Szaszłyki z mielonej wołowiny z sosem tzatziki
Wstęp
O przepisie
Danie w stylu kuchni greckiej. Pozwoli przypomnieć sobie miłe wspomnienia z letniego grillowania. Nadaje się na niedzielny obiad. Może posłużyć jako zamiennik klasycznego kotleta schabowego . Wyraźny smak, mocno doprawionego mięsa przełamiemy orzeźwiającym dipem tzw. sosem tzatziki. Przygotowuje się go na bazie jogurtu greckiego. Jednak jako miłośnik wysokoprocentowych śmietan, nie zawaham się dodać 1, może 2 łyżek, żeby smak sosu był pełniejszy. Wam też polecam. Oczywiście zamiast tzatziki możesz zrobić dip czosnkowy. Jeśli chodzi o sposób doprawienia mięsa ziołami i ulubionymi przyprawami możesz dać się ponieść fantazji. Zimny sos złagodzi niedoskonałości. Oczywiście w rozsądnych granicach!
Zainspiruj się poniższym przepisem i przystąp do działania. Jako dodatek do tego dania polecam pieczone ziemniaki.



Składniki
1 kg mięsa mielonego
pieprz cayenne
papryka ostra/słodka
sól, pieprz czarny
jajko
3 łyżki bułki tartej
łyżka ketchupu
50 ml wody
50 ml mleka
Krok 1. Zmielone mięso dopraw, następnie wrzuć jajko, ketchup, wodę i odrobinę bułki tartej. Wyrób mięso tak aby łatwo się formowało. Nałóż uformowane podłużne klopsiki na patyczki do szaszłyków. Dobrze jest wcześniej namoczyć w wodzie patyczki (około 1h), aby po wrzuceniu do piekarnika nie przypalały się nam za bardzo. Kiedy formujesz klopsiki uderz kilkukrotnie odmierzoną masą mięsa o drugą rękę tak aby dobrze się ubiły. Nadziej na patyczki i odstaw do lodówki, niech mięso dobrze przeniknie się z przyprawami.
Krok 2. Piecz w temperaturze 140 stopni przez około godzinę. W tym czasie możesz przygotować sobie sos tzatziki.
Krok 3. Przygotuj dodatki: nacięte ziemniaki (jak na zdjęciu powyżej) możesz wstawić do piekarnika razem z szaszłykami. Podczas pieczenia przygotuj sos tzatziki.
Sos tzatziki
duży jogurt grecki
50 ml śmietany 30%
połowa świeżego ogórka
sól, pieprz
½ ząbka czosnku
Opcjonalnie:
drobno posiekany koperek
sok z połowy cytryny
płaska łyżeczka cukru

Przygotowanie: wymieszaj śmietanę z gęstym jogurtem. Zetrzyj na tarce ogórka. Wymieszaj wszystko w miseczce i dopraw do smaku.
Więcej przepisów
Stosowanie ziół przez kobiety ciężarne – bezpieczne ziołolecznictwo
Stosowanie ziół przez kobiety ciężarne – bezpieczne ziołolecznictwoZioła przyjmowane regularnie nasycają organizm prozdrowotnymi związkami, które mogą wykazywać silne działanie farmakologiczne.Leki ziołowe postrzegane są przez przyszłe mamy jako potencjalnie...
Detoks wiosenny za pomocą ziół
Detoks wiosenny za pomocą ziółSpring detox with herbsArtykuł dostępny jest także w czasopiśmie specjalistycznym o zdrowym odżywianiu - Food Forum. Abstract Food and environmental pollution pose a threat to our health. Spring is a period of high-value plant-derived...
Miody – przegląd, opis i właściwości
Miody - przegląd, opis i właściwości Artykuł został opublikowany również w czasopiśmie Food Forum. Jednak specjalnie dla Was udostępniam go na blogu. Pobierz pełną wersję artykułu w formacie pdf. Więcej przepisów