Szaszłyki z mielonej wołowiny z sosem tzatziki

Wstęp

O przepisie

Danie w stylu kuchni greckiej. Pozwoli przypomnieć sobie miłe wspomnienia z letniego grillowania. Nadaje się na niedzielny obiad. Może posłużyć jako zamiennik klasycznego kotleta schabowego . Wyraźny smak, mocno doprawionego mięsa przełamiemy orzeźwiającym dipem tzw. sosem tzatziki. Przygotowuje się go na bazie jogurtu greckiego. Jednak jako miłośnik wysokoprocentowych śmietan, nie zawaham się dodać 1, może 2 łyżek, żeby smak sosu był pełniejszy. Wam też polecam. Oczywiście zamiast tzatziki możesz zrobić dip czosnkowy. Jeśli chodzi o sposób doprawienia mięsa ziołami i ulubionymi przyprawami możesz dać się ponieść fantazji. Zimny sos złagodzi niedoskonałości. Oczywiście w rozsądnych granicach!

 Zainspiruj się poniższym przepisem i przystąp do działania.  Jako dodatek do tego dania polecam pieczone ziemniaki.

Składniki

  • 1 kg mięsa mielonego

  • pieprz cayenne

  • papryka ostra/słodka

  • sól, pieprz czarny

  • jajko

  • 3 łyżki bułki tartej

  • łyżka ketchupu

  • 50 ml wody

  • 50 ml mleka

Krok 1. Zmielone mięso dopraw, następnie  wrzuć jajko, ketchup, wodę i odrobinę bułki tartej. Wyrób mięso tak aby łatwo się formowało. Nałóż uformowane podłużne klopsiki na patyczki do szaszłyków. Dobrze jest wcześniej namoczyć w wodzie patyczki (około 1h), aby po wrzuceniu do piekarnika nie przypalały się nam za bardzo. Kiedy formujesz klopsiki uderz kilkukrotnie odmierzoną masą mięsa o drugą rękę tak aby dobrze się ubiły. Nadziej na patyczki i odstaw do lodówki, niech mięso dobrze przeniknie się z przyprawami.

Krok 2. Piecz w temperaturze 140 stopni przez około godzinę.  W tym czasie możesz przygotować sobie sos tzatziki.

Krok 3. Przygotuj dodatki: nacięte ziemniaki (jak na zdjęciu powyżej) możesz wstawić do piekarnika razem z szaszłykami. Podczas pieczenia przygotuj sos tzatziki.

 

Sos tzatziki

  • duży jogurt grecki

  • 50 ml śmietany 30%

  • połowa świeżego ogórka

  • sól, pieprz

  • ½ ząbka czosnku

    Opcjonalnie:

  • drobno posiekany koperek

  • sok z połowy cytryny

  • płaska łyżeczka cukru

     

 

Przygotowanie: wymieszaj śmietanę z gęstym jogurtem. Zetrzyj na tarce ogórka. Wymieszaj wszystko w miseczce i dopraw do smaku.

Więcej przepisów

Detoks wiosenny za pomocą ziół

Detoks wiosenny za pomocą ziół

Detoks wiosenny za pomocą ziółSpring detox with herbsArtykuł dostępny jest także w czasopiśmie specjalistycznym o zdrowym odżywianiu - Food Forum. Abstract  Food and environmental pollution pose a threat to our health. Spring is a period of high-value plant-derived...

czytaj dalej