Zielony majonez czosnaczkowy
Wstęp
O przepisie
Techniki kulinarne: emulgacja, krojenie

Składniki
- 4 żółtka jaj
- oliwa ziołowa
- sól
- pieprz
- liście czosnaczkowe
Dodatkowe wyjaśnienia:
Czosnaczek (Alilaria petiolata) wykazuje działanie antybiotyczne – likwiduje nieżyty górnych dróg oddechowych oraz hamuje rozwój pasożytów i grzybów w naszych organizmów. Młode listki w okresie wczesnej wiosny ( przed kwitnieniem) stanowią również wspanialy dodatek do sosów. Zastępują pod kątem kulinarnym zdecydowanie wyraźniejszy czosnek. Przyda nam się do przygotowania łagodnego dipu o czosnkowo ziołowym smaku. Wysuszony czosnaczek to doskonały dodatek do zup i przyprawiania mięs.
Instrukcja krok po kroku
Krok 1
Żółtka oddziel od białek. Stopniowo dodawaj oliwy cały czas dynamicznie używając trzepaczki. Kiedy powstanie zemulgowany sos (konsystencja gęstej śmietany) dodaj pozostałe składniki i wymieszaj
Krok 2
Przypraw w taki sposób, aby smak zbliżony był do Twoich preferencji. Jeśli jesteś fanką/fanem kwaśniejszych sosów możesz dodać kilka kropel soku z soczystej limonki. Wydobędzie dodatkowe aromaty z ziół i dodatków.
Więcej przepisów
Miody – przegląd, opis i właściwości
Miody - przegląd, opis i właściwości Artykuł został opublikowany również w czasopiśmie Food Forum. Jednak specjalnie dla Was udostępniam go na blogu. Pobierz pełną wersję artykułu w formacie pdf. Więcej przepisów
Jak zrobić naleśniki pancakes (tzw. pankejki)?
Jak zrobić naleśniki pancakes (tzw. pankejki)?Naleśniki z konfiturą jeżynową.Wstęp O przepisiePancakes (tzw. pankejki) czyli amerykańskie naleśniki charakteryzujące się większą grubością i puszystością. Nadają się zarówno na śniadanie, deser jak i obiad. Przygotowałem...
Szaszłyki z mielonej wołowiny z sosem tzatziki
Szaszłyki z mielonej wołowiny z sosem tzatzikiWstęp O przepisieDanie w stylu kuchni greckiej. Pozwoli przypomnieć sobie miłe wspomnienia z letniego grillowania. Nadaje się na niedzielny obiad. Może posłużyć jako zamiennik klasycznego kotleta schabowego . Wyraźny smak,...
