Tatar z sarny 

Tatar z masłem ziołowym na grzance.

Wstęp

O przepisie

Dzisiaj prezentuję danie godne drwala, biznesmena lub wystawnej kolacji. Solidny kawałek mięsa, który sprawdza się podczas zakrapianych spotkań towarzyskich. Doskonale komponuje się z półsłodką śliwowicą.

Jakość składników

Mięso dzikich zwierząt podobnie jak prazboża czy miód to żywność jadana przez naszych praprzodków. Dzisiaj szumnie nazywana nieprzetworzoną i stanowi istotny składnik zdrowej diety. Z tym, że dawniej było to po prostu dobre jedzenie. Dlatego właśnie potraktuj chociaż dzisiaj dietę jako synonim wysokiej jakości produktu

Las jest jedną z ostatnich ostoi dobrego smaku, zdrowia i tradycji. Zapraszam Cię do tego świata za pośrednictwem tatara.  

Przygotowanie – porady ogólne

  • Zamiast mięsa z sarny możesz wykorzystać równie dobrze: mięso wołowe.
  • Spośród grzybów marynowanych najlepiej sprawdzą się podgrzybki, prawdziwki lub kurki.
  • Jeśli przygotowujesz tatar z ryby doskonale skomponuje się z cytryną, limonką i kolendrą.
  • Serwując tatara wołowego warto okrasić go odrobiną dymu ziołowego (rozmaryn, tymianek), który rozbudza zmysły gości i pozwala przenieść się w głąb lasu nie ruszając się od stołu. 
  • Spróbuj podać tatara z sosem tymiankowym.

Sos tymiankowy – jak zrobić?

 Składniki:

3 żółtka jaj, 80 – 100 ml oliwy ziołowej, ocet owocowy, sól, pieprz, minimalna ilość miodu (wrzosowy lub lipowy), pół łyżeczki musztardy, listki tymianku.

Przygotowanie:

Sos przygotujemy na bazie żółtek oraz oliwy (sos emulsyjny). Najistotniejsze jest, abyś szybko mieszał/a trzepaczką dodając stopniowo niewielkie ilości oleju.

Kiedy osiągniesz jednorodną konsystencję (przypominającą majonez) możesz doprawić solą, pieprzem, miodem, musztardą i tymiankiem (listki, bez zdrewniałych łodyg). Nie zapomnij także o dodaniu niewielkiej ilości octu, aby zrównoważyć słodycz miodu. 

Składniki

  • mięso sarny lub wołowiny (140 – 160 g)
  • kilka drobnych grzybków marynowanych
  • cebula lub szczypiorek
  • żółtko jaja
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oliwy lub dobrego oleju rzepakowego
  • pół łyżeczki musztardy domowej
  • łyżka sosu Worcester

 

Do grzanek:

 

Krok 1. Najpierw posiekaj mięso nożem. Smak tatara jest o niebo lepszy kiedy przygotujesz go za pomocą noża a nie maszynki do mielenia mięsa. Dzięki temu powstają  “rozpływające się” w ustach drobne kawałki mięsa. 

Krok 2. Dodaj olej, musztardę, sos Worcester, sól, pieprz, posiekaną cebulę i grzybki. Doprawiaj tak, aby zachować równowagę pomiędzy  smakami. Pamiętaj jednak, że każdy z nich musi powinien być wyraźnie wyczuwalny.

Krok 3. Posmaruj bagietkę masłem, z roztartym czosnkiem i listkami tymianku.  Przypiecz całość w piekarniku do jasnobrązowego koloru i chrupkości.

Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki i serwuj na schłodzonym talerzu z dodatkiem gałązek tymianku i żółtkiem (oddziel od białka).

 

 

Więcej przepisów

Jesienna sałatka z liści buraków

Jesienna sałatka z liści buraków

Jesienna sałatka z liści burakówLiście buraków, nasturcja, miód i cytrynaWstęp O przepisieLiście można jeść na surowo, jednak lepiej zblanszować w gorącej wodzie całą botwinę, aby łodygi były delikatniejsze a roślina łatwiej przyswajalna dla naszego układu...

czytaj dalej
Co zrobić z buraków?

Co zrobić z buraków?

Co zrobić z buraków?Korzyści kulinarne i zdrowotne jesiennych burakówWchodząc dzisiaj do ogrodu cieszyłem się, że wykorzystam solidne okazy buraków. Botwina (zdjęcie po prawej) miała imponujące rozmiary liści i łodyg. Na pierwszy rzut oka roślina wydawała się okazała....

czytaj dalej
Ziemniaki gratin

Ziemniaki gratin

Ziemniaki gratinWstęp O przepisieGratin czyli francuska nazwa jednego ze sposobów obróbki termicznej warzyw – zapiekania. Na tej samej zasadzie na jakiej przygotujemy dzisiaj ziemniaki możesz zrobić buraki czy np.: seler. A nawet zmieszać kilka rodzajów warzyw w...

czytaj dalej