Tatar z sarny
Tatar z masłem ziołowym na grzance.
Wstęp
O przepisie
Dzisiaj prezentuję danie godne drwala, biznesmena lub wystawnej kolacji. Solidny kawałek mięsa, który sprawdza się podczas zakrapianych spotkań towarzyskich. Doskonale komponuje się z półsłodką śliwowicą.


Jakość składników
Mięso dzikich zwierząt podobnie jak prazboża czy miód to żywność jadana przez naszych praprzodków. Dzisiaj szumnie nazywana nieprzetworzoną i stanowi istotny składnik zdrowej diety. Z tym, że dawniej było to po prostu dobre jedzenie. Dlatego właśnie potraktuj chociaż dzisiaj dietę jako synonim wysokiej jakości produktu.
Las jest jedną z ostatnich ostoi dobrego smaku, zdrowia i tradycji. Zapraszam Cię do tego świata za pośrednictwem tatara.
Przygotowanie – porady ogólne
- Zamiast mięsa z sarny możesz wykorzystać równie dobrze: mięso wołowe.
- Spośród grzybów marynowanych najlepiej sprawdzą się podgrzybki, prawdziwki lub kurki.
- Jeśli przygotowujesz tatar z ryby doskonale skomponuje się z cytryną, limonką i kolendrą.
- Serwując tatara wołowego warto okrasić go odrobiną dymu ziołowego (rozmaryn, tymianek), który rozbudza zmysły gości i pozwala przenieść się w głąb lasu nie ruszając się od stołu.
- Spróbuj podać tatara z sosem tymiankowym.
Sos tymiankowy – jak zrobić?
Składniki:
3 żółtka jaj, 80 – 100 ml oliwy ziołowej, ocet owocowy, sól, pieprz, minimalna ilość miodu (wrzosowy lub lipowy), pół łyżeczki musztardy, listki tymianku.
Przygotowanie:
Sos przygotujemy na bazie żółtek oraz oliwy (sos emulsyjny). Najistotniejsze jest, abyś szybko mieszał/a trzepaczką dodając stopniowo niewielkie ilości oleju.
Kiedy osiągniesz jednorodną konsystencję (przypominającą majonez) możesz doprawić solą, pieprzem, miodem, musztardą i tymiankiem (listki, bez zdrewniałych łodyg). Nie zapomnij także o dodaniu niewielkiej ilości octu, aby zrównoważyć słodycz miodu.
Składniki
- mięso sarny lub wołowiny (140 – 160 g)
- kilka drobnych grzybków marynowanych
- cebula lub szczypiorek
- żółtko jaja
- sól, pieprz
- 2 łyżki oliwy lub dobrego oleju rzepakowego
- pół łyżeczki musztardy domowej
- łyżka sosu Worcester
Do grzanek:
- ząbek czosnku
- masło
- listki tymianku
- bagietka lub inne pieczywo
Krok 1. Najpierw posiekaj mięso nożem. Smak tatara jest o niebo lepszy kiedy przygotujesz go za pomocą noża a nie maszynki do mielenia mięsa. Dzięki temu powstają „rozpływające się” w ustach drobne kawałki mięsa.
Krok 2. Dodaj olej, musztardę, sos Worcester, sól, pieprz, posiekaną cebulę i grzybki. Doprawiaj tak, aby zachować równowagę pomiędzy smakami. Pamiętaj jednak, że każdy z nich musi powinien być wyraźnie wyczuwalny.
Krok 3. Posmaruj bagietkę masłem, z roztartym czosnkiem i listkami tymianku. Przypiecz całość w piekarniku do jasnobrązowego koloru i chrupkości.
Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki i serwuj na schłodzonym talerzu z dodatkiem gałązek tymianku i żółtkiem (oddziel od białka).

Więcej przepisów
Stosowanie ziół przez kobiety ciężarne – bezpieczne ziołolecznictwo
Stosowanie ziół przez kobiety ciężarne – bezpieczne ziołolecznictwoZioła przyjmowane regularnie nasycają organizm prozdrowotnymi związkami, które mogą wykazywać silne działanie farmakologiczne.Leki ziołowe postrzegane są przez przyszłe mamy jako potencjalnie...
Detoks wiosenny za pomocą ziół
Detoks wiosenny za pomocą ziółSpring detox with herbsArtykuł dostępny jest także w czasopiśmie specjalistycznym o zdrowym odżywianiu - Food Forum. Abstract Food and environmental pollution pose a threat to our health. Spring is a period of high-value plant-derived...
Miody – przegląd, opis i właściwości
Miody - przegląd, opis i właściwości Artykuł został opublikowany również w czasopiśmie Food Forum. Jednak specjalnie dla Was udostępniam go na blogu. Pobierz pełną wersję artykułu w formacie pdf. Więcej przepisów
