Zaraz będą goście… czyli błyskawiczny deser z jabłek

Przepis na błyskawiczny i elegancki deser z jabłek 

Czasami mamy ochotę na coś słodkiego a pod ręką tylko jabłka i kilka rozrzuconych w lodówce produktów. Jak na złość pojawiają się goście… Wprawdzie, mile widziani i sympatyczni. Ale czym ich podjąć? Jak ugościć, skoro wiatr hula pomiędzy półkami.

Mam dla Ciebie receptę czyli praktyczny, elegancki, prosty i co najważniejsze smaczny deser. Zerknij poniżej, zaprezentowałem Ci jak go przygotować. Naprawdę nie jest trudny – warto spróbować.

Jabłka możesz zastąpić np.: gruszkami, śliwkami czy innymi pozbawionymi pestek owocami. Dodaj do deseru własne elementy np.: podprażone orzechy w słonym karmelu, pokruszone kawałki bezy lub cokolwiek przyjdzie Wam do głowy.

Bądź kreatywny, baw się gotowaniem. Natomiast opieraj się na utartych schematach (podstawach technologii kulinarnej), których nauczę Cię na łamach tego bloga. Przygotowywanie posiłków stanie się proste. Zaufaj mi 😉

Składniki na 2-3 osoby

  • 4 jabłka

  • 150 ml 30% śmietany 

  • szczypta lub laska cynamonu

  • mała szczypta soli

  • kilka kostek czekolady 

  • łyżeczka cukru lub miodu

Przygotowanie

Najpierw wrzuć na suchą patelnię pokrojone na kawałki jabłka, dodaj cukier lub miód i podgrzewaj na średnim ogniu. Kiedy jabłka zrumienią się i lekko zmiękną, dodaj cynamon.

Teraz zestaw patelnię z palnika i odstaw jabłka do przestudzenia. W tym czasie ubij śmietanę dodając wcześniej szczyptę soli.

Uważaj, aby zbyt długo nie ubijać śmietany mikserem – tylko do momentu zgęstnienia i powstania kremowej konsystencji. Dbaj też o to, aby pojemnik czy naczynie do ubijania śmietany było całkowicie suche. Natomiast śmietana – schłodzona.

Następnie rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej (metalowa miska umieszczona na garnku, w którym podgrzewamy wodę) lub mikrofalówce.

Po rozpuszczeniu czekolady lub w trakcie dodawaj odrobinę wody, śmietanki lub innego płynu i intensywnie mieszaj, aby uzyskać płynną i jednorodną konsystencję czekolady. 

W ostatnim etapie wszystkie przygotowane elementy deseru – podprażone jabłka, śmietanę i czekoladę połącz w eleganckim naczyniu (np.: kieliszek do wina)  tworząc warstwy.

Więcej przepisów

Jesienna sałatka z liści buraków

Jesienna sałatka z liści buraków

Jesienna sałatka z liści burakówLiście buraków, nasturcja, miód i cytrynaWstęp O przepisieLiście można jeść na surowo, jednak lepiej zblanszować w gorącej wodzie całą botwinę, aby łodygi były delikatniejsze a roślina łatwiej przyswajalna dla naszego układu...

czytaj dalej
Co zrobić z buraków?

Co zrobić z buraków?

Co zrobić z buraków?Korzyści kulinarne i zdrowotne jesiennych burakówWchodząc dzisiaj do ogrodu cieszyłem się, że wykorzystam solidne okazy buraków. Botwina (zdjęcie po prawej) miała imponujące rozmiary liści i łodyg. Na pierwszy rzut oka roślina wydawała się okazała....

czytaj dalej
Ziemniaki gratin

Ziemniaki gratin

Ziemniaki gratinWstęp O przepisieGratin czyli francuska nazwa jednego ze sposobów obróbki termicznej warzyw – zapiekania. Na tej samej zasadzie na jakiej przygotujemy dzisiaj ziemniaki możesz zrobić buraki czy np.: seler. A nawet zmieszać kilka rodzajów warzyw w...

czytaj dalej

Zapisz się na newsletter!

Odbieraj artykuły i przepisy jako pierwszy.