Zielony majonez czosnaczkowy

Wstęp

O przepisie

Techniki kulinarne: emulgacja, krojenie

Składniki

  • 4 żółtka jaj
  • oliwa ziołowa
  • sól
  • pieprz
  • liście czosnaczkowe

Dodatkowe wyjaśnienia:

Czosnaczek (Alilaria petiolata) wykazuje działanie antybiotyczne – likwiduje nieżyty górnych dróg oddechowych oraz hamuje rozwój pasożytów i grzybów w naszych organizmów. Młode listki w okresie wczesnej wiosny ( przed kwitnieniem) stanowią również wspanialy dodatek do sosów. Zastępują pod kątem kulinarnym zdecydowanie wyraźniejszy czosnek. Przyda nam się do przygotowania łagodnego dipu o czosnkowo ziołowym smaku. Wysuszony czosnaczek to doskonały dodatek do zup i przyprawiania mięs.

Instrukcja krok po kroku

Krok 1

Żółtka oddziel od białek. Stopniowo dodawaj oliwy cały czas dynamicznie używając trzepaczki. Kiedy powstanie zemulgowany sos (konsystencja gęstej śmietany) dodaj pozostałe składniki i wymieszaj

Krok 2

Przypraw w taki sposób, aby smak zbliżony był do Twoich preferencji. Jeśli jesteś fanką/fanem kwaśniejszych sosów możesz dodać kilka kropel soku z soczystej limonki. Wydobędzie dodatkowe aromaty z ziół i dodatków.

Więcej przepisów

Jesienna sałatka z liści buraków

Jesienna sałatka z liści buraków

Jesienna sałatka z liści burakówLiście buraków, nasturcja, miód i cytrynaWstęp O przepisieLiście można jeść na surowo, jednak lepiej zblanszować w gorącej wodzie całą botwinę, aby łodygi były delikatniejsze a roślina łatwiej przyswajalna dla naszego układu...

czytaj dalej
Co zrobić z buraków?

Co zrobić z buraków?

Co zrobić z buraków?Korzyści kulinarne i zdrowotne jesiennych burakówWchodząc dzisiaj do ogrodu cieszyłem się, że wykorzystam solidne okazy buraków. Botwina (zdjęcie po prawej) miała imponujące rozmiary liści i łodyg. Na pierwszy rzut oka roślina wydawała się okazała....

czytaj dalej
Ziemniaki gratin

Ziemniaki gratin

Ziemniaki gratinWstęp O przepisieGratin czyli francuska nazwa jednego ze sposobów obróbki termicznej warzyw – zapiekania. Na tej samej zasadzie na jakiej przygotujemy dzisiaj ziemniaki możesz zrobić buraki czy np.: seler. A nawet zmieszać kilka rodzajów warzyw w...

czytaj dalej