Stek z rozmarynem
Do czego wykorzystać rozmaryn?
Nazwa rozmaryn (Rosmarinus officinalis L.) pochodzi z języka łacińskiego. Powstała z połączenia słów rosa – róża oraz marinus – morski. W moim wolnym tłumaczeniu możemy określić rozmaryn jako morską różę.
Nazwa może wynikać z rodzimego występowania rośliny – pochodzi znad morza Śródziemnego. Legendy głoszą, że jego silny zapach wskazywał marynarzom, ze zbliżają się do lądu.
W Polsce niestety możemy uprawiać rozmaryn wyłącznie w warunkach szklarniowych. Dlatego warto postawić doniczkę z rozmarynem na kuchennym parapecie. Mamy wtedy pod ręką aromatyczną i zdrową przyprawę. Możemy zadbać o smak potraw i dodatkowo dostarczyć sobie wartości odżywczych, których nie powstydziłyby się niejeden lek z apteki.
Do jakiej potrawy możemy wykorzystać rozmaryn?
Domowy stek z rozmarynem – restauracja
Zazwyczaj obecność steku w menu świadczy o dobrej renomie – wysokim poziomie restauracji. Niestety wiąże się to również z wysoką ceną takiego dania. Z uwagi na sam koszt produktu (polędwicy) jest to uzasadnione.
Możemy, jednak w domu przygotować sobie sami coś nietuzinkowego i poczuć się jak w ekskluzywnej restauracji, ograniczając koszty.
Dobry stek
Chociaż nie każdemu smakuje stek. Czasami ze względu na trudności w przygotowaniu (bardzo trudno odpowiednio wysmażyć mięso tak jak lubimy) lub ze względu na kiepską jakość mięsa…
Warto spróbować przygotować go w domowych warunkach. Zyskasz solidną naukę gotowania – nauczysz się „współpracować” z tzw. pierwotną kruchością i soczystością mięsa, której właśnie doskonałym przedstawicielem jest stek.
W profesjonalnej kuchni dysponuje się wbudowaną w piec sondą, która kontroluje temperaturę wewnątrz mięsa podczas dopiekania po smażeniu.
W domowych warunkach dysponujemy w najlepszym wypadku termometrem gastronomicznym. Dlatego proponuję, abyś przygotowała go na wyczucie (smażenie + ewentualnie dopiecz w piecu – jeśli będzie coś nie tak:) )
Podczas smażenia sprawdzaj twardość mięsa palcem – wtedy jesteś w stanie nauczyć się przygotowywać mięso na wyczucie. Mimo, że za pierwszym razem może coś nie wyjść kolejne próby powinny wynagrodzić Ci włożony trud. W razie czego zawsze możesz pociąć drobno mięso i zrobić gulasz. Zaryzykuj 😉
Stek z rozmarynem
!Rozmaryn podobnie jak inne zioła dodane w trakcie smażenia powodują, że tłuszcz nie utlenia się tak szybko, dzięki temu potrawa jest zdrowsza i pozbawiona dużej części rakotwórczych związków, powstających zazwyczaj podczas smażenia.
Składniki
- polędwica z wołowa (min. 1 kawałek 200 – 250g)
- czosnek
- masło klarowane do smażenia (ok. 1 łyżeczka)
- gałązka rozmarynu
- masło ziołowe
- sól, pieprz młotkowany (grubo-mielony)

Przygotowanie:
Krok 1. Polędwicę wyciągnij z lodówki minimum godzinę przed przygotowaniem. Temperatura mięsa wzrośnie – dzięki temu nie dozna szoku podczas smażenia. Mamy wtedy większą szansę na delikatny stek.
Krok 2. Oczyść mięso ze ścięgien i nadmiaru tłuszczu, które pokrywają powierzchnię. Pokrój na części w poprzek włókien mięśniowych (tak jakbyś przecinała wiązkę nici).
Krok 3. Dopraw mięso wyłącznie pieprzem, resztę aromatów dodamy już na patelni – podczas smażenia.
Najważniejsze jest, aby sól dodać do mięsa w ostatnim etapie przygotowań – po obróbce termicznej. W innym wypadku mięso będzie twarde.
Krok 4. Rozgrzej niewielką ilość masła na patelni i połóż kawałek mięsa kiedy tłuszcz będzie już gorący. Wysoka temperatura zamknie pory mięsa, zapobiegając nadmiernej utracie soczystości. Każda ze stron steka musi być mocno zrumieniona w taki sam sposób (kolor jak na zdjęciu).
Krok 5. Na samym końcu smażenia dodaj gałązkę rozmarynu, rozgnieciony czosnek w łupinie i ewentualnie pieprz, jeśli zapomniałaś na początku.
Na samym końcu dodaj sól oraz masło ziołowe, które zaakcentują danie.
Krok 6. Odstaw stek na kilka minut, aby odpoczęło. Część soków wycieknie z mięsa. Natomiast „chwila oddechu” pozwoli mu nabrać soczystości i większej kruchości.


Więcej przepisów
Stosowanie ziół przez kobiety ciężarne – bezpieczne ziołolecznictwo
Stosowanie ziół przez kobiety ciężarne – bezpieczne ziołolecznictwoZioła przyjmowane regularnie nasycają organizm prozdrowotnymi związkami, które mogą wykazywać silne działanie farmakologiczne.Leki ziołowe postrzegane są przez przyszłe mamy jako potencjalnie...
Detoks wiosenny za pomocą ziół
Detoks wiosenny za pomocą ziółSpring detox with herbsArtykuł dostępny jest także w czasopiśmie specjalistycznym o zdrowym odżywianiu - Food Forum. Abstract Food and environmental pollution pose a threat to our health. Spring is a period of high-value plant-derived...
Miody – przegląd, opis i właściwości
Miody - przegląd, opis i właściwości Artykuł został opublikowany również w czasopiśmie Food Forum. Jednak specjalnie dla Was udostępniam go na blogu. Pobierz pełną wersję artykułu w formacie pdf. Więcej przepisów