Sos wiśniowy

Co zrobić z wiśni?

Wiśnie 

Powoli sady zapełniają się wiśniami. Mam kilka pomysłów jak dobrze je  wykorzystać. Szybko i bez zbędnych ekscesów.

W najbliższych dniach postaram się jednak dokładniej omówić temat wiśniowych owoców.

W końcu byłaby szkoda, gdyby taka ilość dobrego produktu marnowała się na drzewach. 

 

Pomyśl ile dobrych rzeczy można przygotować i cieszyć się nimi przez cały rok.

 

Z soków i przetworów szybko zrobisz sos, kompot albo deser.

Jeśli zmieszasz konfiturę z alkoholem powstanie nalewka. Ilość kompozycji i układów nieograniczona. Daj się ponieść fantazji.

Dzisiaj przepis na sos wiśniowy doskonale nadaje się do mięsa (szczególnie do kaczki, gęsi..)… Jeśli ograniczysz w nim wytrawne dodatki (bulion, rozmaryn) powstanie Ci sos do deserów.

Raczej proponuję podawać go na zimno. Szczególnie jeśli zamierzasz polać nim bitą śmietanę albo lody.

Sos wiśniowy na gorąco podawaj do ciepłych ciast np.: polewając szarlotkę

 

Sos wiśniowy

Składniki

  • 1 szklanka świeżych wiśni

  • rozmaryn (opcjonalnie)

  • bulion mięsno warzywny (rosół)

  • szczypta soli i pieprzu

  • 2 łyżeczki cukru

  • 50 ml czerwonego wina 

  • (kieliszek śmietany 30 %  

  •  łyżeczka masła

Krok 1. Karmelizujemy ostrożnie cukier na patelni – z wykorzystaniem wina.

Karmelizacja to proces łączenia cukrów i wody (w tym wypadku wino) przy podwyższonej temperaturze oczywiście.

Krok 2. Dodajemy następnie umyte wiśnie w całości (razem z pestkami). Przez chwilę podsmażamy wszystko. Dolewamy bulion. Przyprawiamy wstępnie – solą, pieprzem oraz wrzucamy kawałek gałązki rozmarynu.

Krok 3. Kiedy delikatnie podgotujemy wszystkie składniki, przecieramy sos przez sito, do uzyskania gładkiej, jednorodnej konsystencji (bez pestek, rozmarynu…)

Krok 4. W ostatnim etapie dolewamy śmietanę i zagęszczamy sos zimnym masłem. Jeśli będzie nadal zbyt rzadki gotuj do momentu aż nadmiar wody odparuje. W ostateczności weź 2 łyżeczki mąki, rozpuść w zimnym płynie (np.: woda) i dolej do wrzącego sosu. Dokładniej wymieszaj. Dopraw ponownie do smaku, jeśli będzie to konieczne. 

Więcej przepisów

Co zrobić z buraków?

Co zrobić z buraków?

Co zrobić z buraków?Korzyści kulinarne i zdrowotne burakówSchodząc dzisiaj do ogrodu cieszyłem się, że wykorzystam bujne okazy buraków. Botwina (zdjęcie po prawej) miała imponujące rozmiary liści i łodyg. Niestety to była jej największa zalety. Bulwy buraków były...

czytaj dalej
Ziemniaki gratin

Ziemniaki gratin

Ziemniaki gratinWstęp O przepisieGratin czyli francuska nazwa jednego ze sposobów obróbki termicznej warzyw – zapiekania. Na tej samej zasadzie na jakiej przygotujemy dzisiaj ziemniaki możesz zrobić buraki czy np.: seler. A nawet zmieszać kilka rodzajów warzyw w...

czytaj dalej
Kawałki cukinii w tempurze

Kawałki cukinii w tempurze

Kawałki cukinii w tempurze Jak zrobić tempurę i dlaczego to jest smaczne?Wstęp O przepisieTempura kojarzy się najczęściej z kuchnią azjatycką. Warto jednak wykorzystać ten sposób obróbki, aby uatrakcyjnić sobie smak sezonowych warzyw czy mięsa. Reakcja Maillarda a...

czytaj dalej