Wino z soku

Wino z soku brzozowego i jabłek

Wstęp

O przepisie

Wyczuwalne aromaty i nuty zapachowe: słodkawo – brzozowy, kwiatowy, lipowy, orzeźwiający

Zastosowane techniki kulinarne: fermentacja, ekstrakcja, dojrzewanie, kupażowanie, klarowanie – filtracja, odparowywanie.

Składniki

Dodatkowe wyjaśnienia:

Wino o subtelnym smaku. Połączenie aromatów jabłka, kwiatów oraz brzozy stanowi o pełnej palecie nieprzerysowanych doznań kulinarnych. Brzoza (Betula) oczyści i uzdrowi Twoje ciało po czasie zimowym. Wzmacnia układ odpornościowy, leczy wrzody żołądka oraz wykazuje działanie przeciwnowotworowe. Skomponowana z jabłkami intensyfikuje swoje działanie oczyszczające organizm. Uatrakcyjnia wygląd skóry. Pomaga w  zachowaniu  prawidłowej masy ciała oraz dostarcza witamin. Minimalizm serwowany przez naturę w okresie przedwiośnia tworzy dla Nas siłę smaku i zdrowia – wino brzozowo – jabłkowe. Z Naszym małym udziałem oczywiście.

Instrukcja krok po kroku

Krok 1

Przygotuj najpierw brzozowy sok. Kup gotowy lub osobiście upuść z okolicznej brzozy. Wiadomo, że własnoręcznie zebrany sok z drzew oddalonych od cywilizacji będzie zdrowszy. Przygotuj się jednak na więcej pracy. Decyzja należy do Ciebie. Nie martw się, że nie wiesz jak go przygotować i pozyskać. Pomogę Ci. Zapraszam do lifeporadnika: Jak uzyskać prozdrowotny syrop brzozowy?

Krok 3

Wodę zagotuj w garnku i rozpuść w niej cukier. Kiedy roztwór przestygnie dodaj miód. Zmieszaj syrop z sokiem brzozowym i jabłkowym. Przelej do butli fermentacyjnej z rurką.

Krok 5

Kontroluj proces fermentacji a następnie zastosuj się do rad zawartych w poradniku Jak przygotować wino domowe? Dzięki temu zyskasz wyborne wino a przy okazji wspaniały lek.

Krok 2

Z jabłek wyciśnij w sokowirówce sok lub zastosuj dłuższą metodę. Zasyp rozdrobnione jabłka cukrem i odstaw przykryte ligniną na 24 – 48h. Dopilnuj, aby nie zaczęły fermentować. Temperatura pomieszczenia nie może przekraczać 20 stopni. Odciśnij z miąższu sok. Przecedź przez sitko i gazę.

Krok 4

Dodaj drożdże dzikie lub aktywne drożdże szlachetne (matkę drożdżową) .

Dodatki:

Więcej przepisów

Jesienna sałatka z liści buraków

Jesienna sałatka z liści buraków

Jesienna sałatka z liści burakówLiście buraków, nasturcja, miód i cytrynaWstęp O przepisieLiście można jeść na surowo, jednak lepiej zblanszować w gorącej wodzie całą botwinę, aby łodygi były delikatniejsze a roślina łatwiej przyswajalna dla naszego układu...

czytaj dalej
Co zrobić z buraków?

Co zrobić z buraków?

Co zrobić z buraków?Korzyści kulinarne i zdrowotne jesiennych burakówWchodząc dzisiaj do ogrodu cieszyłem się, że wykorzystam solidne okazy buraków. Botwina (zdjęcie po prawej) miała imponujące rozmiary liści i łodyg. Na pierwszy rzut oka roślina wydawała się okazała....

czytaj dalej
Ziemniaki gratin

Ziemniaki gratin

Ziemniaki gratinWstęp O przepisieGratin czyli francuska nazwa jednego ze sposobów obróbki termicznej warzyw – zapiekania. Na tej samej zasadzie na jakiej przygotujemy dzisiaj ziemniaki możesz zrobić buraki czy np.: seler. A nawet zmieszać kilka rodzajów warzyw w...

czytaj dalej