Szarlotka – sposób sadowników

Aromatyzowana cynamonem szarlotka na półkruchym cieście

 Ten rodzaj szarlotki przygotowują często kucharze lub  żony sadowników, które mają dostęp do większych ilości jabłek. Ciasto jest tak skonstruowane, aby przyjąć ich jak najwięcej. To efektywny i szybki sposób na przygotowanie ciasta z jabłek.

Porada ogólna 

Gotowanie to indywidualna i kreatywna sprawa – surowce kulinarne różnią się między sobą np.: procentową zawartością wody itd… Uczymy się schematów (czytamy przepisy, książki, chodzimy na warsztaty) –> wyciągamy wnioski, inspirujemy się –> przystępujemy do  eksperymentów w obrębie swojej kuchni. Ot cała sztuka. Baw się dobrze i kreuj po swojemu. Czyli : Jeśli potrzebujesz użyć większej ilości mąki – rób to bez cienia wahania 🙂

Czy wiesz czym różni się szarlotka od jabłecznika?

Szarlotkę przygotowujemy na kruchym cieście lub półkruchym; możemy też do jej produkcji użyć innego rodzaju owoców. Jabłecznik natomiast przygotowujemy wyłącznie z jabłek a ciasto – to całkowita dowolność – francuskie, biszkoptowe, kruche…

 Streszczenie – schemat produkcji:

 Możesz ciasto kruche lub półkruche (składniki znajdziesz poniżej) rozłożyć rozpłaszczone na większej blaszce (nawet zupełnie płaskiej) – następnie podpiec  i położyć ogromna ilość jabłek, przykrywając ubitym białkiem. Na końcu oczywiście zapiekasz do apetycznego zarumienienia.

 Dodatkowe informacje

Żeby podnieść wartość żywieniową (więcej witamin i składników mineralnych) – zastąpiłem część mąki pszennej gryczaną. Myślę, że jej charakterystyczny posmak doskonale harmonizuje z jabłkami i cynamonem (oczywiście jeśli nie przesadzimy z jej ilością).

Przygotowanie krok po kroku

Składniki ciasto półkruche 

  • 2 szklanki maki pszennej

  • 1 szklanka mąki gryczanej

  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

  • pół kostki masła 

  • 2 łyżki oleju np: rzepakowego

  • 1 jajko

  • 3 łyżki kwaśnej śmietany 
  • 4 łyżki cukru zwykłego/brązowego
  • szczypta soli

Wszystkie składniki na ciasto dokładnie wymieszaj, następnie wyrób w taki sposób, aby nie kleiło się do rąk. Następnie rozwałkuj lub rozpłaszcz dłońmi na wysmarowanej tłuszczem blaszce/foremce (zdjęcie poniżej).

Teraz piecz ciasto w temperaturze – 180 stopni Celsjusza przez około 20 minut.

Podsmaż na patelni kawałki jabłek dodając cynamon i odrobinę cukru. Po przestudzeniu wyłóż na ciasto. Tak jak na zdjęciach poniżej.  

Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę i połóż na jabłkach. Piecz w temperaturze 180 stopni do apetycznego zrumienienia. Czyli jakieś 10-15 minut. 

Więcej przepisów

Jak znaleźć lub zrobić dobrą restaurację?

Jak znaleźć lub zrobić dobrą restaurację?

Jak znaleźć lub zrobić dobrą restaurację? Rozpoczynam cykl wpisów, które zaprezentują jakie cechy ma dobra restauracja, jak wybierać wartościowe lokale lub udoskonalić istniejące. Możesz też zorganizować "restaurację" w domowych warunkach. Chwilowo, dla rodziny, dla...

czytaj dalej
Artykuł o przyprawach *do czasopisma*

Artykuł o przyprawach *do czasopisma*

Artykuł o przyprawach *do czasopisma*Przyprawy ziołowe, warzywne i korzenne w zdrowej diecieZakończyłem wczoraj kilkunastogodzinną pracę nad stworzeniem pierwszej wersji artykułu do czasopisma. Mimo, że tekst może być nieco zbyt naukowo napisany i w trakcie...

czytaj dalej
5 kroków do zakupu bluzy kucharskiej

5 kroków do zakupu bluzy kucharskiej

5 kroków do zakupu bluzy kucharskiej Bluza kucharska to podstawowa część garderoby profesjonalnego kucharza i szefa kuchni. Pozwala na większy komfort pracy, dają poczucie bezpieczeństwa w wyjątkowym gastronomicznym środowisku. Czym jednak kierować się, aby wybrać...

czytaj dalej

Zapisz się na newsletter!

Odbieraj artykuły i przepisy jako pierwszy.