Tatar z sarny 

Tatar z sarny podany z kremowym sosem oraz masłem ziołowym na grzance.

Porcje:

1

Czas:

50 min

Trudność

średnie

Kalorie:

340

Wstęp

O przepisie

Aromaty i nuty zapachowe: tymiankowy, pieczonego masła, czosnku, kwaśno – słodki, wrzosowy, majonezowy, ziołowy.

Propozycja trunku: półsłodka śliwowica

Techniki kulinarne: precyzyjne krojenie, siekanie; tostowanie ( z wykorzystaniem piekarnika bądź ogniska) 

Składniki

  • mięso sarny (140 – 160g)
  • grzybki marynowane 
  • młoda cebula lub szczypiorek
  • żółtko jaja
  • kapary marynowane
  • sól, pieprz
  • oliwa ziołowa
  • pół łyżeczki musztardy domowej
  • sos Worcester

Dodatkowe wyjaśnienia:

Zamiast mięsa z sarny możemy wykorzystać także: wołowe lub pstrąga. Grzyby marynowane (podgrzybki, prawdziwki). Dodatkowo otarta skórka oraz odrobina soku z cytryny (tylko jeśli tatar przygotowujemy z ryby).

Instrukcja krok po kroku

Krok 1

Najpierw posiekaj mięso nożem – smak tatara jest o niebo lepszy kiedy przygotujesz go za pomocą noża a nie maszynki elektrycznej. Dzięki czemu powstają przyjemnie rozpływające się w ustach grudki.

Krok 3

Dopilnuj, aby mięso utrzymywać w możliwie najniższej temperaturze. Podobnie jak talerz w trakcie podania. Podkreśla to smak tzw. dań zimnych oraz świadczy o poziomie Twojej kuchni. Ponadto zminimalizujesz ryzyko żołądkowych obstrukcji.

Krok 5

Dodatki: dym z suszonych ziół, świeże zioła, masło ziołowe. Kromkę pieczywa przypiecz tak, aby stała się chrupiąca. Posmaruj przygotowanym wcześniej masłem, które pod wpływem temperatury rozpłynie się uwalniając aromat ziół.

Drobno posiekane grzybki, szalotkę (szczypiorek) skomponuj z mięsem, sosem i pozostałymi dodatkami na talerzu. Możesz wykorzystać smażone w cieście kwiaty czarnego bzu charakteryzujące obfitość polskiej kuchni lub symetrycznie rozłożyć dodatki  jako ukłon w stronę japońskiego minimalizmu. W przypadku tatara możemy skorzystać również z dymu (uzyskany ze spalenia suszonych ziół). Potrawa zyska dodatkowych aromatów i rozbudzi zmysły Twoich gości.

Krok 2

Następnie dodaj olej, sól, pieprz i pozostałe przyprawy. Doprawiaj tak, aby zachować równowagę pomiędzy poszczególnymi smakami. Pamiętaj jednak, że każdy z nich musi być wyraźnie wyczuwalny.

Krok 4

Sos tymiankowy: 3 żółtka jaj, 80 – 100 ml oliwy ziołowej, ocet owocowy, sól, pieprz, minimalna ilość miodu (wrzosowy lub lipowy), pół łyżeczki musztardy własnej produkcji, listki tymianku.

Sos przygotujemy na bazie żółtek oraz oliwy (sos emulsyjny). Najistotniejsze jest, abyś szybko mieszał/a trzepaczką dodając niewielkie ilości oleju. Kiedy osiągniesz jednorodną konsystencję majonezu możesz doprawić solą, pieprzem, miodem, musztardą i tymiankiem (listki, bez zdrewniałych łodyg). Nie zapomnij także o dodaniu niewielkiej ilości octu, aby zrównoważyć słodycz miodu.

Danie godne drwala, biznesmena lub kobiety z podwyższonym poziomem testosteronu. Po prostu kawał mięsa dobry dla każdego, kto zawzięcie walczy o wymarzone życie. Niezależnie czy ciężką fizyczną pracą czy systematyzowaniem idei. Mięso dzikich zwierząt podobnie jak prazboża i miód to żywność jadana przez naszych praprzodków. Dzisiaj modnie nazywana nieprzetworzoną i zakrawa o elementy diety paleolitycznej. Co sprawdza się tylko w przypadku niektórych produktów o realnie dobrej jakości. Las jest jedną z ostatnich ostoi dobrego smaku, zdrowia i tradycji do którego za pośrednictwem owego przepisu zapraszam.

Więcej przepisów

Pobudzająca kawa na zimowy poranek

Pobudzająca kawa na zimowy poranek

Kawa na zimowy poranekPobudzająca kawa z cynamonem i masłemKawa kojarzy mi się z przyjazną atmosferą, nieco ożywioną dyskusją i cudowną dysharmonią poranka.   Kiedy bierzesz pierwszy łyk tego magicznego napoju czujesz przypływ koncentracji a zapach budzi Cię do...

czytaj dalej
Grzane wino

Grzane wino

Grzane wino Sposób na relaksujący zimowy wieczórWstęp O przepisieKiedy przychodzą pierwsze chłodniejsze wieczory marzymy o ciepłym schronieniu w zaciszu restauracyjnego lub domowego kominka. Idealnym dopełnieniem przytulnej atmosfery jest grzane wino, które pozwala...

czytaj dalej

Zapisz się na newsletter!

Odbieraj artykuły i przepisy jako pierwszy.