Wino czarny bez

Jak zrobić wino i syrop z kwiatów?

Etykieta   

Wino z kwiatów czarnego bzu

Wino słodkie o intensywnym, lekko duszącym kwiatowym aromacie.                                      

Okres produkcji:

Na granicy wiosny i lata, kiedy kwitną kwiaty bzu  Sambucus nigra. Zazwyczaj w drugiej połowie czerwca, ewentualnie początek lipca. 

Do czego pasuje?

  • deska serów i wędlin
  • zimne przekąski (np: galarety…) 
  • desery (również jako środek do ich aromatyzacji)
  • potrawy z ryb

    Lecznicze właściwości kwiatów czarnego bzu 

    Czarny bez to roślina upiększająca polską wieś, nieużytki rolne i pobocza dróg. Nazywana jest potocznie apteką dla ubogich ze względu na wiele właściwości leczniczych oraz darmową dostępność. W przeciwieństwie do prywatnych aptek – oferuje produkty bezpieczne (praktycznie bez skutków ubocznych) oraz w rzeczywiście promocyjnej cenie.   

    Stanowi nieoficjalny symbol początku lata oraz obfitości polskiej kuchni. Prawdopodobnie zasłużył na to miano ze względu na intensywny, duszący zapach i żółty kolor. 

    Korzyści z jego stosowania szczegółowo opisałem w artykule: bez-czarny-właściwości-zdrowotne.

    Przekonaliście się już, że czarny bez to surowiec kulinarny o dużym potencjale, który musimy zaprosić do spiżarni. Korzystać z jego dobroczynnych właściwości przez kilka pozostałych miesięcy w roku. Pozostaje jeszcze pytanie… Jak to zrobić? Jak zatrzymać go na dłużej? 🙂 

    Poniżej znajdziesz sposoby jak zamknąć go w słoiku/butelce; zatrzymując cząstkę lata na smutniejsze pory roku.  

    Jak zrobić syrop z kwiatów czarnego bzu?

    Składniki

    • 40 kwiatostanów bzu
    • 5 litry wody
    • 1,4 kg cukru
    • 0,6 kg miodu
    • 4 cytryny

    Krok 1Zbierz dojrzałe kwiaty czarnego bzu. Wytnij nożyczkami zielone łodygi. Dokładnie oczyść z pozostałych zanieczyszczeń. Rozłóż kwiatostany w ciepłym i przewiewnym miejscu (najlepiej w promieniach słońca) na białym papierze – pozbędziesz się poprzednich lokatorów (czarnych robaczków). 

    Krok 2. Zagotuj wodę i rozpuść cukier. Poczekaj, aż temperatura syropu cukrowego obniży się do około 30 stopni. Dodaj miód i kwiaty bzu. Zachowasz lecznicze właściwości miodu oraz ocalisz dzikie drożdże obecne na kwiatostanach.

    Uwaga! Sprawdź czy syrop jest wystarczająco słodki. W razie czego – dopraw go według własnych preferencji. 

    Krok 3. Odstaw syrop w chłodne miejsce na minimum 24 godziny.

    Czas pozwoli na uzyskanie intensywniejszego aromatu  i wyekstrahowanie związków o działaniu leczniczym.

    Cukier ma właściwości konserwujące, dlatego zapobiegnie zepsuciu. Pamiętaj, aby nie przechowywać syropu w temp. 25 – 30 stopni dłużej niż 2 dni. Otrzymasz wtedy niskoprocentowe wino musujące (oranżadę wiktoriańską) a nie syrop. Chyba, że o to Ci właśnie chodziło 🙂

    Krok 4. Odcedź kwiaty i dodaj sok z cytryn. Takie zapasy wykorzystuj na bieżąco.

    Jeśli chcesz przechowywać przez dłuższy czas taki syrop i nie zależy Ci na produkcji z niego wina – musisz konserwować go wysoką temperaturą:

    Doprowadź syrop do granicy wrzenia (zanim zacznie “bąblować”) i natychmiast przelej do czystych słoików. Zakręć i odwróć do góry dnem. Pozostaw do wystygnięcia w chłodnym pomieszczeniu i sprawdzaj dokładnie szczelność. 

    Jak z syropu zrobić wino?

    Składniki

    • syrop z kwiatów czarnego bzu — powyższy przepis (5l)
    • woda (1l)
    • rodzynki (500g)
    • cytryna (2 szt.)
    • cukier (2,5kg)
    • Opcjonalnie – drożdże szlachetne do win białych. Powoduje to bezpieczniejszy proces fermentacji i wyższą zawartość alkoholu w winie, jednak gorszy smak.  

    Krok 1. Zagotuj wodę i rozpuść w niej cukier. Kiedy przestygnie zmieszaj z syropem z kwiatów czarnego bzu. Rodzynki namocz w letniej wodzie. Temperatura nie powinna być zbyt wysoka (maksymalnie 30 – 35 stopni), bo zabijesz występujące na powierzchni rodzynek drożdże

    Krok 2. Do syropu i cukrowej wody dodaj sok z 2 cytryn oraz rodzynki (razem z wodą w której je moczyłaś).

     Krok 3. Przelej  wszystkie składniki do butli fermentacyjnej. Jeśli dla pewności chcesz użyć drożdży szlachetnych wprowadź je według instrukcji na opakowaniu. Zamknij balon rurką fermentacyjną. 

    Krok 4. Kontroluj proces fermentacji…. Jeśli w dalszych etapach produkcji będziesz miała jakieś rozterki – napisz wiadomość lub wspomagaj się moim poradnikiem: Jak przygotować wino domowe?

    Smacznego 😉 

    Więcej przepisów

    Jak znaleźć lub zrobić dobrą restaurację?

    Jak znaleźć lub zrobić dobrą restaurację?

    Jak znaleźć lub zrobić dobrą restaurację? Rozpoczynam cykl wpisów, które zaprezentują jakie cechy ma dobra restauracja, jak wybierać wartościowe lokale lub udoskonalić istniejące. Możesz też zorganizować "restaurację" w domowych warunkach. Chwilowo, dla rodziny, dla...

    czytaj dalej
    Artykuł o przyprawach *do czasopisma*

    Artykuł o przyprawach *do czasopisma*

    Artykuł o przyprawach *do czasopisma*Przyprawy ziołowe, warzywne i korzenne w zdrowej diecieZakończyłem wczoraj kilkunastogodzinną pracę nad stworzeniem pierwszej wersji artykułu do czasopisma. Mimo, że tekst może być nieco zbyt naukowo napisany i w trakcie...

    czytaj dalej
    5 kroków do zakupu bluzy kucharskiej

    5 kroków do zakupu bluzy kucharskiej

    5 kroków do zakupu bluzy kucharskiej Bluza kucharska to podstawowa część garderoby profesjonalnego kucharza i szefa kuchni. Pozwala na większy komfort pracy, dają poczucie bezpieczeństwa w wyjątkowym gastronomicznym środowisku. Czym jednak kierować się, aby wybrać...

    czytaj dalej