Sposób na śniadanie – jajko w koszulce

Dekoracja z nasturcji i przydomowej pietruszki  

 

O przepisie

Poranek to najlepszy czas, aby zjeść coś wartościowego. Najlepiej jeśli da się szybko przyrządzić i jest wysokobiałkowe. Jajka to klasyka, która sprawdza się w wielu kuchniach na świecie.

Natomiast pokaże Ci dzisiaj jak zrobić jajka w niecodziennej, odświętnej formie.

Słyszałaś może o jajku w koszulce?

To jajko gotowane bez skorupki we wrzącej wodzie (z niewielkim dodatkiem octu).

Doskonale pasuje do sosu holenderskiego, majonezu czy szparagów. Poniżej zapisałem jak szybko przygotować?

Składniki

    • 2 jajka

    • sól, pieprz

    • 2 łyżki octu na około litr wody

    • opcjonalnie majonez

    • nasturcja do dekoracji

     

    Krok 1. Wlej do małego garnka wodę i zakwaś lekko octem. Dodaj trochę soli. Doprowadź do wrzenia.

    Krok 2. Rozbij jajko i wpuść delikatnie do wrzącej wody z jak najniższej wysokości. Uważaj, aby się nie poparzyć. Gotuj prze 2 do 3 minut tak, aby woda tylko nieznacznie „bąblowała” (zdjęcie poniżej). Wyciągnij z wrzątku kiedy białko jaja zetnie się. Żółtko musi pozostać płynne.

    Krok 3. Za pomocą łyżki cedzakowej wyciągnij jajka  i włóż na 10 sekund do miseczki z zimną wodą. Następnie osusz jajko ręcznikiem papierowym i podawaj. Nie zapomnij, aby okrasić je solą, pieprzem i ulubionymi śniadaniowymi dodatkami.

    Wykorzystaj zioła z ogródka lub kwiaty, aby udekorować danie. Wiadomo, że człowiek je oczami. Ja użyłem nasturcji (śmiało możesz jeść liście i kwiaty) oraz natki pietruszki.

     

    Dobrego dnia! Chociaż wiadomo, że po takim śniadaniu musi być dobry 😉

    Więcej przepisów

    Jak wysuszyć zioła kuchenne?

    Jak wysuszyć zioła kuchenne?

    Jak wysuszyć zioła kuchenne?Jak suszyć zioła?Rośliny zgromadzone jesienią czy pod koniec lata przydają się w kuchni. Przez całą zimę korzystasz z zapasów i przywołujesz ulotne aromaty lata. Zapach ziół, rozpalony kominek to zdecydowanie moje klimaty. Wzbogacasz smak...

    czytaj dalej
    Staropolski sposób na kanie i rydze

    Staropolski sposób na kanie i rydze

    Staropolski sposób na kanie i rydze Jak usmażyć kanie?Jesień kojarzy nam się przede wszystkim ze spiżarnią, winem i kompletowaniem zapasów. Grzyby to podstawowy surowiec, który zbieramy o tej porze roku. Możemy go: wysuszyć odgotować zamrozić albo przygotowywać na...

    czytaj dalej
    Recepta na kawę jak w kawiarni

    Recepta na kawę jak w kawiarni

    Recepta na kawę jak w kawiarni Jak spienić mleko w domowych warunkach?Kawa to czas na chwilę odpoczynku. Przystanek i doładowanie energii w trakcie wymagającego dnia pracy. Czy zawsze smakuje tak samo? Czy w restauracji jest smaczniejsza? Jeśli poznasz kilka sekretów...

    czytaj dalej