Wino z soku

Wino z soku brzozowego i jabłek

Wstęp

O przepisie

Wyczuwalne aromaty i nuty zapachowe: słodkawo – brzozowy, kwiatowy, lipowy, orzeźwiający

Zastosowane techniki kulinarne: fermentacja, ekstrakcja, dojrzewanie, kupażowanie, klarowanie – filtracja, odparowywanie.

Składniki

  • sok brzozowy (3l)
  • jabłka (10kg – 5l soku)
  • miód lipowy lub akacjowy (0,1 – 0,2kg)
  • woda (2l)
  • drożdże szlachetne lub drożdże dzikie (winogrono, rodzynki)
  • cukier (4 kg)

Dodatkowe wyjaśnienia:

Wino o subtelnym smaku. Połączenie aromatów jabłka, kwiatów oraz brzozy stanowi o pełnej palecie nieprzerysowanych doznań kulinarnych. Brzoza (Betula) oczyści i uzdrowi Twoje ciało po czasie zimowym. Wzmacnia układ odpornościowy, leczy wrzody żołądka oraz wykazuje działanie przeciwnowotworowe. Skomponowana z jabłkami intensyfikuje swoje działanie oczyszczające organizm. Uatrakcyjnia wygląd skóry. Pomaga w  zachowaniu  prawidłowej masy ciała oraz dostarcza witamin. Minimalizm serwowany przez naturę w okresie przedwiośnia tworzy dla Nas siłę smaku i zdrowia – wino brzozowo – jabłkowe. Z Naszym małym udziałem oczywiście.

Instrukcja krok po kroku

Krok 1

Przygotuj najpierw brzozowy sok. Kup gotowy lub osobiście upuść z okolicznej brzozy. Wiadomo, że własnoręcznie zebrany sok z drzew oddalonych od cywilizacji będzie zdrowszy. Przygotuj się jednak na więcej pracy. Decyzja należy do Ciebie. Nie martw się, że nie wiesz jak go przygotować i pozyskać. Pomogę Ci. Zapraszam do lifeporadnika: Jak uzyskać prozdrowotny syrop brzozowy?

Krok 3

Wodę zagotuj w garnku i rozpuść w niej cukier. Kiedy roztwór przestygnie dodaj miód. Zmieszaj syrop z sokiem brzozowym i jabłkowym. Przelej do butli fermentacyjnej z rurką.

Krok 5

Kontroluj proces fermentacji a następnie zastosuj się do rad zawartych w poradniku Jak przygotować wino domowe? Dzięki temu zyskasz wyborne wino a przy okazji wspaniały lek.

Krok 2

Z jabłek wyciśnij w sokowirówce sok lub zastosuj dłuższą metodę. Zasyp rozdrobnione jabłka cukrem i odstaw przykryte ligniną na 24 – 48h. Dopilnuj, aby nie zaczęły fermentować. Temperatura pomieszczenia nie może przekraczać 20 stopni. Odciśnij z miąższu sok. Przecedź przez sitko i gazę.

Krok 4

Dodaj drożdże dzikie lub aktywne drożdże szlachetne (matkę drożdżową) .

Dodatki:

  • tradycyjna szarlotka
  • deska serów

Więcej przepisów

Jak znaleźć lub zrobić dobrą restaurację?

Jak znaleźć lub zrobić dobrą restaurację?

Jak znaleźć lub zrobić dobrą restaurację? Rozpoczynam cykl wpisów, które zaprezentują jakie cechy ma dobra restauracja, jak wybierać wartościowe lokale lub udoskonalić istniejące. Możesz też zorganizować "restaurację" w domowych warunkach. Chwilowo, dla rodziny, dla...

czytaj dalej
Artykuł o przyprawach *do czasopisma*

Artykuł o przyprawach *do czasopisma*

Artykuł o przyprawach *do czasopisma*Przyprawy ziołowe, warzywne i korzenne w zdrowej diecieZakończyłem wczoraj kilkunastogodzinną pracę nad stworzeniem pierwszej wersji artykułu do czasopisma. Mimo, że tekst może być nieco zbyt naukowo napisany i w trakcie...

czytaj dalej
5 kroków do zakupu bluzy kucharskiej

5 kroków do zakupu bluzy kucharskiej

5 kroków do zakupu bluzy kucharskiej Bluza kucharska to podstawowa część garderoby profesjonalnego kucharza i szefa kuchni. Pozwala na większy komfort pracy, dają poczucie bezpieczeństwa w wyjątkowym gastronomicznym środowisku. Czym jednak kierować się, aby wybrać...

czytaj dalej