Sos z dzikiej róży

Przegląd domowych zapasów – sosy owocowe do mięs, zapiekanek, burgerów…

Zamknięci w domach więcej jemy, dlatego czas sięgnąć głębiej do zamrażarki. Ja znalazłem ostatnio dzika różę i rydze. Sosy owocowe jako dodatek do mięs to  nasza staropolska tradycja. Chociaż był czas, że zapomniana; ostatnio powraca do łask…

Dzika róża (Rosa canina L.) ze względu na swoje właściwości zwalczania wolnych rodników  wykazuje właściwości antynowotworowe. Odpowiedzialna jest za to kwercetyna, która występuje w owocach wraz z kwasami tłuszczowymi (omega 3 oraz omega 6).  

Dzika róża ma niespotykaną w naszym klimacie wysoką zawartość witaminy C. Dlatego regularnie jedzona wspomoże Twój system odpornościowy. Pod względem smaku i zdrowia jest wdzięcznym surowcem do produkcji alternatywnej wersji ketchupu, konfitur czy wina.

Nauczę Cię dzisiaj: jak przygotowywać sos z dzikiej róży, który posiada dużo zanieczyszczeń – włosków i nasion przeszkadzających i utrudniających produkcję. Przedstawię Ci efektywny schemat produkcji sosów owocowych. Jeśli sos wyjdzie Ci bardziej gęsty będziesz mogła wykorzystać go jako zdrowszy odpowiednik… ketchupu.

Analogicznie zastosowany przepis sprawdzi się przy tworzeniu sosów śliwkowych, porzeczkowych, aroniowych…. Czyli do tego wszystkiego co zgromadziłaś od ubiegłego lata w zamrażarce i przydomowej spiżarni.

Dość gadania – przejdźmy do czynów – jak się robi te sosy owocowe:

Jak bezpiecznie rozmrażać produkty?

Wyciągnij produkt spożywczy z zamrażarki dzień przed planowanym przygotowaniem potrawy. Umieść w warunkach chłodniczych (lodówka), wtedy masz większą pewność, że w żywności nie rozwinie się niebezpieczna ilość drobnoustrojów – powodując zepsucie.

Produkty mrożone narażone są szczególnie na utratę przydatności do spożycia, ponieważ kryształki lodu podczas powolnego zamrażania niszczą część struktury komórkowej żywności. Kiedy rozmrażamy – część drobnoustrojów wraca do aktywności grasując wewnątrz jedzenia. Natomiast spory wyciek wody i jej aktywność stanowi doskonałe środowisko do ich rozwoju.

 Natomiast warunki chłodnicze (obniżenie temperatury rozmrażania) czy usunięcie wody wyciekającej z produktu spowoduje ograniczenie aktywności drobnoustrojów a tym samym większe bezpieczeństwo mikrobiologiczne i lepszą jakość surowców. Dzięki temu potrawa jest zdrowsza i smaczniejsza.

Składniki

  • 0,5 kg dzikiej róży

  • 2 łyżki cukru/miodu

  • szklanka wody lub rosołu

  • 100 ml wina czerwonego

  • łyżka masła

    Przyprawy

    sól, pieprz

    Opcjonalnie: łyżeczka konfitury z płatków róży dla intensywniejszego aromatu 

     

 

Przygotowanie

Krok 1. Skarmelizuj miód lub cukier na patelni – wsypując odmierzoną porcję i dodając odrobinę płynu (np.: wody). Karmelizacja to reakcja cukrów z cieczą. Na podkarmelizowany cukier wrzuć dziką różę i podsmażaj do momentu, aż cukier całkowicie ulegnie karmelizacji (stanie się jasnobrązowy) a dzika róża lekko zmięknie.

Krok 2. Zalej całość płynami – wodą z winem lub winem z rosołem. Gotuj przez około 10 minut do momentu odparowania nadmiaru płynu i zmiękczenia całkowitego dzikiej róży.

Krok 3. Przetrzyj sos przez sito, aby uzyskać gładką konsystencję i usunąć nieprzyjemne części owocu. Postaw następnie garnek na palnik i dalej podgrzewaj. Dopraw do smaku i dodaj kawałek zimnego masła, które zagęści sos.

Jeśli sos nadal jest rzadki gotuj przez dłuższy czas do momentu odparowania nadmiaru płynu. Możesz też zagęścić – mąką ziemniaczaną (pół szklanki zimnej wody lub innego płynu i łyżka rozpuszczonej w nim  mąki ziemniaczanej – dodana do gorącego sosu). Chwila gotowania i gotowe.

Więcej przepisów

Detoks wiosenny za pomocą ziół

Detoks wiosenny za pomocą ziół

Detoks wiosenny za pomocą ziółSpring detox with herbsArtykuł dostępny jest także w czasopiśmie specjalistycznym o zdrowym odżywianiu - Food Forum. Abstract  Food and environmental pollution pose a threat to our health. Spring is a period of high-value plant-derived...

czytaj dalej

Zapisz się na newsletter!

Odbieraj artykuły i przepisy jako pierwszy.