Wiśniowe wino czyli o polskiej winnicy

Jak zrobić wino z wiśni?

Chociaż mamy już koniec września i owoce wiśni zostały zerwane.  Pojedyncze okazy zaschły na drzewach. Mamy zawsze okazję przygotować wiśniowe wino z przetworów (zapraw), które zdołaliśmy przyrządzić latem.  

Wiśnie możemy uznać za Polski odpowiednik winorośli. Musimy wykorzystywać przede wszystkim  regionalne (polskie) produkty. Dzięki temu zapełnimy spiżarnie, dodamy sobie otuchy w jesienne dni i zyskamy pyszne wino, które właściwościami prozdrowotnymi przewyższa gronowe. 

Przepis na wino wiśniowe średniej mocy (około 12%):

Składniki

  • 1 litr moszczu (czyli sok z wiśni)

  • 1 litr roztworu cukrowego (woda i  300 g cukru)

  • drożdże winiarskie

Krok 1. Owoce umyj wydryluj, rozgnieć i cukrem. Pozostaw do fermentacji w pojemniku fermentacyjnym (najlepiej duży balon do wina, garnek).

Przykryj naczynie gaząPozostaw na około 2-3 dni do maceracji. 

Krok 2. Odciśnij dokładnie owoce na sicie, abyś zyskała jak najwięcej soku (tzw. moszczu). Postaraj się pozbyć skórek i pestek. 

Zagotuj wodę i rozpuść w niej pozostały cukier. Poczekaj aż syrop ostygnie i przelej wraz z moszczem do czystego balona fermentacyjnego. 

Krok 4.  Przygotuj matkę drożdżową z drożdży winnych, przelej do balona i zamknij rurką fermentacyjną z korkiem. Pozostaw na około 3 tygodnie do fermentacji. Pamiętaj, aby rurka fermentacyjna wypełniona była odrobiną wody.

Krok 5.  Kiedy z rurki fermentacyjnej przestają całkowicie wydobywać się pęcherzyki gazu lub dzieje się to rzadko (raz na minutę). Zlewasz wino znad osadu za pomocą gumowego węża. Przy okazji cedzisz wino przez gazę, aby było bardziej klarowne. Butelkujesz i odstawiasz w chłodne miejsce.

Więcej przepisów

Jesienna sałatka z liści buraków

Jesienna sałatka z liści buraków

Jesienna sałatka z liści burakówLiście buraków, nasturcja, miód i cytrynaWstęp O przepisieLiście można jeść na surowo, jednak lepiej zblanszować w gorącej wodzie całą botwinę, aby łodygi były delikatniejsze a roślina łatwiej przyswajalna dla naszego układu...

czytaj dalej
Co zrobić z buraków?

Co zrobić z buraków?

Co zrobić z buraków?Korzyści kulinarne i zdrowotne jesiennych burakówWchodząc dzisiaj do ogrodu cieszyłem się, że wykorzystam solidne okazy buraków. Botwina (zdjęcie po prawej) miała imponujące rozmiary liści i łodyg. Na pierwszy rzut oka roślina wydawała się okazała....

czytaj dalej
Ziemniaki gratin

Ziemniaki gratin

Ziemniaki gratinWstęp O przepisieGratin czyli francuska nazwa jednego ze sposobów obróbki termicznej warzyw – zapiekania. Na tej samej zasadzie na jakiej przygotujemy dzisiaj ziemniaki możesz zrobić buraki czy np.: seler. A nawet zmieszać kilka rodzajów warzyw w...

czytaj dalej

Zapisz się na newsletter!

Odbieraj artykuły i przepisy jako pierwszy.