Ziemniaki gratin

Wstęp

O przepisie

Gratin czyli francuska nazwa jednego ze sposobów obróbki termicznej warzywzapiekania. Na tej samej zasadzie na jakiej przygotujemy dzisiaj ziemniaki możesz zrobić buraki czy np.: seler. A nawet zmieszać kilka rodzajów warzyw w jednej potrawie.

Składniki

  • 1 kg ziemniaków

  • folia aluminiowa lub papier do pieczenia

  • 2 łyżki masła

  • sól, pieprz, majeranek

  • tarty ser

     

    Opcjonalnie:

  • ząbek czosnku

  • 100 ml śmietany

  • gałka muszkatołowa

Krok 1. Umyte bulwy ziemniaczane pokrój na cienkie plasterki o grubości około 1 – 2 mm za pomocą mandoliny, malaksera lub noża.

Krok 2. Foremkę żaroodporną  wykładamy papierem lub folią aluminiową. Polewamy i rozcieramy rozpuszczone wcześniej masło.

Krok 3. Rozkładamy pierwszą warstwę ziemniaków  tak, aby plasterki zachodziły na siebie. Rozpuszczamy masło i mieszamy z rozdrobnionym na miazgę ząbkiem czosnku. Polewamy pierwszą warstwę ziemniaków i doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem/gałką muszkatołową. Przy kolejnych warstwach postępujesz tak samo.

Krok 4.. Na końcu możesz polać całość śmietaną 30% – około 100 ml.  Przykrywasz folią i wstawiasz do pieca na około 40 minut temperatura 180 stopni. Kiedy ziemniaki są dopieczone zdejmujesz przykrycie i posypujesz tartym serem wierzch. Wstawiasz ponownie na kilka minut i czekasz aż powierzchnia się zarumieni.

Krok 5. Po upieczeniu czekasz aż całość przestygnie. Najlepiej kroi się zapiekankę kiedy zostanie schłodzona w lodówce. Dzielisz na porcje podobnie jak ciasto i podajesz.

Więcej przepisów

Detoks wiosenny za pomocą ziół

Detoks wiosenny za pomocą ziół

Detoks wiosenny za pomocą ziółSpring detox with herbsArtykuł dostępny jest także w czasopiśmie specjalistycznym o zdrowym odżywianiu - Food Forum. Abstract  Food and environmental pollution pose a threat to our health. Spring is a period of high-value plant-derived...

czytaj dalej