Zielony majonez czosnaczkowy
Wstęp
O przepisie
Techniki kulinarne: emulgacja, krojenie

Składniki
- 4 żółtka jaj
- oliwa ziołowa
- sól
- pieprz
- liście czosnaczkowe
Dodatkowe wyjaśnienia:
Czosnaczek (Alilaria petiolata) wykazuje działanie antybiotyczne – likwiduje nieżyty górnych dróg oddechowych oraz hamuje rozwój pasożytów i grzybów w naszych organizmów. Młode listki w okresie wczesnej wiosny ( przed kwitnieniem) stanowią również wspanialy dodatek do sosów. Zastępują pod kątem kulinarnym zdecydowanie wyraźniejszy czosnek. Przyda nam się do przygotowania łagodnego dipu o czosnkowo ziołowym smaku. Wysuszony czosnaczek to doskonały dodatek do zup i przyprawiania mięs.
Instrukcja krok po kroku
Krok 1
Żółtka oddziel od białek. Stopniowo dodawaj oliwy cały czas dynamicznie używając trzepaczki. Kiedy powstanie zemulgowany sos (konsystencja gęstej śmietany) dodaj pozostałe składniki i wymieszaj
Krok 2
Przypraw w taki sposób, aby smak zbliżony był do Twoich preferencji. Jeśli jesteś fanką/fanem kwaśniejszych sosów możesz dodać kilka kropel soku z soczystej limonki. Wydobędzie dodatkowe aromaty z ziół i dodatków.
Więcej przepisów
Stosowanie ziół przez kobiety ciężarne – bezpieczne ziołolecznictwo
Stosowanie ziół przez kobiety ciężarne – bezpieczne ziołolecznictwoZioła przyjmowane regularnie nasycają organizm prozdrowotnymi związkami, które mogą wykazywać silne działanie farmakologiczne.Leki ziołowe postrzegane są przez przyszłe mamy jako potencjalnie...
Detoks wiosenny za pomocą ziół
Detoks wiosenny za pomocą ziółSpring detox with herbsArtykuł dostępny jest także w czasopiśmie specjalistycznym o zdrowym odżywianiu - Food Forum. Abstract Food and environmental pollution pose a threat to our health. Spring is a period of high-value plant-derived...
Miody – przegląd, opis i właściwości
Miody - przegląd, opis i właściwości Artykuł został opublikowany również w czasopiśmie Food Forum. Jednak specjalnie dla Was udostępniam go na blogu. Pobierz pełną wersję artykułu w formacie pdf. Więcej przepisów
