Zaraz będą goście… czyli błyskawiczny deser z jabłek
Przepis na błyskawiczny i elegancki deser z jabłek
Czasami mamy ochotę na coś słodkiego a pod ręką tylko jabłka i kilka rozrzuconych w lodówce produktów. Jak na złość pojawiają się goście… Wprawdzie, mile widziani i sympatyczni. Ale czym ich podjąć? Jak ugościć, skoro wiatr hula pomiędzy półkami.

Mam dla Ciebie receptę czyli praktyczny, elegancki, prosty i co najważniejsze smaczny deser. Zerknij poniżej, zaprezentowałem Ci jak go przygotować. Naprawdę nie jest trudny – warto spróbować.
Jabłka możesz zastąpić np.: gruszkami, śliwkami czy innymi pozbawionymi pestek owocami. Dodaj do deseru własne elementy np.: podprażone orzechy w słonym karmelu, pokruszone kawałki bezy lub cokolwiek przyjdzie Wam do głowy.
Bądź kreatywny, baw się gotowaniem. Natomiast opieraj się na utartych schematach (podstawach technologii kulinarnej), których nauczę Cię na łamach tego bloga. Przygotowywanie posiłków stanie się proste. Zaufaj mi 😉
Składniki na 2-3 osoby
150 ml 30% śmietany
szczypta lub laska cynamonu
mała szczypta soli
kilka kostek czekolady
- łyżeczka cukru lub miodu

Przygotowanie
Najpierw wrzuć na suchą patelnię pokrojone na kawałki jabłka, dodaj cukier lub miód i podgrzewaj na średnim ogniu. Kiedy jabłka zrumienią się i lekko zmiękną, dodaj cynamon.

Teraz zestaw patelnię z palnika i odstaw jabłka do przestudzenia. W tym czasie ubij śmietanę dodając wcześniej szczyptę soli.
Uważaj, aby zbyt długo nie ubijać śmietany mikserem – tylko do momentu zgęstnienia i powstania kremowej konsystencji. Dbaj też o to, aby pojemnik czy naczynie do ubijania śmietany było całkowicie suche. Natomiast śmietana – schłodzona.
Następnie rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej (metalowa miska umieszczona na garnku, w którym podgrzewamy wodę) lub mikrofalówce.
Po rozpuszczeniu czekolady lub w trakcie dodawaj odrobinę wody, śmietanki lub innego płynu i intensywnie mieszaj, aby uzyskać płynną i jednorodną konsystencję czekolady.
W ostatnim etapie wszystkie przygotowane elementy deseru – podprażone jabłka, śmietanę i czekoladę połącz w eleganckim naczyniu (np.: kieliszek do wina) tworząc warstwy.


Więcej przepisów
Stosowanie ziół przez kobiety ciężarne – bezpieczne ziołolecznictwo
Stosowanie ziół przez kobiety ciężarne – bezpieczne ziołolecznictwoZioła przyjmowane regularnie nasycają organizm prozdrowotnymi związkami, które mogą wykazywać silne działanie farmakologiczne.Leki ziołowe postrzegane są przez przyszłe mamy jako potencjalnie...
Detoks wiosenny za pomocą ziół
Detoks wiosenny za pomocą ziółSpring detox with herbsArtykuł dostępny jest także w czasopiśmie specjalistycznym o zdrowym odżywianiu - Food Forum. Abstract Food and environmental pollution pose a threat to our health. Spring is a period of high-value plant-derived...
Miody – przegląd, opis i właściwości
Miody - przegląd, opis i właściwości Artykuł został opublikowany również w czasopiśmie Food Forum. Jednak specjalnie dla Was udostępniam go na blogu. Pobierz pełną wersję artykułu w formacie pdf. Więcej przepisów