Stek z rozmarynem 

Do czego wykorzystać rozmaryn? 

Nazwa rozmaryn (Rosmarinus officinalis L.) pochodzi z języka łacińskiego. Powstała z połączenia słów rosa – róża oraz marinus – morski. W moim wolnym tłumaczeniu możemy określić rozmaryn jako morską różę.

Nazwa może wynikać z rodzimego występowania rośliny – pochodzi znad morza Śródziemnego. Legendy głoszą, że jego silny zapach wskazywał marynarzom, ze zbliżają się do lądu.

W Polsce niestety możemy uprawiać rozmaryn wyłącznie w warunkach szklarniowych. Dlatego warto postawić doniczkę z rozmarynem na kuchennym parapecie. Mamy wtedy pod ręką aromatyczną i zdrową przyprawę. Możemy zadbać o smak potraw i dodatkowo dostarczyć sobie wartości odżywczych, których nie powstydziłyby się niejeden lek z apteki.

 

Do jakiej potrawy możemy wykorzystać rozmaryn?

Domowy stek z rozmarynem & restauracja

Zazwyczaj obecność steku w menu świadczy o dobrej renomie – wysokim poziomie restauracji. Niestety wiąże się to również z wysoką ceną takiego dania. Z uwagi na sam koszt produktu (polędwicy) jest to uzasadnione.

Możemy, jednak w domu przygotować sobie sami coś nietuzinkowego i poczuć się jak w ekskluzywnej restauracji, ograniczając koszty.

 

Dobry stek

Chociaż nie każdemu smakuje stek. Czasami ze względu na trudności w przygotowaniu (bardzo trudno odpowiednio wysmażyć mięso tak jak lubimy) lub ze względu na kiepską jakość mięsa…

 Warto spróbować przygotować go w domowych warunkach. Zyskasz  solidną nauke gotowania – nauczysz się „współpracować” z tzw. pierwotną kruchością i soczystością mięsa, której właśnie doskonałym przedstawicielem jest stek.

W profesjonalnej kuchni dysponuje się wbudowaną w piec sondą, która kontroluje temperaturę wewnątrz mięsa podczas dopiekania po smażeniu.

W domowych warunkach dysponujemy w najlepszym wypadku termometrem gastronomicznym. Dlatego proponuję, abyś przygotowała go na wyczucie (smażenie + ewentualnie dopiecz w piecu – jeśli będzie coś nie tak:) )

Podczas smażenia sprawdzaj twardość mięsa palcem – wtedy jesteś w stanie nauczyć się przygotowywać mięso na wyczucie. Mimo, że za pierwszym razem może coś nie wyjść kolejne próby powinny wynagrodzić Ci włożony trud. W razie czego zawsze możesz pociąć drobno mięso i zrobić gulasz. Zaryzykuj 😉

 

Stek z rozmarynem

!Rozmaryn podobnie jak inne zioła dodane w trakcie smażenia powodują, że tłuszcz nie utlenia się tak szybko, dzięki temu potrawa jest zdrowsza i pozbawiona dużej części rakotwórczych związków, powstających zazwyczaj podczas smażenia.

 

Składniki

  • polędwica z wołowa  (min. 1 kawałek 200 – 250g)
  • czosnek
  • masło klarowane do smażenia (ok. 1 łyżeczka)
  • gałązka rozmarynu
  • masło ziołowe
  • sól, pieprz młotkowany (grubo-mielony)

Przygotowanie:

Krok 1. Polędwicę wyciągnij z lodówki minimum godzinę przed przygotowaniem. Temperatura mięsa wzrośnie – dzięki temu nie dozna szoku podczas smażenia. Mamy wtedy większą szansę na delikatny stek.  

 

Krok 2. Oczyść mięso ze ścięgien i nadmiaru tłuszczu, które pokrywają powierzchnię. Pokrój na części w poprzek włókien mięśniowych (tak jakbyś przecinała wiązkę nici).

Krok 3. Dopraw mięso wyłącznie pieprzem, resztę aromatów dodamy już na patelni – podczas smażenia.

Najważniejsze jest, aby sól dodać do mięsa w ostatnim etapie przygotowań – po obróbce termicznej. W innym wypadku mięso będzie twarde.

Krok 4. Rozgrzej niewielką ilość masła na patelni i połóż kawałek mięsa kiedy tłuszcz będzie już gorący. Wysoka temperatura zamknie pory mięsa, zapobiegając nadmiernej utracie soczystości. Każda ze stron steka musi być mocno zrumieniona w taki sam sposób (kolor jak na zdjęciu).

Krok 5. Na samym końcu smażenia dodaj gałązkę rozmarynu, rozgnieciony czosnek w łupinie i ewentualnie pieprz, jeśli zapomniałaś na początku.

Na samym końcu dodaj sól oraz masło ziołowe, które zaakcentują danie.

Krok 6. Odstaw stek na kilka minut, aby odpoczęło. Część soków wycieknie z mięsa. Natomiast „chwila oddechu” pozwoli mu nabrać soczystości i większej kruchości.

Więcej przepisów

Jak znaleźć lub zrobić dobrą restaurację?

Jak znaleźć lub zrobić dobrą restaurację?

Jak znaleźć lub zrobić dobrą restaurację? Rozpoczynam cykl wpisów, które zaprezentują jakie cechy ma dobra restauracja, jak wybierać wartościowe lokale lub udoskonalić istniejące. Możesz też zorganizować "restaurację" w domowych warunkach. Chwilowo, dla rodziny, dla...

czytaj dalej
Artykuł o przyprawach *do czasopisma*

Artykuł o przyprawach *do czasopisma*

Artykuł o przyprawach *do czasopisma*Przyprawy ziołowe, warzywne i korzenne w zdrowej diecieZakończyłem wczoraj kilkunastogodzinną pracę nad stworzeniem pierwszej wersji artykułu do czasopisma. Mimo, że tekst może być nieco zbyt naukowo napisany i w trakcie...

czytaj dalej
5 kroków do zakupu bluzy kucharskiej

5 kroków do zakupu bluzy kucharskiej

5 kroków do zakupu bluzy kucharskiej Bluza kucharska to podstawowa część garderoby profesjonalnego kucharza i szefa kuchni. Pozwala na większy komfort pracy, dają poczucie bezpieczeństwa w wyjątkowym gastronomicznym środowisku. Czym jednak kierować się, aby wybrać...

czytaj dalej