Staropolski sposób na kanie i rydze 

Jak usmażyć kanie?

Jesień kojarzy nam się przede wszystkim ze spiżarnią, winem i kompletowaniem zapasów. Grzyby to podstawowy surowiec, który zbieramy o tej porze roku. Możemy go:

  • wysuszyć
  • odgotować
  • zamrozić
  • albo przygotowywać na bieżąco (smażenie, podsmażanie – dodatek do sosów)

Dzisiejszy przepis wykorzystuj do wszelkiego rodzaju grzybów. Szczególnie sprawdza się jednak w przypadku rydzów i kani.

Przepis jest prosty i znany w wielu domach, jednak takie receptury to kwintesencja kuchni polskiej i nasza tradycja kulinarna.

Cieszę się, kiedy mogę przygotowywać coś co gotowała moja babcia. Mimo, że przez długi czas czułem strach przed zbieraniem niektórych gatunków grzybów np.: kani właśnie :); Korzystałem głównie z rydzów. Postanowiłem przełamać się i odkryć nowe smaki, przetestować.

 Czym różni się kania (sowa) od sromotnika?

Posiada „obrączkę” wokół trzonu i inne umaszczenie kapelusza (zerknij na zdjęcia kani poniżej). Zawsze, jednak mogą wystąpić obawy i niepewność.

Pamiętajcie, że jeśli nie jesteście pewnie co do gatunku grzyba lepiej odpuścić. Zbierajcie tylko takie co do których macie przekonanie lub wspomagacie się wiedzą bardziej doświadczonych osób.

Smak

Smak kani nie pozostawia jednak wątpliwości, jest bardzo zbliżony do rydzów a w konsystencji przypomina panierowane mięso drobiowe. Jeśli masz możliwość wykorzystaj więc przepis i dodaj sobie otuchy w mniej przyjemne jesienne dni. Pamiętaj tylko, aby na bieżąco przygotowywać zapasy na zimę.

Składniki

  • 3-4 kapelusze grzybowe kapelusze

  • 3 jajka

  • 1/3 masła klarowanego

  • sól, pieprz

  • 100 ml mleka

  • opcjonalnie: bułka tarta

Krok 1. Odetnij grzybom nogi (trzony) i opłucz dokładnie pod bieżącą wodą. Rozłóż do wyschnięcia na ręcznikach papierowych. W tym czasie dopraw mocno solą i pieprzem.

Krok 2. Rozbij jajka i roztrzep dodając mleko. Zapanieruj grzyby maczając w jajku. Możesz też użyć bułki tartej, jeśli nie boisz się glutenu. Na pewno smak będzie o niebo lepszy.

Krok 3. Wrzuć masło na patelnię i włącz palnik. Nagrzej tłuszcz i usmaż grzyby.

Krok 4. Wyłóż jasnobrązowe kapelusze na papier kuchenny i serwuj ze śmietanowym sosem lub w towarzystwie porannej jajecznicy. 

.

Więcej przepisów

Detoks wiosenny za pomocą ziół

Detoks wiosenny za pomocą ziół

Detoks wiosenny za pomocą ziółSpring detox with herbsArtykuł dostępny jest także w czasopiśmie specjalistycznym o zdrowym odżywianiu - Food Forum. Abstract  Food and environmental pollution pose a threat to our health. Spring is a period of high-value plant-derived...

czytaj dalej

Zapisz się na newsletter!

Odbieraj artykuły i przepisy jako pierwszy.