Wiśniowe wino czyli o polskiej winnicy
Jak zrobić wino z wiśni?
Chociaż mamy już koniec września i owoce wiśni zostały zerwane. Pojedyncze okazy zaschły na drzewach. Mamy zawsze okazję przygotować wiśniowe wino z przetworów (zapraw), które zdołaliśmy przyrządzić latem.

Wiśnie możemy uznać za Polski odpowiednik winorośli. Musimy wykorzystywać przede wszystkim regionalne (polskie) produkty. Dzięki temu zapełnimy spiżarnie, dodamy sobie otuchy w jesienne dni i zyskamy pyszne wino, które właściwościami prozdrowotnymi przewyższa gronowe.
Przepis na wino wiśniowe średniej mocy (około 12%):
Składniki
1 litr moszczu (czyli sok z wiśni)
1 litr roztworu cukrowego (woda i 300 g cukru)
drożdże winiarskie
Krok 1. Owoce umyj wydryluj, rozgnieć i cukrem. Pozostaw do fermentacji w pojemniku fermentacyjnym (najlepiej duży balon do wina, garnek).
Przykryj naczynie gazą. Pozostaw na około 2-3 dni do maceracji.
Krok 2. Odciśnij dokładnie owoce na sicie, abyś zyskała jak najwięcej soku (tzw. moszczu). Postaraj się pozbyć skórek i pestek.
Zagotuj wodę i rozpuść w niej pozostały cukier. Poczekaj aż syrop ostygnie i przelej wraz z moszczem do czystego balona fermentacyjnego.
Krok 4. Przygotuj matkę drożdżową z drożdży winnych, przelej do balona i zamknij rurką fermentacyjną z korkiem. Pozostaw na około 3 tygodnie do fermentacji. Pamiętaj, aby rurka fermentacyjna wypełniona była odrobiną wody.
Krok 5. Kiedy z rurki fermentacyjnej przestają całkowicie wydobywać się pęcherzyki gazu lub dzieje się to rzadko (raz na minutę). Zlewasz wino znad osadu za pomocą gumowego węża. Przy okazji cedzisz wino przez gazę, aby było bardziej klarowne. Butelkujesz i odstawiasz w chłodne miejsce.



Więcej przepisów
Stosowanie ziół przez kobiety ciężarne – bezpieczne ziołolecznictwo
Stosowanie ziół przez kobiety ciężarne – bezpieczne ziołolecznictwoZioła przyjmowane regularnie nasycają organizm prozdrowotnymi związkami, które mogą wykazywać silne działanie farmakologiczne.Leki ziołowe postrzegane są przez przyszłe mamy jako potencjalnie...
Detoks wiosenny za pomocą ziół
Detoks wiosenny za pomocą ziółSpring detox with herbsArtykuł dostępny jest także w czasopiśmie specjalistycznym o zdrowym odżywianiu - Food Forum. Abstract Food and environmental pollution pose a threat to our health. Spring is a period of high-value plant-derived...
Miody – przegląd, opis i właściwości
Miody - przegląd, opis i właściwości Artykuł został opublikowany również w czasopiśmie Food Forum. Jednak specjalnie dla Was udostępniam go na blogu. Pobierz pełną wersję artykułu w formacie pdf. Więcej przepisów