Wino czarny bez

Wino z kwiatów czarnego bzu

Wstęp

O przepisie

Wyczuwalne aromaty i nuty zapachowe: kwiatowy – czarny bez, akacjowy, słodki

Zastosowane techniki kulinarne: fermentacja, ekstrakcja, dojrzewanie, kupażowanie, klarowanie – filtracja, odparowywanie.

Składniki

  • syrop z kwiatów czarnego bzu (5l)
  • woda (1l)
  • rodzynki (500g)
  • drożdże
  • cytryna (2 szt.)
  • cukier (2,5kg)

Dodatkowe wyjaśnienia:

Kwiaty czarnego bzu to nie tylko „apteka dla ubogich” upiększająca polską wieś.  Symbol początku lata i obfitości polskiej kuchni. Czarny bez to łatwo – dostępny lek i surowiec kulinarny, który powinniśmy zaprosić do swoich kuchni i spiżarni. Czarny bez (Sambucus nigra) spożywaj w okresach obniżonej odporności i podczas przeziębień. Głównie z powodu jego właściwości przeciwbólowych, oczyszczających moczopędnych i napotnych. Kwiaty zawierają glikozydy flawonoidowe, w szczególności astragalina i hiperozyd. Odpowiedzialne za działanie antyoksydacyjne, przeciwzapalne i uspokajające.  Wino z kwiatów czarnego bzu komponuje się dobrze z deserami. Stanowi zresztą doskonały środek do ich aromatyzacji.

Instrukcja krok po kroku

Krok 1

Zagotuj wodę i rozpuść w niej cukier. Kiedy przestygnie zmieszaj z syropem z kwiatów czarnego bzu. Rodzynki namocz w letniej wodzie. Temperatura nie powinna być zbyt wysoka. Zabijesz występujące na powierzchni rodzynek drożdże . Jeśli dodasz później szlachetne gatunki w postaci matki drożdżowej to bez znaczenia jest  temperatura wody.

Krok 3

Kontroluj proces fermentacji. W dalszej części produkcji wspomagaj się lifeporadnikiem: Jak przygotować wino domowe? Zawiera wszystkie potrzebne rady, aby stworzyć wspaniałe wino.

Krok 2

Do syropu i cukrowej wody dodaj sok z 2 cytryn oraz rodzynki. Przelej do butli fermentacyjnej wszystkie składniki. Wprowadź do nastawu aktywne drożdże. Zamknij balon rurką odprowadzającą gazy.

Krok 4

Pamiętaj, że wino i przetwory z kwiatów czarnego bzu zawsze są lekko mdławe. Idealny smak uzyskasz kiedy podasz je z cytryną lub zmieszasz z winem o kwaśniejszym odczynie (np.: wino pigwowe, porzeczkowe, malinowe).

Dodatki:

  • deser
  • kwiaty czarnego bzu w cieście

Syrop z kwiatów czarnego bzu

  • 30 – 40 kwiatostanów bzu
  • 2 litry wody
  • 0.7 kg cukru
  • 0,5 kg miodu lipowego, akacjowy lub wielokwiatowy
  • 4 cytryny

1. W okresie maj – lipiec zbierz dojrzałe kwiaty czarnego bzu. Wytnij nożyczkami gorzkie łodygi. Dokładnie oczyść z pozostałych zanieczyszczeń. Rozłóż kwiatostany w słońcu na białym papierze, aby pozbyć się poprzednich lokatorów.

2. Zagotuj wodę i rozpuść cukier. Poczekaj, aż temperatura obniży się do około 30 stopni. Dodaj miód i kwiaty bzu. Dzięki temu zachowasz prozdrowotne właściwości miodu oraz ocalisz dzikie drożdże bytujące na kwiatostanach. Możesz wykorzystać je do produkcji domowego wina.

3. Odstaw syrop w chłodne miejsce na co najmniej 24h. Czas pozwoli na zmieszanie się aromatów i wyekstrahowanie związków o działaniu leczniczym. Cukier ma właściwości konserwujące, dlatego zapobiegnie zepsuciu. Pamiętaj, aby nie przechowywać syropu w temp. 25 – 30 stopni dłużej niż 2 dni. Otrzymasz wtedy niskoprocentowe wino musujące (oranżadę wiktoriańską) a nie syrop. Chyba, że o to Ci chodziło.

4. Odcedź kwiaty i dodaj sok z cytryn. Jeśli nie zależy Ci na produkcji wina z czarnego bzu możesz zakonserwować syrop. Doprowadź go do wrzenia i natychmiast przelej do czystych słoików. Na pewno przyda Ci się w okresie zimowych przeziębień.

Więcej przepisów

Pobudzająca kawa na zimowy poranek

Pobudzająca kawa na zimowy poranek

Kawa na zimowy poranekPobudzająca kawa z cynamonem i masłemKawa kojarzy mi się z przyjazną atmosferą, nieco ożywioną dyskusją i cudowną dysharmonią poranka.   Kiedy bierzesz pierwszy łyk tego magicznego napoju czujesz przypływ koncentracji a zapach budzi Cię do...

czytaj dalej
Grzane wino

Grzane wino

Grzane wino Sposób na relaksujący zimowy wieczórWstęp O przepisieKiedy przychodzą pierwsze chłodniejsze wieczory marzymy o ciepłym schronieniu w zaciszu restauracyjnego lub domowego kominka. Idealnym dopełnieniem przytulnej atmosfery jest grzane wino, które pozwala...

czytaj dalej

Zapisz się na newsletter!

Odbieraj artykuły i przepisy jako pierwszy.