Wiśniowe wino czyli o polskiej winnicy

Jak zrobić wino wiśniowe?

A jakby tak stworzyć wiśniowe winnice zamiast winogronowych. W świat eksportować polskie wino, z czasem uznane za produkt luksusowy?  Zrób sama pierwszą butelkę wina i oceń.

 Francuzi mają swoje winogronowe winnice my natomiast nie uświadamiamy sobie przydatności polskich owoców w produkcji wina.

Bo w czym właściwie gorsze miałoby być wiśniowe wino od “francsukich kwasiorów”?  

W wartościach odżywczych, smaku … – wszystko to stoi na najwyższym poziomie, nieobiektywnie powiedziałbym nawet, że przewyższa winogrona…

Pozostaje zorganizować tylko szlachetny proces produkcji i z powodzeniem możemy wypełnić tym trunkiem nasze restauracje. Z tym, że przez szlachetny proces produkcji rozumiem rzemieślniczą pracę, produkcja ograniczonych ilości butelek i długotrwałe dojrzewanie w beczkach.

To wszystko są cechy produktu luksusowego, tak tworzy się marki luksusowe. Czy nie sądzisz zatem drogi czytelniku, że można byłoby zorganizować taką produkcję w Polsce i wykorzystać nasz potencjał?

Dzisiaj podam Ci przepis na wino, które zrobiłem w 2012 roku i mam kilka butelek do dziś. Z każdym rokiem zyskiwało coraz lepszy smak. Początkowo młode, ostre i dość intensywne z czasem łagodniejsze i pełniejsze w smaku. Wyczuwalnych jest więcej aromatów.

Myślę, że takie domowe wina są dużo smaczniejsze niż większość gronowych win dostępnych w sprzedaży. Sprawdź sama i zastanów się o ile chętniej takie wino wypiłabyś w restauracji. 

Zerknij na przepis a pomocne informacje związane przygotowaniem wina domowego znajdziesz w artykule.

Składniki

  • około 7 kg wiśni

  •  6 l wody

  • 2 kg cukru

  • 1 opakowanie drożdży szlachetnych (winiarskich)

    Narzędzia:

  • rurka fermentacyjna 

  • balon do wina min. 10 litrów

  • lejek

  • gaza

  • gumowy wąż do zlewania wina 

Krok 1. Drylowanie – pestki zawierają kwas pruski, który nadaje gorzkawy smak. Najlepiej wydrylować wiśnie – wino będzie delikatniejsze. W produkcji win domowych dopuszcza się jednak używanie około 20% wiśni z pestkami – wino zyskuje niepowtarzalny charakter. 

Krok 2. Maceracja. Rozgnieć owoce i zasyp kilogramem cukru. Przykryj pojemnik (czysty garnek, słoik…)  szczelnie gazą i pozostaw na 2-3 dni. Wiśnie oddadzą sok, z którego powstanie wino. W etapie szczególnie ważna jest czystość. Kontroluj, aby wino nie zakaziło się bakteriami octowymi np: za pośrednictwem muszek. 

Krok 3. Wyciśnij dokładnie wszystkie owoce, abyś zyskała jak najwięcej gęstego soku (tzw. moszczu).

Zagotuj wodę i rozpuść w niej pozostały cukier (1 kg). Poczekaj aż syrop ostygnie i przelej wraz z moszczem do balona fermentacyjnego. 

Krok 4. Fermentacja. Do balona dodaj drożdże (przygotuj je najpierw według przepisu na opakowaniu). Ważne, aby balon fermentacyjny był zapełniony do około 3 cm od korka.

Zamknij balon rurką fermentacyjną z korkiem i pozostaw na około 3 tygodnie fermentacji.

Krok 5. Zlewanie i dojrzewanie. Kiedy z rurki fermentacyjnej przestają całkowicie wydobywać się gazy lub dzieje się to sporadycznie (raz na minutę). Zlewasz wino znad osadu za pomocą gumowego węża. Przy okazji cedzisz wino przez gazę, aby było bardziej klarowne. Odstawiasz wino w chłodne miejsce (piwniczka), zamknięte w naczyniu z korkiem.

Jeśli wino nadal będzie mętne – przefiltruj ponownie przez gazę po około dwóch miesiącach.  

Czekaj aż dojrzeje i stopniowo testuj smak 😉 

Więcej przepisów

Jak znaleźć lub zrobić dobrą restaurację?

Jak znaleźć lub zrobić dobrą restaurację?

Jak znaleźć lub zrobić dobrą restaurację? Rozpoczynam cykl wpisów, które zaprezentują jakie cechy ma dobra restauracja, jak wybierać wartościowe lokale lub udoskonalić istniejące. Możesz też zorganizować "restaurację" w domowych warunkach. Chwilowo, dla rodziny, dla...

czytaj dalej
Artykuł o przyprawach *do czasopisma*

Artykuł o przyprawach *do czasopisma*

Artykuł o przyprawach *do czasopisma*Przyprawy ziołowe, warzywne i korzenne w zdrowej diecieZakończyłem wczoraj kilkunastogodzinną pracę nad stworzeniem pierwszej wersji artykułu do czasopisma. Mimo, że tekst może być nieco zbyt naukowo napisany i w trakcie...

czytaj dalej
5 kroków do zakupu bluzy kucharskiej

5 kroków do zakupu bluzy kucharskiej

5 kroków do zakupu bluzy kucharskiej Bluza kucharska to podstawowa część garderoby profesjonalnego kucharza i szefa kuchni. Pozwala na większy komfort pracy, dają poczucie bezpieczeństwa w wyjątkowym gastronomicznym środowisku. Czym jednak kierować się, aby wybrać...

czytaj dalej