Zielony majonez czosnaczkowy

Porcje:

2

Czas:

10 min

Trudność

łatwe

Kalorie:

190

Wstęp

O przepisie

Techniki kulinarne: emulgacja, krojenie

Składniki

  • 4 żółtka jaj
  • oliwa ziołowa
  • sól
  • pieprz
  • liście czosnaczkowe

Dodatkowe wyjaśnienia:

Czosnaczek (Alilaria petiolata) wykazuje działanie antybiotyczne – likwiduje nieżyty górnych dróg oddechowych oraz hamuje rozwój pasożytów i grzybów w naszych organizmów. Młode listki w okresie wczesnej wiosny ( przed kwitnieniem) stanowią również wspanialy dodatek do sosów. Zastępują pod kątem kulinarnym zdecydowanie wyraźniejszy czosnek. Przyda nam się do przygotowania łagodnego dipu o czosnkowo ziołowym smaku. Wysuszony czosnaczek to doskonały dodatek do zup i przyprawiania mięs.

Instrukcja krok po kroku

Krok 1

Żółtka oddziel od białek. Stopniowo dodawaj oliwy cały czas dynamicznie używając trzepaczki. Kiedy powstanie zemulgowany sos (konsystencja gęstej śmietany) dodaj pozostałe składniki i wymieszaj

Krok 2

Przypraw w taki sposób, aby smak zbliżony był do Twoich preferencji. Jeśli jesteś fanką/fanem kwaśniejszych sosów możesz dodać kilka kropel soku z soczystej limonki. Wydobędzie dodatkowe aromaty z ziół i współobecnych dodatków.

Więcej przepisów

Jak zrobić staropolską nalewkę z porzeczki?

Jak zrobić staropolską nalewkę z porzeczki?

Jak zrobić staropolską nalewkę z porzeczki?Za oknem pełnia lata, warto skorzystać z porzeczek i przygotować jesienny specjał -  staropolską nalewkę. Chociaż niektórzy muszą kupić porzeczki od lokalnego dostawcy, inni mają na wyciągnięcie ręki – tak czy inaczej warto...

czytaj dalej
Wdzięczność – zapomniana sztuka szczęścia

Wdzięczność – zapomniana sztuka szczęścia

Wdzięczność - zapomniana sztuka szczęścia Nieustannie dążymy do większych zarobków, poprawy warunków mieszkaniowych czy sukcesu. Nie byłoby w tym nic złego, gdybyśmy potrafili doceniać to co  mamy i cieszyć się chwilą. To w chwili zaklęte jest szczęście, spokój a...

czytaj dalej

Zapisz się na newsletter!

Odbieraj artykuły i przepisy jako pierwszy.