Wino z soku
Wino z soku brzozowego i jabłek
Wstęp
O przepisie
Wyczuwalne aromaty i nuty zapachowe: słodkawo – brzozowy, kwiatowy, lipowy, orzeźwiający
Zastosowane techniki kulinarne: fermentacja, ekstrakcja, dojrzewanie, kupażowanie, klarowanie – filtracja, odparowywanie.

Składniki
- sok brzozowy (3l)
- jabłka (10kg – 5l soku)
- miód lipowy lub akacjowy (0,1 – 0,2kg)
- woda (2l)
- drożdże szlachetne lub drożdże dzikie (winogrono, rodzynki)
- cukier (4 kg)
Dodatkowe wyjaśnienia:
Wino o subtelnym smaku. Połączenie aromatów jabłka, kwiatów oraz brzozy stanowi o pełnej palecie nieprzerysowanych doznań kulinarnych. Brzoza (Betula) oczyści i uzdrowi Twoje ciało po czasie zimowym. Wzmacnia układ odpornościowy, leczy wrzody żołądka oraz wykazuje działanie przeciwnowotworowe. Skomponowana z jabłkami intensyfikuje swoje działanie oczyszczające organizm. Uatrakcyjnia wygląd skóry. Pomaga w zachowaniu prawidłowej masy ciała oraz dostarcza witamin. Minimalizm serwowany przez naturę w okresie przedwiośnia tworzy dla Nas siłę smaku i zdrowia – wino brzozowo – jabłkowe. Z Naszym małym udziałem oczywiście.
Instrukcja krok po kroku
Krok 1
Przygotuj najpierw brzozowy sok. Kup gotowy lub osobiście upuść z okolicznej brzozy. Wiadomo, że własnoręcznie zebrany sok z drzew oddalonych od cywilizacji będzie zdrowszy. Przygotuj się jednak na więcej pracy. Decyzja należy do Ciebie. Nie martw się, że nie wiesz jak go przygotować i pozyskać. Pomogę Ci. Zapraszam do lifeporadnika: Jak uzyskać prozdrowotny syrop brzozowy?
Krok 3
Wodę zagotuj w garnku i rozpuść w niej cukier. Kiedy roztwór przestygnie dodaj miód. Zmieszaj syrop z sokiem brzozowym i jabłkowym. Przelej do butli fermentacyjnej z rurką.
Krok 5
Kontroluj proces fermentacji a następnie zastosuj się do rad zawartych w poradniku Jak przygotować wino domowe? Dzięki temu zyskasz wyborne wino a przy okazji wspaniały lek.
Krok 2
Z jabłek wyciśnij w sokowirówce sok lub zastosuj dłuższą metodę. Zasyp rozdrobnione jabłka cukrem i odstaw przykryte ligniną na 24 – 48h. Dopilnuj, aby nie zaczęły fermentować. Temperatura pomieszczenia nie może przekraczać 20 stopni. Odciśnij z miąższu sok. Przecedź przez sitko i gazę.
Krok 4
Dodaj drożdże dzikie lub aktywne drożdże szlachetne (matkę drożdżową) .
Dodatki:
- tradycyjna szarlotka
- deska serów
Więcej przepisów
Miody – przegląd, opis i właściwości
Miody - przegląd, opis i właściwości Artykuł został opublikowany również w czasopiśmie Food Forum. Jednak specjalnie dla Was udostępniam go na blogu. Pobierz pełną wersję artykułu w formacie pdf. Więcej przepisów
Jak zrobić naleśniki pancakes (tzw. pankejki)?
Jak zrobić naleśniki pancakes (tzw. pankejki)?Naleśniki z konfiturą jeżynową.Wstęp O przepisiePancakes (tzw. pankejki) czyli amerykańskie naleśniki charakteryzujące się większą grubością i puszystością. Nadają się zarówno na śniadanie, deser jak i obiad. Przygotowałem...
Szaszłyki z mielonej wołowiny z sosem tzatziki
Szaszłyki z mielonej wołowiny z sosem tzatzikiWstęp O przepisieDanie w stylu kuchni greckiej. Pozwoli przypomnieć sobie miłe wspomnienia z letniego grillowania. Nadaje się na niedzielny obiad. Może posłużyć jako zamiennik klasycznego kotleta schabowego . Wyraźny smak,...
