Tatar ze śledzia

Z limonką, jabłkiem i szczypiorkiem. 

Pewnie rozpoczęłaś już przygotowania do Wielkanocnych Świąt. Postanowiłem, że wspomogę Cię  dodatkowymi przepisami, abyś mogła szybko przygotować potrawy budzące podziw.

W końcu nam też należy się trochę oddechu od natłoku obowiązków. Mimo zamiłowania do gotowania – to zajęcie wymagające wysiłku. Zatem działajmy sprawnie a później cieszmy się świętowaniem.

Tatar ze śledzia to jedno z dań, które nie wymaga dużo czasu na przygotowanie, natomiast cieszy oko i wspaniale smakuje. Warto wykorzystać je w swoim Wielkanocnym menu.

Składniki

  • 4 filety śledzia solonego

  • ¼ jabłka

    Przyprawy:

  • 1 limonka

  • 4 łyżki oleju lnianego

  • szczypiorek

  • sól, pieprz, cukier

  • skórka z połowy limonki

    Dekoracja:

  • jadalne kwiaty – fiołki

  • cząstki limonki

    Opcjonalnie:

  • ogórek kiszony

  • listki kolendry

 

Przygotowanie:

Krok 1. Zamocz śledzia w wodzie na co najmniej kilka godzin przed przygotowaniem, aby pozbyć się nadmiaru soli.

Krok 2. Pokrój śledzia oraz jabłko w drobną kosteczkę. Następnie dodaj posiekany szczypior.

Krok 3. Dopraw olejem, skórką i sokiem z limonki oraz pozostałymi przyprawami. W przypadku tej potrawy, sposób podania jest kluczowy. Zerknij poniżej na moje propozycje.

 

Pierwsze danie gotowe !!!

Więcej przepisów

Jesienna sałatka z liści buraków

Jesienna sałatka z liści buraków

Jesienna sałatka z liści burakówLiście buraków, nasturcja, miód i cytrynaWstęp O przepisieLiście można jeść na surowo, jednak lepiej zblanszować w gorącej wodzie całą botwinę, aby łodygi były delikatniejsze a roślina łatwiej przyswajalna dla naszego układu...

czytaj dalej
Co zrobić z buraków?

Co zrobić z buraków?

Co zrobić z buraków?Korzyści kulinarne i zdrowotne jesiennych burakówWchodząc dzisiaj do ogrodu cieszyłem się, że wykorzystam solidne okazy buraków. Botwina (zdjęcie po prawej) miała imponujące rozmiary liści i łodyg. Na pierwszy rzut oka roślina wydawała się okazała....

czytaj dalej
Ziemniaki gratin

Ziemniaki gratin

Ziemniaki gratinWstęp O przepisieGratin czyli francuska nazwa jednego ze sposobów obróbki termicznej warzyw – zapiekania. Na tej samej zasadzie na jakiej przygotujemy dzisiaj ziemniaki możesz zrobić buraki czy np.: seler. A nawet zmieszać kilka rodzajów warzyw w...

czytaj dalej

Zapisz się na newsletter!

Odbieraj artykuły i przepisy jako pierwszy.