Ziemniaki gratin
Wstęp
O przepisie
Gratin czyli francuska nazwa jednego ze sposobów obróbki termicznej warzyw – zapiekania. Na tej samej zasadzie na jakiej przygotujemy dzisiaj ziemniaki możesz zrobić buraki czy np.: seler. A nawet zmieszać kilka rodzajów warzyw w jednej potrawie.

Składniki
1 kg ziemniaków
folia aluminiowa lub papier do pieczenia
2 łyżki masła
sól, pieprz, majeranek
tarty ser
Opcjonalnie:
ząbek czosnku
100 ml śmietany
gałka muszkatołowa
Krok 1. Umyte bulwy ziemniaczane pokrój na cienkie plasterki o grubości około 1 – 2 mm za pomocą mandoliny, malaksera lub noża.
Krok 2. Foremkę żaroodporną wykładamy papierem lub folią aluminiową. Polewamy i rozcieramy rozpuszczone wcześniej masło.
Krok 3. Rozkładamy pierwszą warstwę ziemniaków tak, aby plasterki zachodziły na siebie. Rozpuszczamy masło i mieszamy z rozdrobnionym na miazgę ząbkiem czosnku. Polewamy pierwszą warstwę ziemniaków i doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem/gałką muszkatołową. Przy kolejnych warstwach postępujesz tak samo.
Krok 4.. Na końcu możesz polać całość śmietaną 30% – około 100 ml. Przykrywasz folią i wstawiasz do pieca na około 40 minut temperatura 180 stopni. Kiedy ziemniaki są dopieczone zdejmujesz przykrycie i posypujesz tartym serem wierzch. Wstawiasz ponownie na kilka minut i czekasz aż powierzchnia się zarumieni.
Krok 5. Po upieczeniu czekasz aż całość przestygnie. Najlepiej kroi się zapiekankę kiedy zostanie schłodzona w lodówce. Dzielisz na porcje podobnie jak ciasto i podajesz.






Więcej przepisów
Stosowanie ziół przez kobiety ciężarne – bezpieczne ziołolecznictwo
Stosowanie ziół przez kobiety ciężarne – bezpieczne ziołolecznictwoZioła przyjmowane regularnie nasycają organizm prozdrowotnymi związkami, które mogą wykazywać silne działanie farmakologiczne.Leki ziołowe postrzegane są przez przyszłe mamy jako potencjalnie...
Detoks wiosenny za pomocą ziół
Detoks wiosenny za pomocą ziółSpring detox with herbsArtykuł dostępny jest także w czasopiśmie specjalistycznym o zdrowym odżywianiu - Food Forum. Abstract Food and environmental pollution pose a threat to our health. Spring is a period of high-value plant-derived...
Miody – przegląd, opis i właściwości
Miody - przegląd, opis i właściwości Artykuł został opublikowany również w czasopiśmie Food Forum. Jednak specjalnie dla Was udostępniam go na blogu. Pobierz pełną wersję artykułu w formacie pdf. Więcej przepisów