Tatar ze śledzia
Z limonką, jabłkiem i szczypiorkiem.
Pewnie rozpoczęłaś już przygotowania do Wielkanocnych Świąt. Postanowiłem, że wspomogę Cię dodatkowymi przepisami, abyś mogła szybko przygotować potrawy budzące podziw.
W końcu nam też należy się trochę oddechu od natłoku obowiązków. Mimo zamiłowania do gotowania – to zajęcie wymagające wysiłku. Zatem działajmy sprawnie a później cieszmy się świętowaniem.
Tatar ze śledzia to jedno z dań, które nie wymaga dużo czasu na przygotowanie, natomiast cieszy oko i wspaniale smakuje. Warto wykorzystać je w swoim Wielkanocnym menu.


Składniki
4 filety śledzia solonego
¼ jabłka
Przyprawy:
1 limonka
4 łyżki oleju lnianego
szczypiorek
sól, pieprz, cukier
skórka z połowy limonki
Dekoracja:
jadalne kwiaty – fiołki
cząstki limonki
Opcjonalnie:
ogórek kiszony
listki kolendry
Przygotowanie:
Krok 1. Zamocz śledzia w wodzie na co najmniej kilka godzin przed przygotowaniem, aby pozbyć się nadmiaru soli.
Krok 2. Pokrój śledzia oraz jabłko w drobną kosteczkę. Następnie dodaj posiekany szczypior.
Krok 3. Dopraw olejem, skórką i sokiem z limonki oraz pozostałymi przyprawami. W przypadku tej potrawy, sposób podania jest kluczowy. Zerknij poniżej na moje propozycje.
Pierwsze danie gotowe !!!





Więcej przepisów
Stosowanie ziół przez kobiety ciężarne – bezpieczne ziołolecznictwo
Stosowanie ziół przez kobiety ciężarne – bezpieczne ziołolecznictwoZioła przyjmowane regularnie nasycają organizm prozdrowotnymi związkami, które mogą wykazywać silne działanie farmakologiczne.Leki ziołowe postrzegane są przez przyszłe mamy jako potencjalnie...
Detoks wiosenny za pomocą ziół
Detoks wiosenny za pomocą ziółSpring detox with herbsArtykuł dostępny jest także w czasopiśmie specjalistycznym o zdrowym odżywianiu - Food Forum. Abstract Food and environmental pollution pose a threat to our health. Spring is a period of high-value plant-derived...
Miody – przegląd, opis i właściwości
Miody - przegląd, opis i właściwości Artykuł został opublikowany również w czasopiśmie Food Forum. Jednak specjalnie dla Was udostępniam go na blogu. Pobierz pełną wersję artykułu w formacie pdf. Więcej przepisów