

 

Z soków i przetworów szybko zrobisz sos, kompot albo deser.

Jeśli zmieszasz konfiturę z alkoholem powstanie nalewka. Ilość kompozycji i układów nieograniczona. Daj się ponieść fantazji.

Dzisiaj przepis na sos wiśniowy doskonale nadaje się do mięsa (szczególnie do kaczki, gęsi..)… Jeśli ograniczysz w nim wytrawne dodatki (bulion, rozmaryn) powstanie Ci sos do deserów.

Raczej proponuję podawać go na zimno. Szczególnie jeśli zamierzasz polać nim bitą śmietanę albo lody.

Sos wiśniowy na gorąco podawaj do ciepłych ciast np.: polewając szarlotkę…

 

Sos wiśniowy

Składniki

  • 1 szklanka świeżych wiśni

  • rozmaryn (opcjonalnie)

  • bulion mięsno warzywny (rosół)

  • szczypta soli i pieprzu

  • 2 łyżeczki cukru

  • 50 ml czerwonego wina 

  • (kieliszek śmietany 30 %  

  •  łyżeczka masła

Krok 1. Karmelizujemy ostrożnie cukier na patelni – z wykorzystaniem wina.

Karmelizacja to proces łączenia cukrów i wody (w tym wypadku wino) przy podwyższonej temperaturze oczywiście.

Krok 2. Dodajemy następnie umyte wiśnie w całości (razem z pestkami). Przez chwilę podsmażamy wszystko. Dolewamy bulion. Przyprawiamy wstępnie – solą, pieprzem oraz wrzucamy kawałek gałązki rozmarynu.

Krok 3. Kiedy delikatnie podgotujemy wszystkie składniki, przecieramy sos przez sito, do uzyskania gładkiej, jednorodnej konsystencji (bez pestek, rozmarynu…)

Krok 4. W ostatnim etapie dolewamy śmietanę i zagęszczamy sos zimnym masłem. Jeśli będzie nadal zbyt rzadki gotuj do momentu aż nadmiar wody odparuje. W ostateczności weź 2 łyżeczki mąki, rozpuść w zimnym płynie (np.: woda) i dolej do wrzącego sosu. Dokładniej wymieszaj. Dopraw ponownie do smaku, jeśli będzie to konieczne. 

Więcej przepisów

Jak znaleźć lub zrobić dobrą restaurację?

Jak znaleźć lub zrobić dobrą restaurację?

Jak znaleźć lub zrobić dobrą restaurację? Rozpoczynam cykl wpisów, które zaprezentują jakie cechy ma dobra restauracja, jak wybierać wartościowe lokale lub udoskonalić istniejące. Możesz też zorganizować "restaurację" w domowych warunkach. Chwilowo, dla rodziny, dla...

czytaj dalej
Artykuł o przyprawach *do czasopisma*

Artykuł o przyprawach *do czasopisma*

Artykuł o przyprawach *do czasopisma*Przyprawy ziołowe, warzywne i korzenne w zdrowej diecieZakończyłem wczoraj kilkunastogodzinną pracę nad stworzeniem pierwszej wersji artykułu do czasopisma. Mimo, że tekst może być nieco zbyt naukowo napisany i w trakcie...

czytaj dalej
5 kroków do zakupu bluzy kucharskiej

5 kroków do zakupu bluzy kucharskiej

5 kroków do zakupu bluzy kucharskiej Bluza kucharska to podstawowa część garderoby profesjonalnego kucharza i szefa kuchni. Pozwala na większy komfort pracy, dają poczucie bezpieczeństwa w wyjątkowym gastronomicznym środowisku. Czym jednak kierować się, aby wybrać...

czytaj dalej