Stek z rozmarynem
Do czego wykorzystać rozmaryn?
Nazwa rozmaryn (Rosmarinus officinalis L.) pochodzi z języka łacińskiego. Powstała z połączenia słów rosa – róża oraz marinus – morski. W moim wolnym tłumaczeniu możemy określić rozmaryn jako morską różę.
Nazwa może wynikać z rodzimego występowania rośliny – pochodzi znad morza Śródziemnego. Legendy głoszą, że jego silny zapach wskazywał marynarzom, ze zbliżają się do lądu.
W Polsce niestety możemy uprawiać rozmaryn wyłącznie w warunkach szklarniowych. Dlatego warto postawić doniczkę z rozmarynem na kuchennym parapecie. Mamy wtedy pod ręką aromatyczną i zdrową przyprawę. Możemy zadbać o smak potraw i dodatkowo dostarczyć sobie wartości odżywczych, których nie powstydziłyby się niejeden lek z apteki.
Do jakiej potrawy możemy wykorzystać rozmaryn?
Domowy stek z rozmarynem – restauracja
Zazwyczaj obecność steku w menu świadczy o dobrej renomie – wysokim poziomie restauracji. Niestety wiąże się to również z wysoką ceną takiego dania. Z uwagi na sam koszt produktu (polędwicy) jest to uzasadnione.
Możemy, jednak w domu przygotować sobie sami coś nietuzinkowego i poczuć się jak w ekskluzywnej restauracji, ograniczając koszty.
Dobry stek
Chociaż nie każdemu smakuje stek. Czasami ze względu na trudności w przygotowaniu (bardzo trudno odpowiednio wysmażyć mięso tak jak lubimy) lub ze względu na kiepską jakość mięsa…
Warto spróbować przygotować go w domowych warunkach. Zyskasz solidną naukę gotowania – nauczysz się „współpracować” z tzw. pierwotną kruchością i soczystością mięsa, której właśnie doskonałym przedstawicielem jest stek.
W profesjonalnej kuchni dysponuje się wbudowaną w piec sondą, która kontroluje temperaturę wewnątrz mięsa podczas dopiekania po smażeniu.
W domowych warunkach dysponujemy w najlepszym wypadku termometrem gastronomicznym. Dlatego proponuję, abyś przygotowała go na wyczucie (smażenie + ewentualnie dopiecz w piecu – jeśli będzie coś nie tak:) )
Podczas smażenia sprawdzaj twardość mięsa palcem – wtedy jesteś w stanie nauczyć się przygotowywać mięso na wyczucie. Mimo, że za pierwszym razem może coś nie wyjść kolejne próby powinny wynagrodzić Ci włożony trud. W razie czego zawsze możesz pociąć drobno mięso i zrobić gulasz. Zaryzykuj 😉
Stek z rozmarynem
!Rozmaryn podobnie jak inne zioła dodane w trakcie smażenia powodują, że tłuszcz nie utlenia się tak szybko, dzięki temu potrawa jest zdrowsza i pozbawiona dużej części rakotwórczych związków, powstających zazwyczaj podczas smażenia.
Składniki
- polędwica z wołowa (min. 1 kawałek 200 – 250g)
- czosnek
- masło klarowane do smażenia (ok. 1 łyżeczka)
- gałązka rozmarynu
- masło ziołowe
- sól, pieprz młotkowany (grubo-mielony)

Przygotowanie:
Krok 1. Polędwicę wyciągnij z lodówki minimum godzinę przed przygotowaniem. Temperatura mięsa wzrośnie – dzięki temu nie dozna szoku podczas smażenia. Mamy wtedy większą szansę na delikatny stek.
Krok 2. Oczyść mięso ze ścięgien i nadmiaru tłuszczu, które pokrywają powierzchnię. Pokrój na części w poprzek włókien mięśniowych (tak jakbyś przecinała wiązkę nici).
Krok 3. Dopraw mięso wyłącznie pieprzem, resztę aromatów dodamy już na patelni – podczas smażenia.
Najważniejsze jest, aby sól dodać do mięsa w ostatnim etapie przygotowań – po obróbce termicznej. W innym wypadku mięso będzie twarde.
Krok 4. Rozgrzej niewielką ilość masła na patelni i połóż kawałek mięsa kiedy tłuszcz będzie już gorący. Wysoka temperatura zamknie pory mięsa, zapobiegając nadmiernej utracie soczystości. Każda ze stron steka musi być mocno zrumieniona w taki sam sposób (kolor jak na zdjęciu).
Krok 5. Na samym końcu smażenia dodaj gałązkę rozmarynu, rozgnieciony czosnek w łupinie i ewentualnie pieprz, jeśli zapomniałaś na początku.
Na samym końcu dodaj sól oraz masło ziołowe, które zaakcentują danie.
Krok 6. Odstaw stek na kilka minut, aby odpoczęło. Część soków wycieknie z mięsa. Natomiast „chwila oddechu” pozwoli mu nabrać soczystości i większej kruchości.


Więcej przepisów
Miody – przegląd, opis i właściwości
Miody - przegląd, opis i właściwości Artykuł został opublikowany również w czasopiśmie Food Forum. Jednak specjalnie dla Was udostępniam go na blogu. Pobierz pełną wersję artykułu w formacie pdf. Więcej przepisów
Jak zrobić naleśniki pancakes (tzw. pankejki)?
Jak zrobić naleśniki pancakes (tzw. pankejki)?Naleśniki z konfiturą jeżynową.Wstęp O przepisiePancakes (tzw. pankejki) czyli amerykańskie naleśniki charakteryzujące się większą grubością i puszystością. Nadają się zarówno na śniadanie, deser jak i obiad. Przygotowałem...
Szaszłyki z mielonej wołowiny z sosem tzatziki
Szaszłyki z mielonej wołowiny z sosem tzatzikiWstęp O przepisieDanie w stylu kuchni greckiej. Pozwoli przypomnieć sobie miłe wspomnienia z letniego grillowania. Nadaje się na niedzielny obiad. Może posłużyć jako zamiennik klasycznego kotleta schabowego . Wyraźny smak,...