Szarlotka – sposób sadowników 

Aromatyzowana cynamonem szarlotka na półkruchym cieście

Ten rodzaj szarlotki przygotowują często kucharze lub  żony sadowników, które mają dostęp do większych ilości jabłek. Ciasto jest tak skonstruowane, aby przyjąć ich jak najwięcej. To efektywny i szybki sposób na przygotowanie ciasta z jabłek.

Czy wiesz czym różni się szarlotka od jabłecznika?

Szarlotkę przygotowujemy na kruchym cieście lub półkruchym; możemy też do jej produkcji użyć innego rodzaju owoców. Jabłecznik przygotowujemy wyłącznie z jabłek a ciasto – to całkowita dowolność – francuskie, biszkoptowe, kruche…

Porada ogólna – jak korzystać z przepisów kulinarnych?

Gotowanie to indywidualna i kreatywna sprawa. Surowce kulinarne nawet tego samego gatunku i rodzaju różnią się między sobą. Procentową zawartością wody, odcieniem, konsystencją, dojrzałością itd…

Dlatego nie możesz trzymać się receptury bez opamiętania. Postaraj się obserwować to co przygotowujesz i dążyć do konsystencji i smaku, który wydaje Ci się najbardziej trafny. Nawet jeśli na początku efekty będą średnie – szybko nauczysz się na błędach i kartka z gramaturami będzie tylko Twoim współpracownikiem a nie szefem 🙂 

Ufaj w pierwszej kolejności oczom – to wzrok jest najbardziej wrażliwym zmysłem kulinarnym i przewodnikiem kucharza. Na drugim stopniu podium jest dopiero smak. Zgodnie z tą zasadą japońscy mistrzowie kuchni przygotowują idealne buliony (dashi, ramen) zawierające pełnię smaków.   

Ucz się podstawowych receptur i schematów (czytaj przepisy, książki, chodź na warsztaty, szkolenia) –> wyciągaj wnioski, inspiruj się –> przystępuj do eksperymentów w obrębie swojej kuchni. Ot cała sztuka. Baw się dobrze i kreuj po swojemu.

Czyli: Jeśli potrzebujesz użyć większej ilości mąki – rób to bez cienia wahania 🙂

Streszczenie – schemat produkcji:

Możesz ciasto kruche lub półkruche (składniki znajdziesz poniżej) rozłóż rozpłaszczone na większej blaszce (nawet zupełnie płaskiej) – następnie podpiecz i połóż na to ogromną ilość jabłek, przykrywając ubitym białkiem. Na końcu oczywiście zapiekasz do apetycznego zarumienienia.

Dodatkowe informacje

Żeby podnieść wartość żywieniową (dostarczyć więcej witamin i składników mineralnych) – zastąpiłem część mąki pszennej gryczaną. Myślę, że jej charakterystyczny posmak doskonale harmonizuje z jabłkami i cynamonem (oczywiście jeśli nie przesadzimy z jej ilością).

Przygotowanie krok po kroku

Składniki ciasto półkruche 

  • 2 szklanki maki pszennej

  • 1 szklanka mąki gryczanej

  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

  • pół kostki masła 

  • 2 łyżki oleju np: rzepakowego

  • 1 jajko

  • 3 łyżki kwaśnej śmietany 
  • 4 łyżki cukru zwykłego/brązowego
  • szczypta soli

Wszystkie składniki na ciasto dokładnie wymieszaj, następnie wyrób w taki sposób, aby nie kleiło się do rąk. Następnie rozwałkuj lub rozpłaszcz dłońmi na wysmarowanej tłuszczem blaszce/foremce (zdjęcie poniżej).

Teraz piecz ciasto w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 20 minut.

Podsmaż na patelni kawałki jabłek dodając cynamon i odrobinę cukru. Po przestudzeniu wyłóż na ciasto. Tak jak na zdjęciach poniżej.  

Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę i połóż na jabłkach. Piecz w temperaturze 180 stopni do apetycznego zrumienienia. Czyli jakieś 10-15 minut. 

Więcej przepisów

Jesienna sałatka z liści buraków

Jesienna sałatka z liści buraków

Jesienna sałatka z liści burakówLiście buraków, nasturcja, miód i cytrynaWstęp O przepisieLiście można jeść na surowo, jednak lepiej zblanszować w gorącej wodzie całą botwinę, aby łodygi były delikatniejsze a roślina łatwiej przyswajalna dla naszego układu...

czytaj dalej
Co zrobić z buraków?

Co zrobić z buraków?

Co zrobić z buraków?Korzyści kulinarne i zdrowotne jesiennych burakówWchodząc dzisiaj do ogrodu cieszyłem się, że wykorzystam solidne okazy buraków. Botwina (zdjęcie po prawej) miała imponujące rozmiary liści i łodyg. Na pierwszy rzut oka roślina wydawała się okazała....

czytaj dalej
Ziemniaki gratin

Ziemniaki gratin

Ziemniaki gratinWstęp O przepisieGratin czyli francuska nazwa jednego ze sposobów obróbki termicznej warzyw – zapiekania. Na tej samej zasadzie na jakiej przygotujemy dzisiaj ziemniaki możesz zrobić buraki czy np.: seler. A nawet zmieszać kilka rodzajów warzyw w...

czytaj dalej

Zapisz się na newsletter!

Odbieraj artykuły i przepisy jako pierwszy.