Sposób na śniadanie – jajko w koszulce

Dekoracja z nasturcji i przydomowej pietruszki  

 

O przepisie

Poranek to najlepszy czas, aby zjeść coś wartościowego. Najlepiej jeśli da się szybko przyrządzić i jest wysokobiałkowe. Jajka to klasyka, która sprawdza się w wielu kuchniach na świecie.

Natomiast pokaże Ci dzisiaj jak zrobić jajka w niecodziennej, odświętnej formie.

Słyszałaś może o jajku w koszulce?

To jajko gotowane bez skorupki we wrzącej wodzie (z niewielkim dodatkiem octu).

Doskonale pasuje do sosu holenderskiego, majonezu czy szparagów. Poniżej zapisałem jak szybko przygotować?

Składniki

    • 2 jajka

    • sól, pieprz

    • 2 łyżki octu na około litr wody

    • opcjonalnie majonez

    • nasturcja do dekoracji

     

    Krok 1. Wlej do małego garnka wodę i zakwaś lekko octem. Dodaj trochę soli. Doprowadź do wrzenia.

    Krok 2. Rozbij jajko i wpuść delikatnie do wrzącej wody z jak najniższej wysokości. Uważaj, aby się nie poparzyć. Gotuj prze 2 do 3 minut tak, aby woda tylko nieznacznie „bąblowała” (zdjęcie poniżej). Wyciągnij z wrzątku kiedy białko jaja zetnie się. Żółtko musi pozostać płynne.

    Krok 3. Za pomocą łyżki cedzakowej wyciągnij jajka  i włóż na 10 sekund do miseczki z zimną wodą. Następnie osusz jajko ręcznikiem papierowym i podawaj. Nie zapomnij, aby okrasić je solą, pieprzem i ulubionymi śniadaniowymi dodatkami.

    Wykorzystaj zioła z ogródka lub kwiaty, aby udekorować danie. Wiadomo, że człowiek je oczami. Ja użyłem nasturcji (śmiało możesz jeść liście i kwiaty) oraz natki pietruszki.

     

    Dobrego dnia! Chociaż wiadomo, że po takim śniadaniu musi być dobry 😉

    Więcej przepisów

    Bułeczki razowe z makiem

    Bułeczki razowe z makiem

    Bułeczki razowe z makiemJak zrobić bułki z nasionami?Wstęp O przepisiePrzygotowałem dla Ciebie przepis na bułeczki, które zawierają dodatki funkcjonalne, czyli takie części roślin, które podwyższają wartość odżywczą, prozdrowotną, wygląd oraz smak wypieków. W naszym...

    czytaj dalej
    Dlaczego dynia jest zdrowa?

    Dlaczego dynia jest zdrowa?

    Dlaczego dynia jest zdrowa?Kulinarne wykorzystanie dyni Dynia (Cucurbita L.) to roślina jednoroczna, która jesienią oferuje nam warzywo w energetyzująco pomarańczowej skorupie. Skrywa lekko śluzowaty miąższ oraz pestki, które w przypadku niektórych odmian zawierają...

    czytaj dalej
    Krem z dyni

    Krem z dyni

    Krem z dyniAromatyczna zupa krem z dyniWstęp O przepisieMamy teraz trudniejszy okres: zmniejszona odporność, czas wirusów … Powinniśmy zadbać o siebie jak nigdy dotąd. Dobrze zrobiony krem z dyni zawiera eksplozję smaków, ale dzięki ostrym przyprawom dostarcza związki...

    czytaj dalej