Tatar ze śledzia

Z limonką, jabłkiem i szczypiorkiem. 

Pewnie rozpoczęłaś już przygotowania do Wielkanocnych Świąt. Postanowiłem, że wspomogę Cię  dodatkowymi przepisami, abyś mogła szybko przygotować potrawy budzące podziw.

W końcu nam też należy się trochę oddechu od natłoku obowiązków. Mimo zamiłowania do gotowania – to zajęcie wymagające wysiłku. Zatem działajmy sprawnie a później cieszmy się świętowaniem.

Tatar ze śledzia to jedno z dań, które nie wymaga dużo czasu na przygotowanie, natomiast cieszy oko i wspaniale smakuje. Warto wykorzystać je w swoim Wielkanocnym menu.

Składniki

  • 4 filety śledzia solonego

  • ¼ jabłka

    Przyprawy:

  • 1 limonka

  • 4 łyżki oleju lnianego

  • szczypiorek

  • sól, pieprz, cukier

  • skórka z połowy limonki

    Dekoracja:

  • jadalne kwiaty – fiołki

  • cząstki limonki

    Opcjonalnie:

  • ogórek kiszony

  • listki kolendry

 

Przygotowanie:

Krok 1. Zamocz śledzia w wodzie na co najmniej kilka godzin przed przygotowaniem, aby pozbyć się nadmiaru soli.

Krok 2. Pokrój śledzia oraz jabłko w drobną kosteczkę. Następnie dodaj posiekany szczypior.

Krok 3. Dopraw olejem, skórką i sokiem z limonki oraz pozostałymi przyprawami. W przypadku tej potrawy, sposób podania jest kluczowy. Zerknij poniżej na moje propozycje.

 

Pierwsze danie gotowe !!!

Więcej przepisów

Detoks wiosenny za pomocą ziół

Detoks wiosenny za pomocą ziół

Detoks wiosenny za pomocą ziółSpring detox with herbsArtykuł dostępny jest także w czasopiśmie specjalistycznym o zdrowym odżywianiu - Food Forum. Abstract  Food and environmental pollution pose a threat to our health. Spring is a period of high-value plant-derived...

czytaj dalej

Zapisz się na newsletter!

Odbieraj artykuły i przepisy jako pierwszy.