Stek z rozmarynem 

Do czego wykorzystać rozmaryn? 

Nazwa rozmaryn (Rosmarinus officinalis L.) pochodzi z języka łacińskiego. Powstała z połączenia słów rosa – róża oraz marinus – morski. W moim wolnym tłumaczeniu możemy określić rozmaryn jako morską różę.

Nazwa może wynikać z rodzimego występowania rośliny – pochodzi znad morza Śródziemnego. Legendy głoszą, że jego silny zapach wskazywał marynarzom, ze zbliżają się do lądu.

W Polsce niestety możemy uprawiać rozmaryn wyłącznie w warunkach szklarniowych. Dlatego warto postawić doniczkę z rozmarynem na kuchennym parapecie. Mamy wtedy pod ręką aromatyczną i zdrową przyprawę. Możemy zadbać o smak potraw i dodatkowo dostarczyć sobie wartości odżywczych, których nie powstydziłyby się niejeden lek z apteki.

 

Do jakiej potrawy możemy wykorzystać rozmaryn?

Domowy stek z rozmarynem – restauracja

Zazwyczaj obecność steku w menu świadczy o dobrej renomie – wysokim poziomie restauracji. Niestety wiąże się to również z wysoką ceną takiego dania. Z uwagi na sam koszt produktu (polędwicy) jest to uzasadnione.

Możemy, jednak w domu przygotować sobie sami coś nietuzinkowego i poczuć się jak w ekskluzywnej restauracji, ograniczając koszty.

 

Dobry stek

Chociaż nie każdemu smakuje stek. Czasami ze względu na trudności w przygotowaniu (bardzo trudno odpowiednio wysmażyć mięso tak jak lubimy) lub ze względu na kiepską jakość mięsa…

 Warto spróbować przygotować go w domowych warunkach. Zyskasz  solidną naukę gotowania – nauczysz się „współpracować” z tzw. pierwotną kruchością i soczystością mięsa, której właśnie doskonałym przedstawicielem jest stek.

W profesjonalnej kuchni dysponuje się wbudowaną w piec sondą, która kontroluje temperaturę wewnątrz mięsa podczas dopiekania po smażeniu.

W domowych warunkach dysponujemy w najlepszym wypadku termometrem gastronomicznym. Dlatego proponuję, abyś przygotowała go na wyczucie (smażenie + ewentualnie dopiecz w piecu – jeśli będzie coś nie tak:) )

Podczas smażenia sprawdzaj twardość mięsa palcem – wtedy jesteś w stanie nauczyć się przygotowywać mięso na wyczucie. Mimo, że za pierwszym razem może coś nie wyjść kolejne próby powinny wynagrodzić Ci włożony trud. W razie czego zawsze możesz pociąć drobno mięso i zrobić gulasz. Zaryzykuj 😉

 

Stek z rozmarynem

!Rozmaryn podobnie jak inne zioła dodane w trakcie smażenia powodują, że tłuszcz nie utlenia się tak szybko, dzięki temu potrawa jest zdrowsza i pozbawiona dużej części rakotwórczych związków, powstających zazwyczaj podczas smażenia.

 

Składniki

  • polędwica z wołowa  (min. 1 kawałek 200 – 250g)
  • czosnek
  • masło klarowane do smażenia (ok. 1 łyżeczka)
  • gałązka rozmarynu
  • masło ziołowe
  • sól, pieprz młotkowany (grubo-mielony)

Przygotowanie:

Krok 1. Polędwicę wyciągnij z lodówki minimum godzinę przed przygotowaniem. Temperatura mięsa wzrośnie – dzięki temu nie dozna szoku podczas smażenia. Mamy wtedy większą szansę na delikatny stek.  

 

Krok 2. Oczyść mięso ze ścięgien i nadmiaru tłuszczu, które pokrywają powierzchnię. Pokrój na części w poprzek włókien mięśniowych (tak jakbyś przecinała wiązkę nici).

Krok 3. Dopraw mięso wyłącznie pieprzem, resztę aromatów dodamy już na patelni – podczas smażenia.

Najważniejsze jest, aby sól dodać do mięsa w ostatnim etapie przygotowań – po obróbce termicznej. W innym wypadku mięso będzie twarde.

Krok 4. Rozgrzej niewielką ilość masła na patelni i połóż kawałek mięsa kiedy tłuszcz będzie już gorący. Wysoka temperatura zamknie pory mięsa, zapobiegając nadmiernej utracie soczystości. Każda ze stron steka musi być mocno zrumieniona w taki sam sposób (kolor jak na zdjęciu).

Krok 5. Na samym końcu smażenia dodaj gałązkę rozmarynu, rozgnieciony czosnek w łupinie i ewentualnie pieprz, jeśli zapomniałaś na początku.

Na samym końcu dodaj sól oraz masło ziołowe, które zaakcentują danie.

Krok 6. Odstaw stek na kilka minut, aby odpoczęło. Część soków wycieknie z mięsa. Natomiast „chwila oddechu” pozwoli mu nabrać soczystości i większej kruchości.

Więcej przepisów

Co zrobić z buraków?

Co zrobić z buraków?

Co zrobić z buraków?Korzyści kulinarne i zdrowotne burakówSchodząc dzisiaj do ogrodu cieszyłem się, że wykorzystam bujne okazy buraków. Botwina (zdjęcie po prawej) miała imponujące rozmiary liści i łodyg. Niestety to była jej największa zalety. Bulwy buraków były...

czytaj dalej
Ziemniaki gratin

Ziemniaki gratin

Ziemniaki gratinWstęp O przepisieGratin czyli francuska nazwa jednego ze sposobów obróbki termicznej warzyw – zapiekania. Na tej samej zasadzie na jakiej przygotujemy dzisiaj ziemniaki możesz zrobić buraki czy np.: seler. A nawet zmieszać kilka rodzajów warzyw w...

czytaj dalej
Kawałki cukinii w tempurze

Kawałki cukinii w tempurze

Kawałki cukinii w tempurze Jak zrobić tempurę i dlaczego to jest smaczne?Wstęp O przepisieTempura kojarzy się najczęściej z kuchnią azjatycką. Warto jednak wykorzystać ten sposób obróbki, aby uatrakcyjnić sobie smak sezonowych warzyw czy mięsa. Reakcja Maillarda a...

czytaj dalej