Stek z polędwicy.

Stek z polędwicy w sosie korzennym. Podany z pieczonymi ziemniakami i karmelizowaną marchewką.

Porcje:

1-2

Czas:

1 h 10 min

Trudność

trudne

Kalorie:

420

Wstęp

O przepisie

Wyczuwalne aromaty i nuty zapachowe: whisky, rozmarynowy, korzenny, karmelowy

Propozycja trunku: czerwone wino z dzikiej róży

Zastosowane techniki kulinarne: smażenie, flambirowanie, karmelizacja, krojenie

Składniki

  • polędwica z dziczyzny ewentualnie wołowa  (min. 250 – 300g)
  • smalec (ok. 1 łyżeczka)
  • whisky lub dar puszczy wysokiej jakości
  • sól, pieprz grubo – mielony (rozgniataj w moździerzu całe kulki przed podaniem)
  • świeża gałązka rozmarynu
  • masło ziołowe
  • czosnek

Dodatkowe wyjaśnienia:

Jeśli masz słusznych rozmiarów kawałek mięsa prawdopodobnie jest to cała polędwica. Oczyść ją z nadmiaru białych elementów (ścięgien i nadmiaru tłuszczu), które pokrywają powierzchnię.

Instrukcja krok po kroku

Krok 1

Pokrój na części w poprzek włókien mięśniowych (tzn. w taki sposób jak ścina się drzewo). Prawidłowo przygotowany stek zobaczysz na zdjęciu poniżej. Zwróć uwagę na białe nitki spowite między strukturami mięsa (marmurkowatość). Najistotniejsze jest, aby nie były zanadto rozbudowane (patrz zdjęcie).

Krok 3

Przygotowanie steka: Stek wyciągnij z lodówki minimum godzinę przed smażeniem. Rozgrzej niewielką ilość tłuszczu na patelni i rozpocznij smażenie. Dodaj gałązkę rozmarynu, rozgnieciony czosnek w łupinie i ewentualnie pieprz. Dolej ostrożnie alkohol, który stworzy wysoki płomień nad patelnią. To jest flambirowanie, które spowoduje odparowanie alkoholu, zwiększy soczystość mięsa oraz pozostawi charakterystyczny posmak whisky. Na samym końcu dodaj sól oraz masło ziołowe, które zaakcentują danie.

Krok 2

Dopraw mięso bez użycia soli. Wmasuj przyprawy w mięso (zdjęcie) przykryj i odstaw do chłodnego miejsca na minimum 24 godziny.

Krok 4

Sos korzenny: jeden mały goździk, cynamon (kora), demi – glace, pieprz grubo – mielony (przygotować w moździerzu), sól, masło

Podstawowym elementem sosu jest „ekskluzywny” wywar z kuchennych resztek (tzw. demi – glace), który stanowi świetną bazę do przygotowania innych sosów. Wymaga sporo czasu i zaangażowania, jednak smak wynagrodzi czas poświęcony na gotowanie. Ponadto możesz wykorzystać go do przygotowania innych sosów. Do podgrzanego wywaru dorzuć cynamon, goździk, pieprz i odrobinę soli do smaku. Jeśli sos nie będzie miał aksamitnej konsystencji dodaj łyżeczkę zimnego masła.

Dodatki:

  • karmelizowana dzika odmiana marchwi
  • pieczone ziemniaki

Więcej przepisów

Pobudzająca kawa na zimowy poranek

Pobudzająca kawa na zimowy poranek

Kawa na zimowy poranekPobudzająca kawa z cynamonem i masłemKawa kojarzy mi się z przyjazną atmosferą, nieco ożywioną dyskusją i cudowną dysharmonią poranka.   Kiedy bierzesz pierwszy łyk tego magicznego napoju czujesz przypływ koncentracji a zapach budzi Cię do...

czytaj dalej
Grzane wino

Grzane wino

Grzane wino Sposób na relaksujący zimowy wieczórWstęp O przepisieKiedy przychodzą pierwsze chłodniejsze wieczory marzymy o ciepłym schronieniu w zaciszu restauracyjnego lub domowego kominka. Idealnym dopełnieniem przytulnej atmosfery jest grzane wino, które pozwala...

czytaj dalej

Zapisz się na newsletter!

Odbieraj artykuły i przepisy jako pierwszy.