Ziemniaki gratin
Wstęp
O przepisie
Gratin czyli francuska nazwa jednego ze sposobów obróbki termicznej warzyw – zapiekania. Na tej samej zasadzie na jakiej przygotujemy dzisiaj ziemniaki możesz zrobić buraki czy np.: seler. A nawet zmieszać kilka rodzajów warzyw w jednej potrawie.

Składniki
1 kg ziemniaków
folia aluminiowa lub papier do pieczenia
2 łyżki masła
sól, pieprz, majeranek
tarty ser
Opcjonalnie:
ząbek czosnku
100 ml śmietany
gałka muszkatołowa
Krok 1. Umyte bulwy ziemniaczane pokrój na cienkie plasterki o grubości około 1 – 2 mm za pomocą mandoliny, malaksera lub noża.
Krok 2. Foremkę żaroodporną wykładamy papierem lub folią aluminiową. Polewamy i rozcieramy rozpuszczone wcześniej masło.
Krok 3. Rozkładamy pierwszą warstwę ziemniaków tak, aby plasterki zachodziły na siebie. Rozpuszczamy masło i mieszamy z rozdrobnionym na miazgę ząbkiem czosnku. Polewamy pierwszą warstwę ziemniaków i doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem/gałką muszkatołową. Przy kolejnych warstwach postępujesz tak samo.
Krok 4.. Na końcu możesz polać całość śmietaną 30% – około 100 ml. Przykrywasz folią i wstawiasz do pieca na około 40 minut temperatura 180 stopni. Kiedy ziemniaki są dopieczone zdejmujesz przykrycie i posypujesz tartym serem wierzch. Wstawiasz ponownie na kilka minut i czekasz aż powierzchnia się zarumieni.
Krok 5. Po upieczeniu czekasz aż całość przestygnie. Najlepiej kroi się zapiekankę kiedy zostanie schłodzona w lodówce. Dzielisz na porcje podobnie jak ciasto i podajesz.






Więcej przepisów
Miody – przegląd, opis i właściwości
Miody - przegląd, opis i właściwości Artykuł został opublikowany również w czasopiśmie Food Forum. Jednak specjalnie dla Was udostępniam go na blogu. Pobierz pełną wersję artykułu w formacie pdf. Więcej przepisów
Jak zrobić naleśniki pancakes (tzw. pankejki)?
Jak zrobić naleśniki pancakes (tzw. pankejki)?Naleśniki z konfiturą jeżynową.Wstęp O przepisiePancakes (tzw. pankejki) czyli amerykańskie naleśniki charakteryzujące się większą grubością i puszystością. Nadają się zarówno na śniadanie, deser jak i obiad. Przygotowałem...
Szaszłyki z mielonej wołowiny z sosem tzatziki
Szaszłyki z mielonej wołowiny z sosem tzatzikiWstęp O przepisieDanie w stylu kuchni greckiej. Pozwoli przypomnieć sobie miłe wspomnienia z letniego grillowania. Nadaje się na niedzielny obiad. Może posłużyć jako zamiennik klasycznego kotleta schabowego . Wyraźny smak,...