Wino z soku
Wino z soku brzozowego i jabłek
Wstęp
O przepisie
Wyczuwalne aromaty i nuty zapachowe: słodkawo – brzozowy, kwiatowy, lipowy, orzeźwiający
Zastosowane techniki kulinarne: fermentacja, ekstrakcja, dojrzewanie, kupażowanie, klarowanie – filtracja, odparowywanie.

Składniki
- sok brzozowy (3l)
- jabłka (10kg – 5l soku)
- miód lipowy lub akacjowy (0,1 – 0,2kg)
- woda (2l)
- drożdże szlachetne lub drożdże dzikie (winogrono, rodzynki)
- cukier (4 kg)
Dodatkowe wyjaśnienia:
Wino o subtelnym smaku. Połączenie aromatów jabłka, kwiatów oraz brzozy stanowi o pełnej palecie nieprzerysowanych doznań kulinarnych. Brzoza (Betula) oczyści i uzdrowi Twoje ciało po czasie zimowym. Wzmacnia układ odpornościowy, leczy wrzody żołądka oraz wykazuje działanie przeciwnowotworowe. Skomponowana z jabłkami intensyfikuje swoje działanie oczyszczające organizm. Uatrakcyjnia wygląd skóry. Pomaga w zachowaniu prawidłowej masy ciała oraz dostarcza witamin. Minimalizm serwowany przez naturę w okresie przedwiośnia tworzy dla Nas siłę smaku i zdrowia – wino brzozowo – jabłkowe. Z Naszym małym udziałem oczywiście.
Instrukcja krok po kroku
Krok 1
Przygotuj najpierw brzozowy sok. Kup gotowy lub osobiście upuść z okolicznej brzozy. Wiadomo, że własnoręcznie zebrany sok z drzew oddalonych od cywilizacji będzie zdrowszy. Przygotuj się jednak na więcej pracy. Decyzja należy do Ciebie. Nie martw się, że nie wiesz jak go przygotować i pozyskać. Pomogę Ci. Zapraszam do lifeporadnika: Jak uzyskać prozdrowotny syrop brzozowy?
Krok 3
Wodę zagotuj w garnku i rozpuść w niej cukier. Kiedy roztwór przestygnie dodaj miód. Zmieszaj syrop z sokiem brzozowym i jabłkowym. Przelej do butli fermentacyjnej z rurką.
Krok 5
Kontroluj proces fermentacji a następnie zastosuj się do rad zawartych w poradniku Jak przygotować wino domowe? Dzięki temu zyskasz wyborne wino a przy okazji wspaniały lek.
Krok 2
Z jabłek wyciśnij w sokowirówce sok lub zastosuj dłuższą metodę. Zasyp rozdrobnione jabłka cukrem i odstaw przykryte ligniną na 24 – 48h. Dopilnuj, aby nie zaczęły fermentować. Temperatura pomieszczenia nie może przekraczać 20 stopni. Odciśnij z miąższu sok. Przecedź przez sitko i gazę.
Krok 4
Dodaj drożdże dzikie lub aktywne drożdże szlachetne (matkę drożdżową) .
Dodatki:
- tradycyjna szarlotka
- deska serów
Więcej przepisów
Stosowanie ziół przez kobiety ciężarne – bezpieczne ziołolecznictwo
Stosowanie ziół przez kobiety ciężarne – bezpieczne ziołolecznictwoZioła przyjmowane regularnie nasycają organizm prozdrowotnymi związkami, które mogą wykazywać silne działanie farmakologiczne.Leki ziołowe postrzegane są przez przyszłe mamy jako potencjalnie...
Detoks wiosenny za pomocą ziół
Detoks wiosenny za pomocą ziółSpring detox with herbsArtykuł dostępny jest także w czasopiśmie specjalistycznym o zdrowym odżywianiu - Food Forum. Abstract Food and environmental pollution pose a threat to our health. Spring is a period of high-value plant-derived...
Miody – przegląd, opis i właściwości
Miody - przegląd, opis i właściwości Artykuł został opublikowany również w czasopiśmie Food Forum. Jednak specjalnie dla Was udostępniam go na blogu. Pobierz pełną wersję artykułu w formacie pdf. Więcej przepisów
